Zoek
Sluit dit zoekvak.
jane doe chart

Wat is Human Design, en wat heb je er aan?

Misschien heb je het al vaker voorbij horen komen, en wil je nu eindelijk wel eens weten wát het nou precies is, dat Human Design. Search no longer, I got you. In dit blog leg ik je haarfijn uit wat Human Design is, en wat je er aan kunt hebben.

Wat is Human Design?

Human Design (HD) is een systeem dat verschillende oude wijsheden en moderne wetenschap bij elkaar brengt. Het combineert elementen van de Chinese I’Ching, de Tree of life van de Kaballa, Astrologie, de Hindu Chakraleer en Quantum Fysica samen in één systeem. Het systeem draait allemaal om energie uitwisseling. Hoe gaat iemand om met energie, hoe is de uitwisseling tussen een persoon en de rest van de wereld? Een Human Design chart geeft hier op persoonlijk niveau inzicht in.

De basis van Human Design is dat iedereen uniek is. Zo wordt het ook wel de ‘science of differentiation’ genoemd. Wat zoveel betekent als; we zijn allemaal anders en dat is juist precies goed. HD is daarom ook geen individualistische zienswijze. Het beschrijft de energie uitwisseling die we met elkaar en met de wereld hebben. En om die te kunnen hebben, hebben we elkaar allemaal nodig. Iedereen heeft een uniek stukje van de puzzel en we vullen elkaar dus aan.

Als iedereen volgens zijn eigen unieke Human Design leeft, dan is de hele wereld in harmonie. Als een grote puzzel die perfect in elkaar past. Maar om daar te komen, kun je alleen met jezelf aan de slag. Hoe meer jij in je design leeft, hoe fijner het leven voor jou stroomt.

Energetische stempel

Als je je Human Design chart wilt opvragen, dan heb je hiervoor je geboortegegevens nodig. Je geboortedatum, -plaats én -tijd.

Als je geboren wordt, kom je namelijk ter wereld door een energetisch veld vol neutrino’s heen. Neutrino’s zijn kleine deeltjes, kleiner dan atomen, die altijd om je heen zijn en door je heen bewegen. Die neutrino’s worden door sterren en planeten uitgestoten en beïnvloeden ons altijd en de hele dag door.

Doordat je geboren wordt door dat veld met neutrino’s heen, krijg je als het ware een energetische stempel mee. Deze energetische stempel vormt een groot onderdeel van je Human Design chart. Dat is ook de reden dat je (precieze) geboortetijd belangrijk is om je Human Design te bepalen. Als je enkele minuten later geboren wordt, kan dit al een effect hebben op hoe je design er uitziet.

Grondlegger van Human Design: Ra Uru Hu

Hoewel je Human Design wetenschappelijk kunt onderbouwen, en de wetenschap steeds verder komt om de verschillende elementen te kunnen verklaren, is het systeem niet op die manier ontdekt. De grondlegger, de Canadese Robert Allan Krakower, heeft het systeem namelijk ‘gechanneld’.

Toen er in 1987 een ster dood ging en een supernova ontstond, zond dit een grote hoeveelheid aan neutrino’s uit. Op het zelfde moment toen deze stroom van energie onze kant op kwam, kreeg Robert Allan Krakower een visioen op Ibiza waarin een ‘stem’ hem vertelde over het systeem. In 8 dagen kreeg hij de kennis over de mechanische werking van het universum verteld.

Robert was een flinke scepticus met een fysica-achtergrond en stond niet bepaald open voor het mystieke. Maar ook had hij geen mogelijkheid om de ‘stem’ te weigeren, hij had geen keus. Het waren intense dagen waarin hij de stem transcribeerde en begon om het systeem uit te werken. Toen hij voor steeds meer mensen hun Human Design analyse deed, kwam hij er achter dat het inderdaad uitkwam wat de ‘stem’ hem had verteld: statistisch gezien klopten de analyses die hij voor mensen deed op basis van hun Human Design.

Robert is zichzelf daarna Ra Uru Hu gaan noemen, en heeft de rest van zijn leven gewijd aan het verder uitwerken van het systeem. In 2011 is hij overleden.

Het experiment aangaan

Mocht je denken; gechanneld? Ja dikke doei, dat is een te-ver-van-mijn-bed-show, helemaal oke. Het Human Design systeem is niet afhankelijk van, of gebaseerd op, of je het wel of niet gelooft. Het is een experimenteel systeem dat de aandacht legt op ervaren. Ra Uru Hu heeft dan ook regelmatig gezegd: “Don’t take my word for it”. Oftewel: ga het zelf ervaren, ga ermee experimenteren.

In de HD wereld zul je op den duur vaker tegenkomen dat mensen vragen hoelang jij al ‘in het experiment zit’. Zodra je begint met je eigen Human Design onderzoeken en ermee gaat experimenteren, is jouw HD-experiment begonnen.

Lees, leer, ervaar, probeer, experimenteer. Neem mee wat voor jou werkt. Het is geen harde waarheid, maar eentje waar jij je eigen waarheid in kunt vinden.

Wat kun je met Human Design?

Het leren over je eigen design kan je heel veel inzicht geven in jezelf. Hoe jij werkt, waarom je op een bepaalde manier reageert in situaties, waarom dingen wel of niet stromen. Waarom je tegen dezelfde les aan blijft lopen en wat je valkuilen zijn die aandacht mogen krijgen.

Maar ook kan het je veel inzicht geven in wie jij als persoon bent, en wat je krachten zijn: je superpowers zoals ik ze graag noem.

Het geeft je zicht op alle kanten van jezelf. De mooie en de minder mooie kanten. Voor mij heeft het kennen van mijn design veel impact gehad op mijn zelfliefde en zelfacceptatie. Kanten van mijzelf die ik eerder als ‘character flaws’ zag, zie ik nu als mijn kracht en ik own ze. Dat voelt ontzettend krachtig, en ik ervaar hierdoor minder strijd in mezelf.

Daarnaast kan het je hele praktische handvatten geven. Zo kun je bijvoorbeeld over jezelf leren hoe jij het beste beslissingen neemt, hoe jij het beste kunt leren, en wat jouw rol in de wereld is. Door je bewust te zijn van jouw energetische stempel kan het leven veel makkelijker gaan stromen. In plaats van dat je tegen muren aanloopt en je jezelf tegenwerkt, ga je juist met de stroom mee en leef je meer in alignment met jezelf.

In je design leven

Hoe meer je in je design leeft, hoe makkelijker het leven flowt. Je kent het vast wel, als kind vloeide het leven misschien makkelijker, of misschien ken je tijden waar dingen je zomaar leken aan te komen waaien? Dit zijn de bijwerkingen van als je in je design leeft. Als je in alignment leeft met jezelf, op het juiste pad zit.

Dingen flowen dan moeitelozer, leuke toevalligheden (syncronicities) komen op je pad, en alles lijkt heel makkelijk te gaan. En dat is precies hoe het leven is bedoeld. Het leven mág makkelijk en leuk zijn. Het leven mág flowen.

Dit betekent overigens niet dat je nooit meer ellende of negatieve dingen zult meemaken als je meer in je design leeft. Als mens zul je altijd blijven leren van alles wat je meemaakt, en niet op alles heb je even veel invloed. Waar je wel invloed op hebt is hoe jij ermee omgaat. Door meer in je design te leven zul je meer vertrouwen in het leven ervaren.

Verwachtingsmanagement

Voordat ik te hoge verwachtingen oproep. In je design leven is geen aan-uit knop. Het is véél subtieler dan dat. Het is bijsturen, zodat je steeds dichterbij jezelf komt. Het is een systeem met intens veel variabelen waardoor je nooit volledig perfect in je design zult leven. Zie het als een uitgebreid paneel waar je aan allemaal kleine knopjes kunt draaien en kunt ervaren wat dat voor je doet. Elke situatie vraagt net andere instellingen.

Hoe beter je je eigen gebruiksaanwijzing leert te begrijpen, hoe makkelijker je kunt bijsturen als je wordt uitgedaagd of als je ervaart dat het niet meer stroomt.

Zelf aan de slag

Ben je overtuigd en wil je zelf aan de slag met het ontdekken van je design? Begin dan met het opvragen van je Human Design chart. Vervolgens kun je de blogs gebruiken om meer over je design te leren, of je kunt een reading boeken waarbij ik jou over jouw design vertel.

Ben jij een Generator
of Manifesting Generator?

Heb je weinig energie? Mis je flow in je leven?
Wil je weer in contact komen met dat vuurtje in jezelf?
Ga aan de slag met je strategie: waiting to respond.

Picture of Hiske

Hiske

1/3 Sacral Generator
Deel dit artikel:

Ontdek jouw design

Hulp nodig om je eigen design te ontcijferen? Of hulp om je design meer toe te passen in je leven? Boek een reading

Cursus
Sacral
Superpower

Leer als (manifesting) generator hoe jouw sacrale centrum werkt.

Kom in contact met jezelf. Leer hoe jouw persoonlijke energie centrale werkt.

De leukste manier om met je Human Design experiment aan de slag te blijven.

Schrijf je GRATIS in voor de semi-maandelijkse nieuwsbrief en ontvang
👉 opdrachtjes
👉 HD verhalen uit het dagelijks leven
👉 updates over nieuwe blogs, podcasts en events.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *