Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wat is het verschil tussen een gedefinieerd, ongedefinieerd en open centrum?

Als je het verschil weet tussen gedefinieerd en ongedefinieerd dan heb je al een kern te pakken van Human Design. Wat ze noemen ‘definitie’ is namelijk de grondslag van elke design chart. En wat is het verschil nu eigenlijk tussen een ongedefinieerd en open centrum? Ik leg het je uit!

Wat betekent gedefinieerd binnen Human Design?

Definitie is een betrouwbaar stuk van jouw design. Definitie kun je herkennen aan dat het in je chart is ingekleurd. Zo kun je gedefinieerde centra hebben, of een gedefinieerd kanaal. Waar je gedefinieerd bent, daar zend jij energie uit naar de wereld. Daar hoef je niks voor te doen, dat gebeurt automatisch. Dat is energie waar jij op kunt vertrouwen. De energie in de centra en channels waar jij gedefinieerd bent, daar heb jij altijd toegang tot. Dit ben jij. Jouw definitie maakt hoe jij in de wereld staat, de stempel die jij achterlaat. Je zou het je ‘energetische thuis’ kunnen noemen.

Wat is een ongedefinieerd of open centrum?

Een ongedefinieerd of open centrum is een centrum in je Human Design chart dat niet ingekleurd is. In dit centrum neem jij energie op en dit versterk je. Dit kan energie zijn van anderen om je heen, maar dit kan ook bijvoorbeeld zijn door de stand van de planeten (transits).

Een centrum dat niet gedefinieerd is, draagt geen constante energie waar je toegang tot hebt, en dat betekent dat je niet op die energie kunt vertrouwen. Het is een centrum om wijs te worden en te leren wat van jou is en wat niet.

Wat is het verschil tussen een ongedefinieerd en open centrum?

De termen worden online regelmatig door elkaar gebruikt, maar er is wel degelijk een verschil tussen een open en ongedefinieerd centrum. Een open centrum is namelijk een centrum dat wit is, maar ook geen enkele gate heeft geactiveerd. Op het moment dat je een volledig open centrum hebt, neem je de volledige energie van een ander over en versterk je deze. Hiermee fungeer je als het ware als een vergroot-spiegel. Je spiegelt volledig de energie en vergroot deze uit. Er zit verder géén filter van jou tussen. Omdat je volledig openstaat kan dat best wel overwhelming zijn.

Verschil open en ongedefinieerd centrum

Op het moment dat je een ongedefinieerd centrum hebt, dan is het centrum ook wit, maar dan is er nog een gate gedefinieerd zoals je kunt zien in het plaatje. Dit zorgt ervoor dat op het moment dat je energie van een ander opneemt in dit centrum, het door een filter heen gaat van de geactiveerde gate. Het is dus in zekere zin ook een vergroot-spiegel, omdat je de energie versterkt, maar het beeld is wel veranderd door de filter(s) eroverheen. Denk aan een instagram filter. De ene gate geeft de energie puppy oortjes, een ander verdraait de ogen en mond, en een ander legt een sepia kleur over het geheel. Deze filters doen alleen iets als je de camera aanzet: oftewel als er energie van buitenaf binnenkomt.

Verschil open en ongedefinieerd met filter

Het samenspel tussen gedefinieerd en ongedefinieerd

Dit is waar Human Design op is gebaseerd. Het samenspel van uitwisseling van energie. Vanuit je gedefinieerde centra (ingekleurd) zend je energie uit met een bepaalde smaak. Die smaak is uniek voor jou. Deze energie kan worden opgevangen door mensen die op dat element ongedefinieerd zijn. Zo ontstaat er altijd een wisselwerking. Jij beïnvloedt mensen met jouw energie uit jouw gedefinieerde centra, channels of gates.

Andersom werkt het ook. Waar jij wit bent, word jij beïnvloed door anderen, wat kan leiden tot conditioneringen. Stel dat jij 18 jaar samenwoont met een ouder die het emotionele centrum gedefinieerd heeft, en jij deze ongedefinieerd hebt. Dan kan het zijn dat je zoveel in die emotionele energie van je ouder bent, dat je denkt dat het onderdeel van jou is. Het gevaarlijke hiervan is als je je er zodanig mee gaat identificeren dat je uiteindelijk steeds verder van jezelf verwijderd raakt. Dit is de reden waarom binnen Human Design wordt gezegd dat het belangrijk is om onderzoek te doen bij je ongedefinieerde centra om daar te gaan deconditioneren: het loslaten van overtuigingen en identiteiten die niet bij jou horen.

Het nut van een ongedefinieerd centrum

Omdat je in de ongedefinieerde centra energie opneemt en versterkt, leer je verschillende varianten van die energie kennen waardoor je heel wijs kunt worden op dat gebied. Je doet hier als het ware veel ervaring op. Dit is waar meestal belangrijke lessen voor je liggen. Als je hier open en nieuwsgierig bent, en je niet vastklampt aan de energie van anderen, kun je je hier sterk in ontwikkelen. Maar ook kan het zijn dat als je minder bewust bent, dat je hier veel conditioneringen oppikt.

Elk centrum heeft haar eigen thema. Zo heeft bijvoorbeeld het hartcentrum het thema van waarde, zelfwaarde en wilskracht. Als je hier ongedefinieerd bent, ben je gevoelig om geconditioneerd te worden dat je je moet bewijzen. De les in dit centrum is echter dat je niks te bewijzen hebt en altijd waardevol bent, los van je prestaties. Zo helpt een ongedefinieerd of open centrum je dus om je te ontwikkelen en wijs te worden.

Misverstand tussen gedefinieerd en ongedefinieerd

Er bestaat een soort misverstand over dat het fijner is om veel gedefinieerd te hebben, en dat het onprettig is om veel ongedefinieerde centra te hebben. Dit is onzin. De definitie en de niet-definitie hebben beiden hun eigen rol in je design. Vanuit je openheid sta je in contact met de wereld om je heen. En vanuit de definitie draag jij bij met jouw unieke smaak.

De unieke combinatie van jouw definitie en openheid zorgt ervoor dat jij de lessen leert die jij hier bent om te beheersen. Zodat je vanuit die unieke blik jouw bijdrage kan doen aan de wereld. Zowel gedefinieerde als ongedefinieerde elementen hebben hun eigen uitdagingen.

Ik geloof zelf dat als je incarneert dat je jouw design kiest als ideale route om te leren wat je te leren hebt. En op jouw unieke manier uit te kunnen voeren wat hier te doen hebt.

Het is daarom per definitie niet ‘zielig’ als iemand meer centra ongedefinieerd heeft. Elk design is uniek en heeft te maken met de rol die je te vervullen hebt. Zonder samenspel van gedefinieerd en ongedefinieerd is er geen uitwisseling, valt er niks te leren, en is er geen groei.

Koester daarom zowel je open, ongedefinieerde én gedefinieerde centra. They make you you!

Ben jij een Generator
of Manifesting Generator?

Heb je weinig energie? Mis je flow in je leven?
Wil je weer in contact komen met dat vuurtje in jezelf?
Ga aan de slag met je strategie: waiting to respond.

Picture of Hiske

Hiske

1/3 Sacral Generator
Deel dit artikel:

Ontdek jouw design

Hulp nodig om je eigen design te ontcijferen? Of hulp om je design meer toe te passen in je leven? Boek een reading

Cursus
Sacral
Superpower

Leer als (manifesting) generator hoe jouw sacrale centrum werkt.

Kom in contact met jezelf. Leer hoe jouw persoonlijke energie centrale werkt.

De leukste manier om met je Human Design experiment aan de slag te blijven.

Schrijf je GRATIS in voor de semi-maandelijkse nieuwsbrief en ontvang
👉 opdrachtjes
👉 HD verhalen uit het dagelijks leven
👉 updates over nieuwe blogs, podcasts en events.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *