Let op: vanaf augustus tot eind september is er een readingstop. Je kunt in deze periode geen readings boeken.

Wat is het verschil tussen rood en zwart in de Human Design chart?

Als je je Human Design chart bekijkt is het je misschien wel eens opgevallen dat het is opgebouwd uit rode en zwarte elementen. Lijntjes in de chart zelf, en links een balk met rode hokjes en rechts een balk met zwarte hokjes met (gate)nummers erin. Maar wat betekent het, wat is het verschil tussen deze twee kleuren en wat kun je er mee? Ik leg het je uit.

De body en de mind in je chart

Je Human Design chart bestaat uit twee delen: de body (rood) en de mind (zwart). Dit wordt ook wel design (rood) en de personality (zwart) genoemd. Deze delen zijn op verschillende momenten ontstaan in het proces dat jij als baby je ontwikkelde in de buik van je moeder. De design kant is ongeveer 3 maanden voor je geboorte ontstaan, en je personality/mind kant is geïnstalleerd op het moment van je geboorte.

voorbeeld chart

Rood: de onbewuste elementen in je chart

Alle rode onderdelen in je chart zijn de dingen waar je zelf onbewust van bent. Dit is een energie die je niet zelf kunt sturen, maar wat wel een onderdeel van jou is. Meestal zijn dit persoonlijkheidstrekjes of skills die je jezelf niet zou toedichten maar wat anderen wel over jou zeggen. Vaak kunnen familie en vrienden die dichtbij je staan deze elementen in jou herkennen.

Dit is ook waarom het zo’n nuttige oefening is om je naaste omgeving of op je werk eens te vragen waar jij goed in bent. Waarschijnlijk krijg je andere antwoorden dan dat je zelf zou hebben opgeschreven. Zo kan het zijn dat anderen jou heel creatief noemen, terwijl jij jezelf daar totáál niet in herkent. Dan zou het bijvoorbeeld kunnen zijn dat je gate 1 rood geactiveerd hebt.

Naarmate je ouder wordt zul je je meer bewust worden van deze onbewuste kanten van jouw design. Maar belangrijk om te weten is dat je deze energie niet kunt sturen. De onbewuste energie in je chart is een energie waar je op mag vertrouwen. Als jij jezelf uit de weg stapt, jezelf niet beperkt of het probeert te forceren of sturen, dan kan deze energie haar werk voor je doen.

Alle rode blokjes links van je bodychart geven gate nummers aan die op het onbewuste vlak zijn geactiveerd. Die kun je vervolgens in je bodychart in het midden terugvinden. Je ziet dan het nummertje met een rood lijntje eruit komen.

Zwart: de bewuste elementen in je chart

Alle zwarte onderdelen in je chart zijn de elementen waar je bewust van bent. Hier zul je jezelf in herkennen. Zo bestaat je profiel bijvoorbeeld uit twee cijfers. Het eerste cijfer is de bewuste (zwart) en het tweede cijfer het onbewuste (rood). Zo kan het zijn dat als jij een 5/2 profiel hebt, dat je de 5 veel meer herkent van jezelf dan de 2. Terwijl anderen misschien de 2 juist wel herkennen in jou.

Je bewuste kanten van je chart kun je iets makkelijker sturen, omdat het letterlijk in je bewustzijn is.

Wat betekenen de kleuren van de centers?

Zover bekend is, hebben deze kleuren geen specifieke reden. Hoewel de oprichter van Human Design deze kleuren wel heeft gekozen toen hij het systeem opzette, is er niet bekend of deze kleuren een specifieke betekenis hebben.

Je hoeft dus alleen te kijken naar of je centrum wel of niet is ingekleurd, in welke kleur maakt verder niet uit.

Oefening: maak een lijstje van jouw skills

Maak voor jezelf eens een lijstje met wat jij ziet als jouw skills en krachten, waar je je bewust van bent. Ga ook navragen aan familie, vrienden en collega’s wat zij zien als jouw krachten. Leg deze eens naast elkaar en ga dan eens tussen jouw geactiveerde gates zoeken in je chart: zijn er overeenkomsten?

Je kunt beginnen met het kijken naar je centra, channels (als er een volledig ingevuld lijntje loopt van centrum naar centrum) of naar de bovenste twee getallen in de lijstjes naast je bodychart. Dit zijn je zon & aarde, en deze hebben een grote impact op de energie in je chart.

Laat je ons in de comments weten of je overeenkomsten ontdekt?

Hiske

Hiske

1/3 Sacral Generator
Deel dit artikel:
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on telegram
Share on whatsapp

Ontdek jouw design

Hulp nodig om je eigen design te ontcijferen? Of hulp om je design meer toe te passen in je leven? Ontdek de mogelijkheden. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *