Omdat een tweeling (meestal) kort na elkaar geboren wordt, verschilt het Human Design tussen de twee weinig of nagenoeg niet. Het design is namelijk afhankelijk van het moment en plaats in tijd dat iemand geboren wordt. Het kán voorkomen dat er significante verschillen zijn, maar het kan ook dat er op het oog niets anders is in de designs. Toch zijn de personen in het dagelijks leven totaal verschillend. Hoe werkt dat?
Voor dit blog ga ik bij wijze van gedachte-experiment er vanuit dat bij een hypothetische een-eiige tweeling hun Human Design 100% hetzelfde is, maar dat ze in het dagelijks leven toch héél anders zijn. Ik noem ze Anne (persoon A) en Babette (persoon B).
Tweeling met hetzelfde Human Design: nature vs nurture
Je hebt vast al vaker gehoord dat wie wij als mensen zijn wordt bepaald door een stuk nature (aangeboren) en nurture (aangeleerd). Tegenwoordig weten we met de kennis van epigenetica dat je ook met de exact zelfde genen, een totaal andere uiting kunt krijgen van je genen door de omgeving waar je in opgroeit. Zo werkt het eigenlijk ook met je design. Met het exact zelfde design kun je toch een andere uiting krijgen, onder andere beïnvloed door de omgeving waar je in opgroeit.
Hetzelfde: de energetische blauwdruk, hoe ga je met energie om?
Sowieso is je design een uitleg van hoe jij energie uitwisselt met de wereld om je heen. Zo vertelt je auratype je hoe jouw energieveld werkt rondom anderen, je strategie hoe jij het beste gebruik kunt maken van jouw energie, en je autoriteit hoe jij het beste beslissingen neemt. Je centers geven aan waar jij energie uitzendt en waar jij energie opneemt en versterkt. Als we puur mechanisch kijken is het dus zo dat beide van de tweeling, zowel Anne als Babette, in basis op dezelfde manier met energie uit hun omgeving omgaan. Maar, er speelt veel meer…
Anders: verschillende interesses
Hoewel de mechanische manier van energie uitwisseling hetzelfde is, heb je wel een eigen ziel met eigen interesses. Zo kan het zijn dat je beide een 2e lijn in je profiel hebt, waardoor je dingen super makkelijk oppikt. Alleen wát je als een ‘natural’ oppikt kan wel weer per persoon verschillen.
Stel Anne is supergoed in sporten, en dit gaat haar makkelijk af. Dan kan het zijn dat haar tweelingzus Babette verwacht dat zij dit óók moet kunnen. Terwijl Babette misschien meer interesse heeft in het leren van een andere taal, en dat háár juist super gemakkelijk afgaat.
Anders: wat geef je aandacht? Wat ontwikkel je?
Je kunt je voorstellen dat door verschillende interesses onderling al verschillen gaan ontstaan. Misschien heeft Babette het gevoel dat ze niet goed is in sport, omdat ze zich met haar zus vergelijkt die er wel heel goed in is. Misschien heeft Babette zelfs het idee ontwikkeld dat je goed moet kunnen sporten om waardevol te zijn, omdat hun vader vroeger op hoog niveau heeft gehockeyd en daarom veel waardering uitspreekt over de wedstrijden die Anne wint. Anne en haar vader lijken elkaar te begrijpen en te ontmoeten op dat gebied. Dat is iets wat Babette mist.
Aan de andere kant: misschien voelt Anne zich wel dom omdat Babette heel makkelijk leert en de juf op school dit ook bij Anne verwacht. Hierdoor heeft Anne het gevoel dat ze op school iedereen continu teleurstelt, en focust ze zich daarom nog meer op sporten. Hoe meer Anne achterloopt hoe meer ze denkt dat dit niet voor haar is. Dit kan ervoor zorgen dat ze het idee heeft dat studeren nooit voor haar is weggelegd. Los van of dit ook echt waar is.
We kennen de uitspraak: wat je aandacht geeft, groeit. Zo werkt het ook bij je design. Stel je hebt volgens je design de mogelijkheid om heel intuïtief sterk te zijn. Vervolgens ben je opgegroeid in een omgeving waar daar geen ruimte voor was en dit zelfs werd onderdrukt. Dan is de kans groot dat je geen vertrouwen in je intuïtie ontwikkelt en hier op latere leeftijd er minder makkelijk toegang tot hebt.
Anders: welke conditioneringen pik je op?
Wat ook totaal kan verschillen per persoon, is de situaties waar je je in bevindt. Wat voor type mensen spendeer je veel tijd mee, met wie ben je vrienden, met wie zit je in de klas, van wie krijg je les. Deze mensen zenden namelijk energie uit die jij in jouw design opneemt of versterkt. Dit doe je in de ongedefinieerde centers. Je krijgt energie, meningen en overtuigingen mee van anderen. Hoewel veel van deze dingen overeen kunnen komen omdat de tweeling uit hetzelfde gezin komen en in dezelfde klas zitten, zullen ze dit met hun eigen perspectief verwerken.
Zo kan het zijn dat de twee meiden andere type conditioneringen oppikken uit situaties waar ze zich wel beiden in bevinden. Zo komt bijvoorbeeld de opmerking van een klasgenootje dat de tweeling dom is, totaal niet binnen bij Babette omdat zij daar zelf niet in gelooft. Maar wordt dit bij Anne versterkt omdat ze dat gevoel al had over zichzelf.
Voordeel: leer van elkaar
Mocht jij een tweeling zijn, of iemand kennen met het exact zelfde design als jij. Leer van elkaar! Het is super interessant om te zien hoe iemand anders omgaat met de energetische skillset die ze hebben gekregen. Je design staat vast, maar wat je er mee doet, hoe je dit toepast in je leven is helemaal aan jou.
Ik denk dat we wel kunnen stellen dat je dus niet álleen je design bent. Zelf geloof ik er in dat je als ziel je eigen design hebt gekozen, dat je helpt om de lessen te leren die je hebt gekozen. Dus leer van anderen, laat je inspireren, maar vergelijk je niet met anderen. Uiteindelijk weet jij als enige wat goed is voor jou.