Zoek
Sluit dit zoekvak.
human design onzin

De zin en onzin van Human Design

De allereerste keer dat ik in aanraking kwam met Human Design dacht ik; jaaa niks voor mij, lijkt mij onzin. Ik vond het vaag gebabbel. Het deed mij erg aan als een horoscoop, en ik snapte de aantrekkingskracht niet. Dit veranderde overnight toen iemand mij op háár manier, super down-to-earth, Human Design aan mij uitlegde. Het was alsof ik mezelf zag, maar dan helder. Ik was gefascineerd. Ik kon niet anders dan er verder induiken. In deze blog neem ik je op een nuchtere manier mee in de zin en onzin van Human Design.

Human Design door een nuchtere lens

Laten we er even vanuit gaan dat je súper nuchter bent. Je houdt niet van gebrabbel over ‘aura’ of chakra’s, en je horoscoop klopt ook nooit wat van – dat is voor iedereen wel zo’n beetje toepasbaar (I feel ya). Maar je bent ook nieuwsgierig aangelegd, en vind het altijd wel leuk om wat over jezelf te leren.

Misschien heb je op werk wel eens gewerkt met het DISC systeem, of heb je wel eens zo’n online personality test gedaan. 16 personalities bijvoorbeeld van Myers & Briggs.

Waarschijnlijk ben jij het er dan ook over eens dat iedereen anders is. Iedereen heeft andere voorkeuren van werken, leren en zijn. Dat is ook wat Human Design zegt.

Wat is Human Design?

In basis is Human Design een systeem dat je inzicht geeft in hoe je werkt. Het beschrijft hoe je met energie omgaat, waar je aanleg voor hebt, wat je talenten zijn en wat je valkuilen kunnen zijn. Je zou het dus kunnen vergelijken met zo’n persoonlijkheidstest. Maar toch is het fundamenteel anders.

Waar je bij een personality test zelf de vragen invult (en daarmee de uitkomst kan veranderen per dag/week/maand), is Human Design gebaseerd op je geboortedatum. Volgens dit systeem krijg je namelijk bij de geboorte een soort energetische stempel mee. Eigenlijk net als je DNA. Het is uniek en het bepaalt een groot deel van jou als persoon. Waar je DNA vooral je fysieke en uiterlijke kenmerken beschrijft, beschrijft je Human Design meer de energetische kenmerken. Het ligt vast, en afhankelijk van hoe je met je leven omgaat komt het op een bepaalde manier tot uiting. Als je hier inzicht in hebt dan kan het leven makkelijker voor je gaan stromen.

Een nuchtere kijk op energie

Misschien denk je nu; jaa ‘energie’ vind ik te vaag. Laat me dan dit voorbeeld geven: ben je wel eens een kamer binnengelopen en voelde je holy shit wat een grafstemming, wat is hier gebeurd? Of heb je wel eens met iemand contact gemaakt en voelde je direct; wauw! wat een klik, het was alsof we elkaar al járen kenden! Of als je een onderbuikgevoel hebt dat er iets niet in de haak is.

Dat is het oppikken van energie. Dingen die je misschien niet ziet, maar op een of andere manier wel voelt. We hebben er allemaal mee te maken. Misschien ging dat gesprek bij die sollicitatie eigenlijk heel goed als je er nuchter over nadenkt, maar is er iets waardoor je toch afziet van het aanbod.

Soms weet je gewoon dingen. Je weet niet hoe, maar je voelt het. ‘Je voelt het aan je water’ zegmaar. Dat is energie. Eigenlijk is het een niet zichtbare informatie die je systeem oppikt, die jou een bepaald gevoel geeft.

Waarom ik Human Design geen onzin meer vind

Dit ligt helemaal aan door welke lens je naar het systeem kijkt. Ik vond zelf het maar een raar idee dat je Human Design wordt bepaald door je geboortemoment. Maar als ik ging kijken naar wat er in mijn Human Design stond over mij, herkende ik wel écht heel veel terug. Bij bijna alles dacht ik; wowwwww, hoe kan iemand dit over mij weten? Bij de huis-tuin-en-keukenastrologie heb ik vaak gehad dat ik mij niet herkende in de horoscopen in een tijdschrift. Of het was zo vaag dat het op iedereen (inclusief mijn vriend) van toepassing bleek. Nou, wij zijn echt zó anders, dan klopt er voor mijn gevoel geen drol van. Disclaimer: astrologie gaat echt veel verder dan die tijdschrift horoscopen, maar dat wist ik toen nog niet.

Maar Human Design voelde anders. Het ging dieper. Het waren details over mij die zó accuraat waren. Het voelde bijna naakt. Het waren dingen die mijn vriend niet had, of als hij het wel had – dit ook terug te zien was in zijn chart. My. Mind. Was. Blown.

Ik voelde me zó ontzettend gezien. Ik ben toch niet gek! Dit hoort bij mij!

En dat is waar het mij pakte. Het gaf me bevestiging van wat ik stiekem al lang wist van mezelf, maar wat ik had weggestopt omdat ik dacht dat het niet wenselijke eigenschappen waren. Het gaf me een totaal nieuwe bril om naar die eigenschappen te kijken, waardoor ik er juist tróts op kon zijn. Een stevig staaltje omdenken zou je het kunnen noemen.

Hoewel ik nog steeds mijn bedenkingen had bij het feit dat mijn Human Design op basis van mijn geboortemoment was, maar ik wél overtuigd was van de kracht van het systeem, heb ik dat stuk maar gewoon losgelaten. We weten tenslotte nog zóveel niet als mensheid, misschien kan dit gewoon.

Het is geen toekomstvoorspelling

Het is belangrijk om te weten dat Human Design geen toekomstvoorspelling of waarzeggerij is. Het vertelt je niet wat er gaat gebeuren in je leven. Het helpt je ook niet behoeden voor slechte ervaringen. Het leven blijft gewoon het leven. Human Design helpt je jouw houding naar je leven bij te sturen waardoor je het anders gaat ervaren.

Ook is het geen heilige graal en de oplossing van al je problemen. (Ik kan het maar beter vast zeggen.) Je zou het meer kunnen zien als een reflectie tool. Het helpt je snappen hoe je werkt, zodat je in lijn kunt komen met wat bij jou past. Zodat jij écht jezelf kunt zijn.

En hoe meer jij jezelf kunt zijn, hoe steviger jij in je schoenen komt te staan en hoe leuker het leven wordt. En ja, leven volgens je design kan een boel voordelen met zich meebrengen als meer energie, meer flow in je leven, meer zelfvertrouwen en zelfliefde.

Is Human Design betrouwbaar?

Ik kan alleen spreken uit eigen ervaring, maar wat ik in het systeem zie is dat het potentie geeft om jezelf op een diep niveau leren kennen én accepteren. Het geeft je inzicht in diepe lagen van jezelf. Je talenten, je valkuilen, hoe je het beste beslissingen kunt nemen. (Want nee, dat is dus niet voor iedereen hetzelfde.)

Het geeft je inzicht in waarom je soms ontzettend moe bent, en soms juist bergen energie hebt. Het geeft je handvatten om dit te navigeren of reguleren.

Wat jij vervolgens met deze informatie doet, is natuurlijk helemaal aan jou. Je hóeft er niks mee, maar je gaat de voordelen pas ervaren als je ermee gaat experimenteren. Ontdekken of het voor JOU werkt. Je kunt het zo groot of klein maken als je zelf wilt, en er mee stoppen als het niets voor jou blijkt.

Dus is Human Design onzin?

Ik denk van niet. Ik denk dat het een super mooie tool is, waar je jezelf mee kan leren kennen. Óók als je eigenlijk super nuchter bent, zoals ik. Maar dan moet je wel kunnen loslaten waar het op gebaseerd is. En het systeem accepteren als een mogelijke invalshoek om naar jezelf te kijken. Het hoeft niet je enige waarheid te worden. Maar misschien ontdek je iets over jezelf. Who knows?

Nieuwsgierig naar wat Human Design voor jou kan doen?

Je kunt heel laagdrempelig beginnen met het onderzoeken van je eigen Human Design. De eerste stap is om je eigen Human Design te berekenen.

Vind je het teveel gedoe om alles zelf uit te zoeken, dan kun je ook een reading overwegen. In een volgende blog vertel ik je over wat een Human Design reading is, en wat je er aan hebt.

Ben jij een Generator
of Manifesting Generator?

Heb je weinig energie? Mis je flow in je leven?
Wil je weer in contact komen met dat vuurtje in jezelf?
Ga aan de slag met je strategie: waiting to respond.

Picture of Hiske

Hiske

1/3 Sacral Generator
Deel dit artikel:

Ontdek jouw design

Hulp nodig om je eigen design te ontcijferen? Of hulp om je design meer toe te passen in je leven? Boek een reading

Cursus
Sacral
Superpower

Leer als (manifesting) generator hoe jouw sacrale centrum werkt.

Kom in contact met jezelf. Leer hoe jouw persoonlijke energie centrale werkt.

De leukste manier om met je Human Design experiment aan de slag te blijven.

Schrijf je GRATIS in voor de semi-maandelijkse nieuwsbrief en ontvang
👉 opdrachtjes
👉 HD verhalen uit het dagelijks leven
👉 updates over nieuwe blogs, podcasts en events.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *