zelfreflectie - not self human design

Wat betekent de not-self in Human Design?

De not-self binnen Human Design is een belangrijk onderdeel om met jouw Human Design experiment aan de slag te gaan. Zodat je een leven kunt gaan leven dat voor jou bedoeld is, met meer energie, flow en moeiteloosheid. Wat de not-self daar mee te maken heeft? Ik leg het je uit.

Wat betekent de not-self of het niet-zelf in Human Design?

Not-self betekent letterlijk: niet-zelf. Oftewel; dit is niet wie jij in werkelijkheid bent.

Binnen Human Design geeft dit aan dat je hoofd of je mind zich met iets onjuist identificeert als ‘dit ben ik’. Kortweg betekent het dat op dat moment je hoofd aan het stuur zit, in plaats van je true-self.

Het bewust worden van je not-self geeft je belangrijke informatie over wat je níet bent, en geeft daarmee daarmee dus ook handvatten om te gaan ontdekken wie of wat je wél bent: je true self.

De not-self is overigens niet iets wat je als slecht of goed kunt of hoeft te bestempelen. Het is gewoon. Het is onderdeel van dezelfde medaille: de not-self aan de ene kant en de true-self aan de andere kant. Samen maakt het wie we zijn.

Verschillende vormen van de not-self

Het not-self thema, gekoppeld aan je auratype

Elk auratype heeft een not-self hoofdthema. Een gevoel dat je kunt ervaren, wat je aangeeft; hier leef ik niet in mijn true-self, hier leef ik niet in mijn design. Je kunt daarmee zeggen dat je not-self dus een signaal is dat je niet in alignment leeft, en dat daar nog ‘winst te behalen’ valt met betrekking tot je ware zelf leven.

Het not-self thema dat je kunt ervaren is voor de (manifesting) generator: frustratie. Voor de projector bitterheid, voor de manifestor boosheid (anger) en voor de reflector teleurstelling. Op het moment dat je dit thema passend bij jouw auratype ervaart, weet je dat je mag bijsturen.

Het is niet iets dat je hoeft te ontwijken, of te vermijden. Je kunt het zien als een rode vlag; Joehoe! even opletten hier, dit kán makkelijker/moeitelozer voor jouw design!

Not-self gedrag vanuit andere delen uit je Human Design chart

Naast het not-self thema, kun je ook not-self gedrag ervaren. Bijvoorbeeld bij je ongedefinieerde centers, bij je profiel, of zelfs op gate niveau.

Zo hoort bij het ongedefinieerde hartcentrum het not-self gedrag van jezelf willen bewijzen, bij de 1e lijn van het profiel onzekerheid of het wel genoeg weet, en van gate 32 de angst om te falen. Oftewel; er is véél not self te vinden in jouw chart. Eigenlijk evenveel als true-self zou je kunnen zeggen.

De not-self uiting wordt ook wel de ‘niet-gezonde uiting’ of de schaduwkant van een profiellijn, centrum of kwaliteit genoemd. Als je zulk soort not-self uitingen ervaart, betekent dit dat op dat moment je hoofd aan het stuur zit in plaast van je true self.

Weet dat voor elk not-self gedrag of thema, de oplossing bijna altijd ligt bij het volgen van je strategie en autoriteit. Waarmee je jouw ware zelf weer achter het stuur zet.

Je not-self helpt je navigeren in het leven

Je kunt jouw Human Design zien als je eigen navigatiesysteem. Je strategie zorgt ervoor dat je niet teveel energie verliest en je jouw energie alleen aan de juiste dingen uitgeeft (zodat je niet met de ramen open én de verwarming tegelijkertijd aan rijdt). Je autoriteit weet daarbij de weg, en stuurt je bij zodat je de juiste richting op blijft rijden.

Als jij in je design leeft dan zul je alleen af en toe horen van je autoriteit; “over 500 meter naar links.”

Je not-self is in dit voorbeeld dan de stem van je navigatie die zegt; “indien mogelijk, keer om”. Het is een vriendelijke reminder dat je bent afgeweken van de eigenlijke route. De route die het meest soepel is, en ‘correct voor jou’, zoals we dat binnen Human Design zeggen.

Je not-self hoef je niet te ontwijken

Ik denk dat er weinig navigatiesystemen zijn die je op je flikker geven als je een verkeerde afslag hebt genomen: “Domme trol, je moest de volgende links, niet hier!”

Gelukkig maar, want ik geloof niet dat ik dan ooit nog zou gaan rijden.

Je not-self is daarom ook niet iets wat je ten alle tijden moet vermijden, het is puur een indicatie waar je aandacht aan mag geven. Als jij je not-self ervaart heb je dus ergens iets gedaan dat tegen jouw design in ging. Het geeft aan dat je op dat moment even niet jouw ware zelf leeft.

Het kan groot zijn, zoals dat je toezegging hebt gedaan waar je eigenlijk nee voelde bij het aannemen van een groot project, maar ook iets kleins zoals dat je eigenlijk geen zin had in salade, en met je hoofd hebt besloten dit toch te eten omdat dit de ‘gezonde optie’ was.

Je not-self is niet iets om je voor te schamen

Soms wordt er negatief gesproken als iemand in zijn of haar not-self gedrag vervalt. Het is echter niet iets voor jezelf of de omgeving om te veroordelen. Als je merkt dat je geen compassie kunt hebben voor de not-self van een ander, leef je op dat moment ook niet je ware zelf. Het is namelijk je mind die er een waardeoordeel aan hangt. Dat is niet wie jij in werkelijkheid bent.

“The one thing that you have to grasp about correctness and about awareness is that when you can understand how to operate correctly at the same time you need to have grace for those who cannot. I mean, otherwise you have a real problem.”
~ Ra Uru Hu

Human Design is niet bedoeld om jezelf of de ander mee te beoordelen of zij het wel of niet goed doen, het is een tool om jezelf beter te leren kennen. Zodat jij zélf een fijner en correcter leven kunt leven, dat in lijn is met jouw design.

Je not-self is daarmee een guideline voor jezelf, om jezelf beter te leren kennen. Te ontdekken welke delen jij niet bent. Informatie te kunnen verzamelen, en te kunnen bijsturen. Zodat jij je lichaam weer de autoriteit over je leven kunt geven in plaats van je mind.

Experimenteren met behulp van je not-self

De oprichter van Human Design, die alle Human Design informatie heeft verspreid, zei: ‘Don’t believe me. Try it for yourself’. Dit is de kern van Human Design; het experiment aangaan. Uitproberen, ervaren, ontdekken. Wat werkt voor jou, en hoe werkt het voor jou? Dat is iets wat alleen jij kunt doen en ervaren voor jouw eigen leven.

Je weet pas wie en wat je werkelijk bent, als je ook hebt ontdekt wie of wat je níet bent.

Dit is precies waar inzicht in je not-self je bij kan helpen.

Actief je experiment aangaan met het Human Design membership

Omdat het niet altijd makkelijk is om hier in je eentje bewust aandacht aan te geven, ben ik samen met een collega (Nikki Willemse) een Human Design membership gestart waar we elke maand een onderwerp belichten om ons op te richten binnen ons Human Design experiment. Een combinatie van een facebookgroep, livesessies via zoom en een werkboek zorgen ervoor dat je de informatie van Human Design gaat integreren, het experiment aangaat en daardoor dichterbij jezelf gaat leven.

De eerste maand ging het over het not-self thema en signature, en hebben we dit met elkaar uitgediept. De komende maanden nemen we andere onderwerpen onder de loep, waar de not-self uiting altijd een plek zal krijgen. De komende maand (start eind april) duiken we het thema van de Root (wortelcentrum) in.

Lijkt het jou ook wat om samen, en ondersteund aan de slag te gaan met je eigen Human Design experiment? Meld je dan aan!

Hiske

Hiske

1/3 Sacral Generator
Deel dit artikel:

Ontdek jouw design

Hulp nodig om je eigen design te ontcijferen? Of hulp om je design meer toe te passen in je leven? Ontdek de mogelijkheden. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *