Wat is profiel in Human Design en wat vertelt het jou?

In de Human Design wereld wordt je profiel vaak toegevoegd als iemand vraagt welk Human Design type jij bent. Meestal hoor je dan de volgorde: profiel, autoriteit, type. Zo zeg ik bijvoorbeeld over mijzelf: Ik ben een 1/3 sacral generator. In dit blog leg ik je uit waar je profiel uit is opgebouwd, en wat het over jou vertelt.

Definities: Human Design profiel of chart?

Omdat Human Design al wel prima complex van zichzelf is ;), vind ik het belangrijk om de juiste termen te gebruiken. Dit helpt in het begrijpen en uit elkaar houden van de verschillende informatie. Velen die net in Human Design stappen hebben over dat ze hun Human Design profiel hebben opgevraagd. Omdat profiel binnen de Human Design wereld echt een apart element is, heb ik het altijd over een chart (je hele plaatje van jouw design) als het gene wat je opvraagt.

Dus om het helder te houden:

  • Een Human Design chart is het hele plaatje.
  • Je Human Design profiel, is datgeen wat bestaat uit 2 cijfers: 1/3 bijvoorbeeld. Daar gaan we het vandaag over hebben.

Wat is het Human Design profiel?

Profiel is een element wat ik graag aanhaal, omdat het veel zegt over hoe je in de wereld staat, hoe jij dingen aanpakt en hoe je het beste leert. Het kan je iets zeggen over in welke hoek je het moet zoeken, of als je in contact bent met een ander hoe je die het beste kunt ondersteunen.

Sommigen zeggen dat profiel je ‘outfit’ of kostuum is die je aan hebt in de wereld. Ook is het in zekere zin een rol die je aanneemt. Je profiel beschrijft wat voor jou de juiste manier is om dingen aan te vliegen.

In je Human Design chart kun je in de ‘chart properties’ zien wat jouw profiel is.

Twee cijfers; bewust & onbewust

Je profiel bestaat altijd uit 2 cijfers. Zoals bijvoorbeeld 1/3 (dit ben ik), 5/2 of 3/6. Het is altijd een combinatie van cijfers tussen de 1-6. De 6 lijnen. Er zijn 12 varianten van deze combinaties.

Het eerste cijfer staat voor jouw bewuste kant. Dus deze kant zul jij makkelijker van jezelf herkennen. Het tweede cijfer is jouw onbewuste kant. Het kan zijn dat je naar mate je ouder wordt, jezelf hier meer in herkent, maar vooral mensen in je omgeving zullen deze kant van jou kennen.

In zekere zin kun je zeggen: het eerste getal is hoe jij jezelf ziet, en het tweede getal is hoe anderen jou zien. Beiden maken een even groot deel van jou uit.

Ik ga nu de 6 lijnen beschrijven. Lees de twee profiel lijnen uit jouw profiel, en combineer deze zodat er een verhaal vormt over wat jouw profiel over jou vertelt.

6 lijnen profiel

1e lijn : de investigator, de researcher, de uitzoeker

Komt terug in: 1/3, 1/4, 4/1, 5/1

De 1e lijn is volledig op zichzelf gericht en draait allemaal om het bouwen van een fundering. Mensen met een 1e lijn in hun profiel willen graag veel informatie verzamelen omdat dit ze veiligheid geeft. Ze stellen vaak veel vragen, en proberen de kern te begrijpen zodat ze een stevige basis bouwen. Dit geeft hen een gevoel van zekerheid en vertrouwen. Dit zijn vaak Kings of Google, weten vaak de juiste vragen te stellen en zullen niet zo snel genoegen nemen met een oppervlakkig antwoord. Het is voor hen belangrijk om de kern zodanig te begrijpen dat het voor ze klikt, en dat ze het kunnen reproduceren. Dit geldt overigens alleen op de onderwerpen waar zij zich toe geroepen voelen.

De schaduwkant van de 1e lijn (als ze uit balans zijn), is dat ze kunnen blijven hangen op het gebied van informatieverzameling. Meer meer meer. Ze kunnen dan het gevoel hebben nog ‘niet genoeg’ te weten, nog meer informatie nodig te hebben, of bijvoorbeeld nog een opleiding te doen voordat zij dit werkveld in zouden kunnen.

Dit is iets wat een buitenstaander niet zo makkelijk voor ze kan bepalen. Voor iemand zonder een 1e lijn kan het lijken dat ze onnodig veel informatie nodig hebben, en zullen sneller denken dat die 1e lijn in zijn shadow zit. Dit is niet perse waar. Een 1e lijn kan (als hij/zij eerlijk is naar zichzelf) heel goed aanvoelen wanneer het doorbouwen aan de fundering vanuit angst gedreven is, en wanneer dit echt nodig is voor de fundering en dit energetisch correct is. Zelf ervaar ik dit als een soort stevige bodem, als mijn fundering stevig genoeg is om door te gaan.

Door alle kennis die de investigator verzamelt, wordt hij/zij een sterke autoriteit in zijn interessegebied en kan hij goed aan anderen uitleggen en lesgeven. Ze zijn ‘book-smart’. Voor een eerste lijn geldt: kennis is veiligheid. Een eerste lijn kent niet zo snel een informatie overload.

2e lijn: de natural, de kluizenaar

Komt terug in: 2/4, 2/5, 5/2, 6/2

De 2e lijn is de natural. Mensen met een 2e lijn in hun profiel hebben een natuurlijk talent voor bepaalde onderwerpen of skills. Zo kan je tegelijkertijd op pianoles gaan, en speelt na 3 maanden de 2e lijn Amélie, terwijl een ander nog bij Vader Jakob is blijven hangen.

De 2e lijn kan moeilijk zien waar ze goed in zijn. Het komt zó natuurlijk voor ze, dat ze niet doorhebben dat ze eigenlijk een talent hebben. Dit wordt nog meer versterkt als het in hun onbewuste kant zit zoals bij de 6/2 of de 5/2.

Maar ook hebben ze een kluizenaarskant. Ze vinden het heerlijk om zichzelf terug te trekken, en in hun eigen bubbel hun eigen ding te doen. Je zou kunnen zeggen dat het een introverte kant heeft, die eigen space nodig heeft om dingen te processen. Eens in de zoveel tijd komt iemand de 2e lijn uitnodigen om hun skills te delen met de wereld. Vervolgens mogen zij hun strategie en autoriteit te volgen om op de juiste momenten naar buiten te treden met hun talenten.

3e lijn: de martelaar, de experimentor

Komt terug in: 3/5, 3/6, 6/3, 1/3

De 3e lijn gaat over ervaren. Het leren door te doen. Te experimenteren. Het leven is voor hen één grote ontdekkingstocht. Door te vallen en opstaan leren ze wat er werkt en wat er niet werkt. Falen komt dus ook niet voor in het vocabulaire van een gezonde 3e lijn.

Vertel jij een 3e lijn dat die weg is afgesloten, en dat je nu moet omrijden? Dan is de kans vrij groot dat ze tóch even moeten gaan kijken om te zien of dat klopt. Je kunt ze eigenwijs noemen, maar dat is omdat ze dingen niet zomaar aannemen van een ander: ze moeten het eerst zelf hebben ervaren. Waar de 1e lijn book-smart is, is de 3e lijn street-smart.

De 3e lijn wordt ook wel de martelaar genoemd omdat hij elke keer op zijn bek moet gaan om te ervaren wat er niet werkt (en dus ook wat er wél werkt). Ik zie zo’n tekenfilm professor voor me, die nieuwsgierig in zijn lab dingen bij elkaar gooit wat vervolgens in zijn gezicht explodeert. ‘Oops.’ Als ze hier geen ruimte voor nemen omdat ze bang zijn om te falen, zullen ze een groot deel van zichzelf afsluiten. Overigens kunnen ze er ook niet aan ontkomen. Ze zullen altijd tegen het leven aanlopen en fouten maken om van te leren.

De lijfspreuk van een 3e lijn is: been there, tried that, didn’t work. Gelukkig hebben ze een grote veerkracht en weerbaarheid zodat ze ook kunnen dealen met alles waar ze (soms letterlijk) tegenaanlopen. Humor is daarbij ook een belangrijk element om het luchtig te houden.

4e lijn: de opportunist, de netwerker

Komt terug in: 4/1, 4/6, 1/4, 2/4

De 4e lijn is de basis van het upper-trigram, die naar buiten is gericht. Mensen met een 4e lijn zijn opportunisten en zoeken en vinden dus kansen. Hun netwerk is erg belangrijk voor ze, en hier zullen ook veel van hun eigen kansen naar boven komen. Zo hebben ze misschien hun baan via via gekregen, of hebben ze hun partner ontmoet via een gezamenlijke vriend.

De vierde lijn houdt echt van mensen. Je zou het als extravert kunnen beschrijven, mits het geen small-talk is. Daar houden ze niet van. Een vierde lijn houdt van diepgaande connecties en dus geen koetjes-kalfjes geneuzel. Het is daarom echt belangrijk dat ze zich in een omgeving met mensen begeven die bij hen passen. Ze hoeven niet iedereen leuk te vinden. Find your tribe, your network.

Het is heerlijk om een vierde lijn in je netwerk te hebben want zij zijn een soort lopende LinkedIn. Ze zullen zichzelf misschien niet per se herkennen in dat ze goed zijn in netwerken, maar als jij over een project vertelt, weten ze bijna direct aan wie ze kunnen koppelen om je daarbij te helpen. Zij zijn de spin in het web.

Omdat een vierde lijn heel sociaal is, kunnen ze ook erg gekwetst raken omdat ze zich voelen afgewezen of dingen persoonlijk aantrekken. Ze trekken zichzelf dan terug. Om correct in hun design te leven is het echter wel nodig dat ze zich met hun netwerk omringen. (Digitaal of fysiek). Dus ben jij een vierde lijn en hou je je afzijdig van diepe connecties? Vraag jezelf dan eens af: ben je wel bij de juiste mensen, of trek je je terug omdat je gekwetst bent geweest?

5e lijn: de problem solver, de ketter, de hero

Komt terug in: 5/1, 5/2, 2/5, 3/5

De 5e lijn is de probleem oplosser. Ze kunnen geweldig simpele opties aandragen, die vaak common-sense zijn, maar waar nog niemand aan had gedacht. Ik heb mezelf regelmatig horen zeggen na een 5e lijns oplossing; “maar natúúrlijk, zo logisch. Geniaal!”

Naast dat ze geweldige oplossingen kunnen aandragen kunnen ze ook rebels zijn. Ze spelen het spel niet met de regels die er liggen, ze tornen regelmatig aan dat wat er al is. Ze doen het net anders. Een vijfde lijn kan ook goed verleiden en beïnvloeden.

Maar ook heeft de vijfde lijn een projectieveld. Dit betekent dat ze nooit volledig kunnen worden gezien omdat er altijd een projectieveld tussen zit. Ze zijn hier om anderen te helpen helen door een spiegel te zijn. Dat betekent wel dat anderen verwachtingen kunnen projecteren op de vijfde lijn. Ze kunnen bijvoorbeeld worden gezien als de ‘hero who saves the day’. Dat als de 5e lijn binnenkomt dat de rest achterover leunt: “het komt goed. Zij kan dit wel oplossen.”

Maar ook kan het voorkomen dat de 5e lijn in projecten wordt gemanoeuvreerd waar ze niet op zit te wachten. “Jaaa maar dit is écht wat voor jou. Hier ben jij zó goed in.” Mensen zetten haar dan op een voetstuk. Als de 5e lijn vervolgens die verwachtingen niet nakomt, dan valt ze van het voetstuk af en kan ze worden verstoten. Verketterd.

Omdat een 5e lijn in het bovenste trigram zit, kan het zijn dat ze moeite hebben met introspectie. Soms zullen mensen een bepaalde eigenschap in hen zien die écht bij hen hoort, maar soms zullen er idiote onrealistische verwachtingen op hen geprojecteerd worden. Het is aan de vijfde lijn om daar scherp op te zijn wanneer het wat is.

Voor een vijfde lijn is het dus extra belangrijk dus om goed geaard te zijn in wat ZIJ willen doen, wat zij leuk vinden en waar ze hun energie aan willen uitgeven. Strategie en autoriteit zal daar bij helpen. Anders vallen ze al gauw ten prooi van alle projecties en verwachtingen waar ze niet aan kunnen voldoen, wat een gigantische impact op hun mentale gezondheid kan hebben.

6e lijn: het rolmodel, de wijze

Komt terug in: 6/2, 6/3, 3/6, 4/6

De 6e lijn is een speciale lijn. Deze groeien namelijk in hun levensloop uit tot een rolmodel. Dit gebeurt in drie fases: want voordat je een rolmodel kunt zijn moet je eerst het leven hebben ervaren.

De eerste dertig jaar (energetische kinderfase) gedraagt de 6e lijn zich daarom als een 3e lijn: trial en error. Ze lopen tegen vanalles aan, leren hoe het níet moet, en worden daarmee ‘street smart’. Ze hebben echter niet de zelfde weerbaarheid als een 3e lijn. Gelukkig duurt deze fase maar tot hun Saturn Return (rond de 29-30 jaar).

De opgedane levenskennis uit de eerste 30 jaar heeft vervolgens de tijd nodig om geïntegreerd te worden en in te dalen. Dit gebeurt in de fase van 30-50 jaar. ‘On the roof’ wordt dit ook wel genoemd. De zesde lijn trekt zich terug om alles van een afstandje te bekijken en te reflecteren op hun ervaringen, de wereld, en de lessen die ze hebben geleerd. Alles begint langzaamaan in te dalen en zodoende begint de wijsheid zich te vormen.

Veel 6e lijnen rondom hun 29-30e, verzetten zich tegen de ‘on the roof’ fase omdat ze graag impact willen maken, in de actie willen blijven staan. Weet dat dit proces automatisch verloopt, dus dat er geen ontkomen aan is. Op een dag zal de 6e lijn merken dat het toch wel heel prettig is om zich terug te trekken en in alle rust te observeren en reflecteren. Dit is wat energetisch correct is voor ze. De lessen die naar verloop van tijd zijn geïntegreerd kunnen ze tussendoor al delen mits het correct is volgens hun strategie en autoriteit.

De derde fase is de rolmodel fase. De 6e lijn komt van het dak af, neemt weer deel aan de ‘actie’ van het leven, en deelt haar belichaamde wijsheid. Dit hoeft niet te zijn in lessen of trainingen. Ze zijn een wandelend rolmodel. Iedereen voelt de wijsheid dat deze volwassen lijn uitstraalt, en dit trekt automatisch mensen aan. Door te belichamen en leven ze als 6e lijn hebben geleerd, inspireren ze hun omgeving automatisch. Het is echt een leading by example.

Wat kun je met profiel

Nu je meer inzicht hebt in de losse lijnen van je profiel, kun je reflecteren op hoe dit terugkomt in jouw leven. In hoeverre neem je deze rol al aan, en in hoeverre mag je hem meer omarmen? Zijn er elementen die je misschien niet zo leuk vindt om te lezen, dingen die je misschien van jezelf afwijst?

Als je bijvoorbeeld jezelf onhandig vindt, maar nu weet dat je een 3e lijn in je profiel hebt. Dit kan je helpen met acceptatie, omdat een 3e lijn juist bedoeld is om fouten te maken. Ik merk dat ik om die reden wat luchtiger naar mijn onhandige fouten kan kijken en er om kan lachen. “Ohja. Natúúrlijk gebeurt dit.” Je wordt er dan vanzelf handiger in om er mee om te gaan.

Je profiel is een belangrijk onderdeel van je natuur, en vaak mag je juist dingen loslaten om hier meer in te zakken. Vertrouw op je lijf.

Je strategie en autoriteit zullen je altijd begeleiden naar de situaties, projecten en mensen die correct voor jouw design zijn.

Happy experimenting!

Ben jij een Generator
of Manifesting Generator?

Heb je weinig energie? Mis je flow in je leven?
Wil je weer in contact komen met dat vuurtje in jezelf?
Ga aan de slag met je strategie: waiting to respond.

Hiske

Hiske

1/3 Sacral Generator
Deel dit artikel:

Ontdek jouw design

Hulp nodig om je eigen design te ontcijferen? Of hulp om je design meer toe te passen in je leven? Boek een reading

Cursus
Sacral
Superpower

Leer als (manifesting) generator hoe jouw sacrale centrum werkt.

Kom in contact met jezelf. Leer hoe jouw persoonlijke energie centrale werkt.

Dit vind je misschien ook interessant

3 gedachten over “Wat is profiel in Human Design en wat vertelt het jou?”

  1. Hoi Hiske,
    Ik lees net jouw blog over verschil tussen wachten op de respons en wachten op de uitnodiging.
    Zelf ben ik een manifesterende generator met een emotionele autoriteit en een 2/4 profiel.
    Ik lees dat ik naar het ja gevoel mag luisteren, maar daar ook even over mag nadenken.
    Jij beschrijft dit mooi in het kijken van vacatures. Dit herken ik heel erg. Een vacature zien en daar van aangaan. Maar als ik dan daarna de tijd neem om vanuit mijn autoriteit de keuze te maken vind ik het lastig om te herkennen of het dan een keuze vanuit angst is of dat het echt niet goed voelt. Ik ben nu bijvoorbeeld begonnen aan een nieuwe baan. De dagen voordat ik ga beginnen voel ik enorm veel weerstand. Op de eerste dag bevestig ik die weerstand, maar ik krijg maar niet achterhaald of dit met mijn hoofd is of met mijn gevoel. Ik loop hier heel vaak tegenaan en vind het dus bijzonder lastig om keuzes te maken. Mijn hoofd/denken lijkt sterken dan het voelen.
    Hoe kan je hiermee omgaan?

    Met vriendelijke groet,
    Sandra

    1. Hi Sandra,
      Het is een combinatie van oefenen en bewustzijn. Je autoriteit heeft niet per se een reden. Het is niet altijd iets wat goed te beschrijven valt. Je hoofd, die wil altijd een reden geven.

      Je kunt ook naar je signature kijken. Of je frustratie ervaart of satisfaction.

      Je zou ook terug kunnen kijken op eerdere beslissingen. Hoe voelde je dat. Van welke had je spijt en ervaarde je frustratie. En welke heb je een gevoel van satisfaction en energie ervaren? Hoe voelde het in je lijf toen je die beslissing nam.

      Hopelijk kun je hier iets mee!
      Happy experimenting!
      Liefs Hiske

    2. Ohja en emotionele autoriteit schijnt te voelen als een soort helderheid. Niet altijd een reden dus maar wel een clarity. Of een onrust die is weggetrokken. Mocht je die onrust nog hebben kan het zijn dat je te snel probeert te beslissen.

      Let me know of je dat herkent!
      Groetjes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *