Search
Close this search box.

Wat is een Human Design immersion?

Kortgeleden ben ik naar twee Human Design immersions geweest, en heb ik hier het een en ander over gedeeld op instagram. Maar wat is een Human Design immersion, en wat heb je er aan? Ik geef je mijn visie erop.

Wat is een Human Design Immersion?

Een Human Design Immersion is een evenement waar je je met een groep letterlijk ‘immersed’, dus onderdompelt, in Human Design. Het is een gefaciliteerde omgeving waar je samenkomt met het doel om met je Human Design experiment aan de slag te gaan, en je design te leven. De aandacht ligt dan ook op ervaren en het trainen van bewustzijn, en veel minder op kennis en feiten.

Een immersion duurt meestal tussen de 3-5 dagen waarin je een of meerdere workshops hebt per dag. De workshops liggen vooraf niet vast, en worden afgestemd op de groep. In de workshop ga je praktische en simpele oefeningetjes doen, waar je met je design gaat experimenteren en worden ervaringen hiermee besproken.

Denk aan het ervaren van het aura van andere mensen, of het ervaren hoe een bepaald centrum in jouw lichaam voelt.

Bij de immersions waar ik geweest ben, loopt iedereen met een sticker rond met zijn of haar type en evt of iemand een emotionele autoriteit heeft. Zo kun je als je een bepaalde sensatie voelt, bewust worden van wat voor aura’s er in jouw buurt zijn.

De voordelen van een Human Design immersion

Leren over Human Design in aura

‘In aura’. Dit is een term die je vaker voorbij zult zien komen als we het hebben over een Human Design immersion. Een belangrijk onderdeel van zo’n immersion is namelijk dat het live is. Fysiek met andere mensen in een ruimte.

In aura met iemand zijn betekent dat je fysiek zodanig dichtbij elkaar bent dat je een energie uitwisseling hebt van de aura’s. Je aura reikt zo’n 2 meter (en die van een ander dus ook). Dus als je binnen 4 meter van iemand staat ben je eigenlijk al in aura met diegene. Ook als je niet van elkaar bewust bent, zoals met je buren.

In aura zijn is een belangrijk element omdat hier een boel informatie wordt uitgewisseld zonder dat we daar bewust van zijn. In het dagelijks leven weten we niet beter dan de hele dag omringd zijn met anderen. Als je op kantoor zit met collega’s, in de speeltuin bent met je kinderen, of thuis slaapt naast je partner, word je dus al beïnvloed door de energie van anderen. Omdat er zo’n grote variëteit van informatie binnenkomt is het lastig te voelen wat waar vandaan komt, en wat van jou is en wat niet. Het maakt het lastig om te voelen wie jij bent, en te gronden in jouw eigen energie.

Door te oefenen (in aura) met anderen zul je gaan ervaren wat het verschil is mét, en zonder iemand in je aura. En kun je dus gaan herkennen hoe jouw energie voelt, en hoe je je voelt ‘onder invloed’ van energie van anderen.

Je bent met Human Design gelijkgestemden

Hoe heerlijk is het, om met een groep te zijn die bezig is met hetzelfde proces als jij. Iedereen bij zo’n immersion weet van het systeem, spreekt dezelfde Human Design taal, en is zich bewust van het experiment, waardoor gesprekken heel anders worden. In bijna alle gesprekken zit het verweven. Dit zorgt ervoor dat je continu bewust wordt gehouden van alles wat er te voelen is. Je ontkomt er niet aan (vandaar ‘immersion’).

Zelf vind ik het super leuk dat er ook Human Design grapjes gemaakt kunnen worden in jargon, die voor ‘de gewone buitenwereld’ nergens op slaan. 😋

 

Veilige omgeving om jezelf te zijn

Een belangrijk onderdeel is de veiligheid van de groep. Dit is iets wat niet per se uitgesproken wordt, maar wat je kunt voelen. Dit maakt dat je al je maskers kan laten vallen. Je mag helemaal indalen in wie je écht bent. Zonder oordelen. Het voelt als een veilige ruimte om te gaan kennismaken met je ware zelf.

Je kunt gaan voelen wat je ervaart, dit neutraal bespreken met anderen en ervaringen uitwisselen. Onderzoekend, met bewustzijn vanuit lichaamservaringen in plaats van uit het hoofd. Zonder oordeel wat de ervaring mogelijk zou kunnen betekenen.

Daarmee veroordeelt ook niemand je voor je gedrag of keuzes. Iedereen respecteert dat je in een proces zit, en probeert daar zo ondersteunend mogelijk voor te zijn. Iedereen zal je helpen om je de ruimte te geven om te doen wat correct voor jou is.

Je kunt midden in een workshop weglopen, en iedereen weet: dit is correct voor haar proces op dit moment. Niemand die je zal vragen jezelf uit te leggen, of een reden te geven. Het enige waar iemand misschien naar zal vragen is jouw ervaring. Een neutrale beschrijving van wat er gebeurde. Maar als jij voelt dat je moet gaan, ga. Je hoofd hoeft geen reden te bedenken om jouw gedrag ‘goed te praten’.

Gezonde omgeving voor recovering people pleasers

Zo’n immersion is ook een safe space om te oefenen met je grenzen aangeven. Als jouw autoriteit zegt dat het niet oke is als iemand bij je wilt komen zitten, dan kun je dit zeggen. De ander voelt zich niet afgewezen want die weet; ‘het is niet correct voor die persoon nu. En dat is oke, dat zegt niks over mij.’ Er is een diep respect voor elkaars strategie & autoriteit.

Hierdoor hoef je niet op eierschalen te lopen, omdat je een bepaald beeld van jezelf hoog moet houden. Je mag losweken van de rollen en gedragingen waar je bekend mee bent. En je kunt gaan ervaren wie je bent zonder die dingen.

Wie ben je als je niet people pleased, maar alleen dingen doet als ze correct zijn voor jou? Hulp biedt als dat correct is voor JOU? Wat gebeurt er dan? Wat doet dat met je? Het is een omgeving die je helpt om te leven in je LIJF in plaats van in je hoofd. Het helpt alle angsten die je hoofd bedenkt te ontkrachten. Het geeft je mind inzicht dat als je dingen doet die correct voor jou zijn, dat je hoofd ook veel minder heeft om zich druk over te maken.

“Als iedereen aan zichzelf denkt, wordt er aan iedereen gedacht.”

Als je aangeeft dat people pleasen een ontwikkelpunt is voor jezelf, en je hier hulp bij nodig hebt, kunnen anderen je er ook op wijzen. Ze kunnen je bijvoorbeeld vragen stellen om je bewustzijn te geven in situaties waar je in dit oude geconditioneerde gedrag vervalt.

Door dit soort dingen veilig te oefenen in een immersion, kun je dit meenemen in het ‘dagelijks leven’, en kun je ook daar steeds meer jezelf zijn. Zonder de conditioneringen.

Veilige plek om te mogen experimenteren en oefenen

Iedereen bij de immersion weet van elkaar dat ieder in zijn of haar eigen proces zit. Dit geeft ruimte om te durven experimenteren. Je kunt niet falen, je kunt het niet fout doen. Er is alleen leren en ontdekken. Je wordt niet op de vingers getikt als je iets doet wat ‘niet volgens je design is’. Alles wordt met een nieuwsgierige blik bekeken, en is onderdeel van het experiment.

Misschien voel je thuis niet de ruimte om te experimenteren met je environment of je determination, maar zie je anderen bij de immersion dit wel doen en durf jij daardoor dit ook eens te gaan proberen. Los van wat je hebt geleerd.

Zo heb ik bijvoorbeeld wel eens mensen alleen zien eten, afgelegen. Ik wist daarbij: aha, zij zullen volgens hun determination aan het eten zijn. (calm in dit geval). Dit kan heel inspirerend werken voor anderen die een drempel voelden om ook hun eigen determination te volgen. Want: ‘dat is toch ongezellig, wat zullen ze wel niet denken, maar ik ben een extravert ik hoor toch juist onder de mensen’ etc. Het zien hoe een ander iets doet wat correct is voor haar design, werkt heel inspirerend.

Maar ook vanuit een ander perspectief was die situatie heel leerzaam. Vanuit mijn oude patronen zou ik het zielig hebben gevonden, dat iemand alleen zat. Dan had ik diegene uitgenodigd (en misschien zelfs overgehaald) om bij de groep te komen eten. “Kom op, dat is gezellig!” Nu herkende ik dat patroon, en kon ik het loslaten: dat komt niet vanuit mijn ware zelf, en kon ik vertrouwen op het experiment van de ander: dit is correct voor hen.

De Human Design immersion ervaring reikt veel verder dan de workshops

De workshops zijn super waardevol omdat je hier bewustzijn met elkaar creëert, ervaringen uitwisselt en leuke oefeningen doet. Maar de hele experience eromheen is minstens zo waardevol omdat je wat je hebt ervaren en geleerd in de workshops meeneemt in het dagelijks leven. In de gesprekken, in het samen eten/koken. In alles.

Je krijgt bewustzijn voor de patronen die je hebt, en je kunt ze tegen het licht houden met de nieuwe ervaring: “Hmm. Is dit wel energetisch correct voor mij, of doe ik dit omdat ik vind dat het moet. Omdat ik dit zo gewend ben?” Zo pulk je langzaam laagje voor laagje je conditioneringen af, en ga je terug naar de basis van jezelf.

Juist deze ‘buiten-workshop’ ervaringen zorgen ervoor dat je het geleerde meeneemt in het dagelijks leven. Zodat je verder kunt in de ‘gewone wereld’ waar niet iedereen bewust met zijn Human Design experiment bezig is of een sticker draagt met haar type ;).

Jumpstart je deconditioneringsproces met een Human Design immersion

Al met al kan ik zeggen; een Human Design immersion is écht een ervaring. Een deep dive in je design. Niet mentaal, maar fysiek je design leren leven. Het is een manier om te oefenen met je ware zelf. Je creëert bewustzijn en die geleerde lessen kun je mee het dagelijks leven in nemen, zodat je daar verder kunt deconditioneren.

Als je de mogelijkheid hebt en jouw autoriteit het er mee eens is; ga een Human Design immersion ervaren. Het is écht de moeite waard.

Sacral immersion Nederland, november 2023

17-18-19 November 2023 Organiseer ik mijn eigen immersion in Amersfoort, specifiek voor Generators en Manifesting Generators. Deze immersion zal als voertaal Engels hebben.

Meer info over deze Sacral Immersion kun je hier vinden.

 

Mijn ervaringen tijdens de Human Design immersions:

De Human Design immersions die ik heb bezocht waren in de zomer van 2022 en 2023.
In juni 2022 & 2023 bij Koen Hillewaert & Laura da Represa– In Nederland (Drenthe)
En in juli 2022 in Stockholm, van Mary Ann Winiger. De immersion in Stockholm was haar laatste, maar potentieel zal zij over andere beschikbare immersions communiceren.

Wil je horen hoe ik mijn bezochte immersions heb ervaren?
Samen met Gina heb ik een podcast opgenomen over onze ervaringen van de twee immersions:

 

Fotocredits:
Gina de Decker (headerfoto)

Ben jij een Generator
of Manifesting Generator?

Heb je weinig energie? Mis je flow in je leven?
Wil je weer in contact komen met dat vuurtje in jezelf?
Ga aan de slag met je strategie: waiting to respond.

Picture of Hiske

Hiske

1/3 Sacral Generator
Deel dit artikel:

Ontdek jouw design

Hulp nodig om je eigen design te ontcijferen? Of hulp om je design meer toe te passen in je leven? Boek een reading

Cursus
Sacral
Superpower

Leer als (manifesting) generator hoe jouw sacrale centrum werkt.

Kom in contact met jezelf. Leer hoe jouw persoonlijke energie centrale werkt.

De leukste manier om met je Human Design experiment aan de slag te blijven.

Schrijf je GRATIS in voor de semi-maandelijkse nieuwsbrief en ontvang
👉 opdrachtjes
👉 HD verhalen uit het dagelijks leven
👉 updates over nieuwe blogs, podcasts en events.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *