Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wat is het verschil tussen rood en zwart in de Human Design chart?

Als je je Human Design chart bekijkt is het je misschien wel eens opgevallen dat het is opgebouwd uit rode en zwarte elementen. Lijntjes in de chart zelf, en links een balk met rode hokjes en rechts een balk met zwarte hokjes met (gate)nummers erin. Maar wat betekent het, wat is het verschil tussen deze twee kleuren en wat kun je er mee? Ik leg het je uit.

De body en de mind in je chart

Je Human Design chart bestaat uit twee delen: de body (rood) en de mind (zwart). Dit wordt ook wel design (rood) en de personality (zwart) genoemd. Deze delen zijn op verschillende momenten ontstaan in het proces dat jij als baby je ontwikkelde in de buik van je moeder. De design kant is ongeveer 3 maanden voor je geboorte ontstaan, en je personality/mind kant is geïnstalleerd op het moment van je geboorte.

voorbeeld chart

Rood: de onbewuste elementen in je chart

Alle rode onderdelen in je chart zijn de dingen waar je zelf onbewust van bent. Dit is een energie die je niet zelf kunt sturen, maar wat wel een onderdeel van jou is. Meestal zijn dit persoonlijkheidstrekjes of skills die je jezelf niet zou toedichten maar wat anderen wel over jou zeggen. Vaak kunnen familie en vrienden die dichtbij je staan deze elementen in jou herkennen.

Dit is ook waarom het zo’n nuttige oefening is om je naaste omgeving of op je werk eens te vragen waar jij goed in bent. Waarschijnlijk krijg je andere antwoorden dan dat je zelf zou hebben opgeschreven. Zo kan het zijn dat anderen jou heel creatief noemen, terwijl jij jezelf daar totáál niet in herkent. Dan zou het bijvoorbeeld kunnen zijn dat je gate 1 rood geactiveerd hebt.

Naarmate je ouder wordt zul je je meer bewust worden van deze onbewuste kanten van jouw design. Maar belangrijk om te weten is dat je deze energie niet kunt sturen. De onbewuste energie in je chart is een energie waar je op mag vertrouwen. Als jij jezelf uit de weg stapt, jezelf niet beperkt of het probeert te forceren of sturen, dan kan deze energie haar werk voor je doen.

Alle rode blokjes links van je bodychart geven gate nummers aan die op het onbewuste vlak zijn geactiveerd. Die kun je vervolgens in je bodychart in het midden terugvinden. Je ziet dan het nummertje met een rood lijntje eruit komen.

Zwart: de bewuste elementen in je chart

Alle zwarte onderdelen in je chart zijn de elementen waar je bewust van bent. Hier zul je jezelf in herkennen. Zo bestaat je profiel bijvoorbeeld uit twee cijfers. Het eerste cijfer is de bewuste (zwart) en het tweede cijfer het onbewuste (rood). Zo kan het zijn dat als jij een 5/2 profiel hebt, dat je de 5 veel meer herkent van jezelf dan de 2. Terwijl anderen misschien de 2 juist wel herkennen in jou.

Je bewuste kanten van je chart kun je iets makkelijker sturen, omdat het letterlijk in je bewustzijn is.

Wat betekenen de kleuren van de centers?

Zover bekend is, hebben deze kleuren geen specifieke reden. Hoewel de oprichter van Human Design deze kleuren wel heeft gekozen toen hij het systeem opzette, is er niet bekend of deze kleuren een specifieke betekenis hebben.

Je hoeft dus alleen te kijken naar of je centrum wel of niet is ingekleurd, in welke kleur maakt verder niet uit.

Oefening: maak een lijstje van jouw skills

Maak voor jezelf eens een lijstje met wat jij ziet als jouw skills en krachten, waar je je bewust van bent. Ga ook navragen aan familie, vrienden en collega’s wat zij zien als jouw krachten. Leg deze eens naast elkaar en ga dan eens tussen jouw geactiveerde gates zoeken in je chart: zijn er overeenkomsten?

Je kunt beginnen met het kijken naar je centra, channels (als er een volledig ingevuld lijntje loopt van centrum naar centrum) of naar de bovenste twee getallen in de lijstjes naast je bodychart. Dit zijn je zon & aarde, en deze hebben een grote impact op de energie in je chart.

Laat je ons in de comments weten of je overeenkomsten ontdekt?

Ben jij een Generator
of Manifesting Generator?

Heb je weinig energie? Mis je flow in je leven?
Wil je weer in contact komen met dat vuurtje in jezelf?
Ga aan de slag met je strategie: waiting to respond.

Picture of Hiske

Hiske

1/3 Sacral Generator
Deel dit artikel:

Ontdek jouw design

Hulp nodig om je eigen design te ontcijferen? Of hulp om je design meer toe te passen in je leven? Boek een reading

Cursus
Sacral
Superpower

Leer als (manifesting) generator hoe jouw sacrale centrum werkt.

Kom in contact met jezelf. Leer hoe jouw persoonlijke energie centrale werkt.

De leukste manier om met je Human Design experiment aan de slag te blijven.

Schrijf je GRATIS in voor de semi-maandelijkse nieuwsbrief en ontvang
👉 opdrachtjes
👉 HD verhalen uit het dagelijks leven
👉 updates over nieuwe blogs, podcasts en events.

6 gedachten over “Wat is het verschil tussen rood en zwart in de Human Design chart?”

  1. Hi Suzanne!
   Als ze rood en zwart gestreept zijn, dan betekent dat dat je zowel bewuste (zwart) als onbewuste (rood) activatie hebt. Oftewel, dit nummertje van deze gate komt dus zowel terug in de lijst met zwarte getallen rechts, als rode getallen links van je chart. Helpt dit?

  1. Hi Mabel,
   Dat betekent dat de energie en ‘smaakjes’ energie die de gates meegeven in haar centra consistent voor haar beschikbaar is, waar ze op kan vertrouwen voor zichzelf. Ik interpreteer dit altijd als dat zij hier haar eigen stempel komt drukken. Dat ze hier vooral haar energie komt brengen. Anderen hiermee beïnvloedt, en minder gemaakt is om zelf erg beïnvloed te worden. (Betekent niet dat ze niet geconditioneerd kan raken).

 1. Hoi Hilke,

  Als ik het goed begrijp dan wordt je in basis niet beïnvloed als je bijvoorbeeld een gekleurde emotioneel centra hebt. Als je beïnvloed kan worden door de emoties van anderen, betekend dat dus eigenlijk dat je geconditioneerd bent op dit gebied?
  Kan je dit dan weer ongedaan maken door je ervan bewust te zijn dat je het in dit gevalniet jou emoties zijn?

  1. Klopt, minder snel. Bewustzijn helpt zeker om die conditionering los te laten. Het belangrijkste is bewust blijven en leven volgens je strategie en autoriteit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *