Als je net met je Human Design experiment begint wil je waarschijnlijk zo snel mogelijk in je design gaan leven. Want, hé je hebt nu het inzicht in ‘wie jij werkelijk bent’. Let’s go! Maar dat is vaak niet hoe het werkt. Het experiment is veel minder zwart-wit, en veel meer grijs, vloeiend en in beweging. Je kunt het daarom ook niet fout doen! Hele verademing, of niet? Let me explain.
Jouw Human Design experiment is jouw ervaring
Allereerst heet het aan de slag gaan met je eigen Human Design een experiment, met reden. De informatie en kennis hoe jij energetisch werkt is interessant en inzichtelijk, maar het is pas echt waardevol als je het gaat toepassen in je leven. Zie Human Design daarom ook niet als ‘harde waarheid’ maar als een tool waarmee je kunt gaan ervaren wat het voor je doet.
De founder Ra Uru Hu zei ook regelmatig in verschillende variaties: “Don’t believe me. You experiment and find out for yourself.” Zoek dus minder de rigiditeit ervan op, en meer de nieuwsgierigheid.
Het kan zijn dat je in het begin van je experiment dingen anders ervaart dan bijvoorbeeld een paar jaar later, en dat is helemaal oké. Het is jouw ervaring en jouw proces, en het loopt zoals het loopt. Daar kan niemand iets over zeggen. Het is jouw eigen ontdekkingstocht.
We hebben allemaal (bewuste én onbewuste) conditioneringen om mee te werken
Ik weet niet hoe oud jij bent, nu je dit leest, maar ik ben ondertussen 33. Dus dat betekent dat ik 33 jaar aan conditioneringen heb opgepikt. Yoechei!
Conditioneringen zijn lessen, gedragingen en overtuigingen die je hebt aangeleerd gedurende je leven. Van simpele leefregels als ‘eerst een hartige boterham, dan een met zoet’ tot minder bewuste dieperliggende overtuigingen als ‘ik moet hard werken om waardevol te zijn’. Sommigen helpen je, andere totaal niet en weerhouden je om je ware zelf uit te leven. Soms ben je je daar bewust van, en soms (nog) niet.
Ontmoet jezelf waar je nu staat
De conditioneringen die je hebt opgedaan gedurende je leven zijn niet ‘fout’. Misschien helpen ze je niet, en kost het je iets. Dat kan. Maar, ze zijn er. Dat is de realiteit. Dat is waar je NU staat.
Als je met je experiment begint, is het daarom belangrijk om je te realiseren dat je hier mee te werken hebt. We kunnen wensen en hopen dat ze er niet zijn, maar we kunnen ze ook accepteren als onderdeel van de huidige realiteit en er méé werken. Zet je nieuwsgierigheidsbril op. Wat ontdek je? Hoe probeert jouw mind / de conditioneringen de regie te nemen?
Conditioneringen kun je niet ontwijken
Ja, conditioneringen kunnen je inderdaad weerhouden van het uitleven van jouw design, absoluut. Maar dit betekent niet dat je daarom conditioneringen moet proberen te ontwijken. Dat kan niet. Ze zijn onderdeel van het leven.
Je bent hier om geconditioneerd te worden door je omgeving, door andere mensen, door de planeten (transits). Het is de bedoeling dat je leert van deze beïnvloeding van die energieën, én leert om daarbij dicht bij jezelf te blijven. (Of dat je de weg naar jezelf terugvindt, elke keer weer.)
Zo zie je dus al: het is een proces. Een golfbeweging. Je laat je beïnvloeden, je leert ervan, en je komt terug bij jezelf. Hoe vaker je dit spelletje speelt, hoe sneller je die weg naar jezelf weet terug te vinden en hoe sterker je daar zult staan. Op den duur kun je de energieën dan opmerken, zonder je er teveel door te laten bewegen.
Dit is waar je strategie & autoriteit je bij helpen. Om je zo dicht mogelijk bij jezelf te houden, dat je voor jezelf altijd kunt bepalen wat voor jou correct is. Zodat de dingen op jouw pad komen die voor jou de bedoeling zijn.
Er is geen goed of fout in jouw Human Design experiment, alleen informatie
Net als in wetenschappelijk onderzoek, is er in jouw HD experiment geen goed of fout. Je zet een experiment op, en observeert vervolgens wat er gebeurt.
Als jij er voor kiest om tegen je autoriteit in te gaan, en tóch naar dat feestje te gaan dan is dat niet ‘fout’. Het is slechts een situatie met (neutrale) informatie die je kunt observeren om te zien wat er gebeurt. Experiment!!!
Benader de situatie met de nieuwsgierigheid van een kind. Wat voel je in je lijf? Hoe voel je je erna? Kostte het meer energie dan op andere momenten? Voel je je leeg/moe of juist energiek en enthousiast. Moet je er een dag van bijkomen? Je hoeft hier geen waarde-oordeel aan te hangen.
Als jij de dag erna merkt dat je lijf moet bijkomen en dat er veel meer slaap nodig is, dan is dat je uitkomst. De signalen die je lichaam je geeft, dat zijn de resultaten van het wel of niet volgen van je strategie/autoriteit. De ene keer zal dat overduidelijk zijn, de andere keer wat minder. All is good.
Bewustzijn tempert de macht van je mind
Je kunt jezelf op je kop geven als je je strategie of autoriteit niet hebt gevolgd. (hint: dat is je mind, de not-self). Dit zal je weg bewegen van je true self. Wat je op zo’n moment kunt doen is dat je de informatie in de situatie neutraal benadert. “Hmm, ik merk dat mijn hoofd hier met me aan de haal gaat omdat ik niet volgens mijn autoriteit heb gehandeld.”
Het gaat om het bewustzijn dat je erbij hebt. Hoe vaker je dit oefent, hoe makkelijker het zal gaan om te ontdekken dat je hoofd allemaal kletspraatjes ophoudt om controle uit te oefenen. Je zult steeds vaker zien dat je mind eigenlijk degene is die je regelmatig van je strategie & autoriteit weghoudt. Hoe beter je inziet wat de rol is van de mind en de not-self, hoe makkelijker je weer de stap terug naar jezelf kunt maken. Zodat je ondanks al die veroordelende gedachten, je aan de wijsheid van je lichaam durft over te geven en je autoriteit volgt.
Ik zie het voor me als een kleine kitten die elke keer weer op tafel springt om mee te snoepen van jouw maaltijd. Die snapt het niet als je tegen haar schreeuwt dat ze niet op tafel mag, of als je haar streng berispt. In plaats daarvan zet je haar elke keer weer op de grond. Liefdevol. En grijns je als ze weer een uitgebreide trucage uithaalt om weer op de tafel te komen als jouw avondeten op tafel komt. Je grinnikt omdat ze denkt dat je het niet doorhebt. Vervolgens zet je haar weer liefdevol op de grond, met een glimlach. Nice try baby.
Zo mag je naar je mind kijken. Je mind zal blijven proberen om aan het stuur te trekken in de auto. Je af te leiden van in je design leven. Aan jou de taak om dit door te hebben, je mind weer (liefdevol) achterin de auto te zetten, en vervolgens te kiezen voor wat anders.
Jouw proces gaat precies op jouw tempo
Ieders experiment verloopt anders. De een is net begonnen en doet er niet zoveel mee, de ander gaat all-in en is wat extremer, en weer een ander begint zijn experiment bij iets anders dan strategie & autoriteit. Er leiden meer wegen naar Rome. Jij mag daarin jouw proces volgen. Je hoeft niet sneller, beter, dieper. Jouw proces is precies goed zoals ze is. Laat je niet gek maken.
Misschien sta je over een jaar heel ergens anders. Wie weet denk je anders over de dingen waar je nu een bepaalde mening over hebt. Dat kan. Maar dat is de beauty of it. Dat is de pracht van het proces. Daar kom je niet zonder te zijn waar je nu staat. En waar je nu staat is even waardevol en belangrijk als waar je over een jaar staat.
Don’t rush. Enjoy the now.
Je hoeft niet ‘meer te doen’ om te deconditioneren
Trust the process. Dit kun je niet controleren of sturen. Je mag je eraan overgeven. Ook als je zelf niet ziet dat er iets verandert, mag je er op vertrouwen dat er op celniveau dingen wel degelijk dingen veranderen. Give it time.
Jouw enige taak is het oefenen met je bewustzijn
Dit zal nog steeds niet elke dag volledig goed gaan. We leven nou eenmaal gewoon het leven, en er gaan regelmatig dingen nog op autopilot. Oude patronen nemen de snelweg in je hersenen en voor je het weet, voer je ze onbewust uit. “Shit…”
Don’t beat yourself up for it. Je zult altijd patronen blijven tegenkomen. Oude, en na een tijdje misschien ook nieuwer aangeleerde patronen. Zodra je je er bewust van bent, kun je het weer oppakken.
Als je maar vaak genoeg (met vol bewustzijn) tegen je design ingaat, en je daar de rekening van gepresenteerd krijgt, zul je steeds makkelijker en vaker je strategie en autoriteit gaan volgen. 😉 Je zult ook merken dat je lichaam je zal helpen om je aandacht te richten, zodat je je bewust bent van de uitkomst van de experimenten. Bijvoorbeeld door ziek te worden nadat je flink tegen je eigen design in bent gegaan.
Je hoeft niet alles te weten, dat is de kern van een experiment
Je weet zoveel als dat je vandaag weet. Misschien wil je meer leren. Je kunt studeren, beter willen begrijpen wat xyz precies is wat je ervaart. Maar in het NU moet je het doen met de kennis die je NU hebt. Je zult dus fouten maken, want we kunnen niet alles weten. That’s part of it. Daarom heet het een experiment. Je probeert, ervaart en leert ervan.
Morgen doe je het weer anders. Helemaal goed. Maar maak gebruik van waar je NU staat, om te leren wat er NU te leren valt.
Gebruik je nieuwsgierigheid in je Human Design experiment
Als je je eigen experiment met nieuwsgierigheid (en dus een dosis zelfcompassie) gaat bekijken, is er steeds minder reden voor je mind om je mee om de oren te slaan. Je observeert wat er gebeurt, zonder waarde-oordeel. Ook als je mind probeert aan het stuur te zitten.
Er is geen right or wrong. Daar gaat het niet om. Het gaat om het proces. Het ontdekken. Het ervaren van het experiment. Met nieuwsgierigheid kijken naar wat er gebeurt. In je hoofd, in je lijf. Observeren. En je vervolgens, stap voor stap, steeds meer over te geven aan de wijsheid van je lichaam. That’s all.
Meet you where you’re at.
You got this.
Wil jij graag aan de slag met je eigen Human Design experiment, maar kun je wel wat support gebruiken tijdens het proces? Check dan of het minitraject Human Design IRL (in real life) iets voor jou is. Waarbij ik aan je zijde sta om regelmatig de aandacht op je experiment te houden met reflecties, oefeningen en gesprekken.