Zoek
Sluit dit zoekvak.
people pleasen human design

Stoppen met people pleasen met behulp van Human Design

Kortgeleden had ik het in mijn instagram stories over pleasegedrag vanuit de valkuil van de ongedefinieerde solar plexus. Dit zorgde voor veel herkenning en veel vragen. Omdat dit niet de enige plek waar please gedrag vanuit kan ontstaan, wijd ik vandaag een blog aan het onderwerp; people pleasen door de lens van Human Design.

Disclaimer: ik ben geen psycholoog en belicht dit onderwerp slechts vanuit wat ik zie gebeuren, mijn visie op en kennis van Human Design.

People pleasen is not-self gedrag

In basis betekent people pleasen dat je (vaak als default) de behoeften of het welzijn van een ander boven die van jezelf zet. Dat kan verschillende vormen aannemen. Van je schoonfamilie helpen bij het afruimen omdat dit sociaal wenselijk is terwijl je gesloopt bent, die vriendin helpen met haar verhuizing wat je eigenlijk niet wilt, tot je moeder naar de mond praten in plaats van je eigen gedachten erover mededelen omdat je dan vast weer ruzie krijgt.

Het gaat dus over situaties waar je je eigen behoeften en authentieke energie secundair maakt. De mind weet het vaak goed te praten en komt met mooie redenen of overtuigingen om het recht te praten. “Ja maar, voor mij is het zo gedaan”. “Ja maar, ze krijgt al zo weinig bezoek. Kleine moeite toch?” “Dat hoort erbij als … moeder/dochter/vriendin.”

Zolang hetgeen wat je doet niet in lijn ligt met jouw strategie en autoriteit, komt het direct in het speelveld van not-self gedrag. Gedrag dat jou uit alignment trekt met wie je werkelijk bent.

Hoe meer je je naar dit soort situaties schikt, hoe meer het een gewoonte wordt dat je de behoeften van een ander boven jezelf zet. En voor je het weet loop je standaard op eierschalen. Richt je je hele leven in naar de potentiële (vaak onuitgesproken) verwachtingen anderen en de wereld om je heen. Nog los van of dit inderdaad is wat ze van je verwachten.

People pleasen is een aanslag op je gezondheid

Als jouw aangeleerde gedrag is om te people pleasen, dan is het waarschijnlijk ook jouw gewoonte om voorbij te gaan aan je eigen behoeften. Als jij niet je eigen strategie en autoriteit volgt, leef je daarmee niet in je design. Quite simple, maar dat heeft gevolgen.

Jouw Human Design is een representatie van hoe de energie voor jouw systeem optimaal stroomt, met de minste weerstand. Stel dat jij (hypothetisch) altijd in je design leeft, dan geeft dit jouw systeem de optimale energie/situatie om het lichaam gezond te houden en de situaties waar je in komt aan te kunnen en verwerken.

Het tegenovergestelde is echter óók waar. Als jij continu tegen je design in gaat door je continu aan te passen in plaats van je eigen grenzen te bewaken en je strategie en autoriteit te volgen, dan breng je je lichaam in een verzwakte stand waar je op de langer termijn last van gaat krijgen. Denk aan gezondheidsklachten, vermoeidheid, burnout, depressie, etc. Je raakt ver van je eigen core self afgedreven, en op een bepaald moment kan je lichaam dit niet meer dragen en moet er iets veranderen.

Gelukkig is het lichaam ook een magisch intelligent instrument met een fantastisch zelfhelend vermogen, dat meestal erg vergeeflijk is als je haar weer aan het stuur zet (strategie & autoriteit).

Waar komt people pleasen vandaan?

Ik denk dat please gedrag een basis heeft in dat je systeem je veilig wilt houden. Als je je schikt naar je ouders, of de groep waar je je in bevindt, is de kans kleiner dat je wordt verstoten, en heb je een grotere garantie op overleven.

Dit betekent niet dat dit op deze manier alleen in werking treedt als je daadwerkelijk aan onveilige situaties bent blootgesteld. Het is heel subjectief, en veelal door de filter van jou als kind bekeken met alle andere prikkels die op dat moment gaande waren. Dat staat los van of het écht gevaarlijk was. Het hoeft dus geen daadwerkelijk fysiek onveilige situatie te zijn geweest.

People pleasen vanuit je Human Design

Er zijn verschillende plekken waar je people please gedrag kunt hebben opgepikt (not-self) binnen je Human Design. Ik bespreek de belangrijkste.

Ongedefinieerd of open solar plexus

De solar plexus is het centrum van de emoties. Als jouw solar plexus (emotiecentrum) wit is, dan is deze ongedefinieerd of open. Dit betekent dat je daar zelf geen consistente energie ervaart en hier de energie opneemt van anderen in je omgeving met emotionele definitie. Ongeveer de helft van de samenleving heeft dit centrum gedefinieerd (ingekleurd) en straalt dus op elk moment van de dag emotionele energie uit. Met een ongedefinieerd of open solar plexus, pik jij die energie op en versterk je deze. Dus als een collega op een schaal 1-10 een 4 verdrietig is, dan kan dat voor jou al als een 8 voelen. Als je niet weet dat deze emotionele energie niet van jou is, kan dat zijn dat je een speelbal wordt voor andermans emoties. Je wordt dan afhankelijk van de emoties van je omgeving. (Enter: people please gedrag)

In basis is het ongedefinieerde emotionele centrum cool, calm en collected. Neutraal en stabiel. Een stil meertje. Zodra er emotionele energie van een ander binnenkomt, kán het opeens voelen als een stormige zee, positief en negatief. In basis kun je er met een ongedefinieerd solar plexus er vanuit gaan dat de extremere emoties veelal niet van jou zijn.

Je kunt je voorstellen dat als je jong bent en je zelf geen consistente emotionele wave ervaart, dat het moeilijk begrijpen is dat de emotionele energie die je voelt, niet van jou is en niets met jou te maken heeft. De kans is daarom groot dat je als kind situaties aan elkaar koppelt die feitelijk los staan. Wellicht voel je verdriet en teleurstelling van je vader als jij met een slecht rapport thuiskomt. Als kind koppel je dit aan elkaar, terwijl je vader misschien een ‘low-wave’ had die niks met jou te maken heeft.

De emotionele wave van emotioneel gedefinieerden is puur chemisch. In je kinderhoofdje koppel je deze situatie aan elkaar: als ik een slecht rapport heb, dan wordt papa verdrietig. Het kan zijn dat je vader dit helemaal niet doorheeft omdat het voor hem als een 3 voelt. Maar jij, neemt deze energie op en versterkt deze waardoor dit als een 7 kan voelen. En dit is een rotgevoel om in je lijf te ervaren, als je niet bewust bent dat dit niet van jou is en niets met jou te maken heeft.

Not-self: Ontwijken van confrontatie en waarheid

Het not-self gedrag van het emotionele centrum is ‘avoiding confrontation and truth’. Oftewel: het uit de weg gaan van confrontatie en de waarheid. In het voorbeeld van hierboven kun je je voorstellen dat een volgende keer dat je een slecht rapport hebt, dat je dit niet aan je vader laat zien, want je wéét al (denk je) hoe hij er op zal reageren. En dat wil je niet ervaren.

Als je dit doortrekt naar je volwassen leven, zul je zien dat je op die manier gaat people pleasen. Je gaat mensen naar de mond praten, je wordt conflictvermijdend en houdt je eigen waarheid voor je. Want stel je voor dat iemand daar iets bij voelt, en dan moet jij dat in je lijf ervaren. We noemen dit ook wel: ‘Don’t rock the boat’, want je weet nooit wat er gebeurt met iemands’ emotionele wave. Deze onberekenbaarheid kan als heel onveilig voelen voor een ongedefinieerde solar plexus als het niet heeft leren reguleren.

Dit zorgt ervoor dat je de emotionele staat van je omgeving boven jezelf zet, terwijl dit niet jouw verantwoordelijkheid is, en ook niet binnen jouw cirkel van invloed valt. Wat je hier voornamelijk mee bereikt is dat je een licht-verteerbare-variant van jezelf aan de wereld presenteert, in plaats van je echte zelf in een poging om jezelf ‘veilig te houden’. Wat ten koste gaat van jouw eigen unieke energie.

Weet dat als je meer in je design leeft (strategie & autoriteit), je veel sterker staat om je eigen waarheid te durven spreken, en die confrontatie aan te gaan wanneer het correct voor jou is.

Ongedefinieerd of open hart centrum

Het hartcentrum gaat over waarde, wilskracht, zelfvertrouwen en het materiële vlak. Het hartcentrum wordt ook wel het ego-centrum genoemd. Als jouw hartcentrum wit is, dan is deze ongedefinieerd of open. Dit betekent dat het hart-energie opneemt van mensen met een ingekleurd hartcentrum. Slechts 37% van de samenleving heeft dit centrum ingekleurd en deze energie consistent, en dus het grote merendeel, zo’n 63% heeft dit centrum ongedefinieerd.

In gezonde staat heeft dit ongedefinieerde centrum niets te bewijzen. Het is volledig oke met zichzelf, en weet dat ze niet hoeven te concurreren met anderen. Rondom dit centrum zit echter collectief veel ‘pijn’. Dit zie je terug in de maatschappij waar veel waarde wordt gehecht aan meer, beter, sneller. Status, eindeloos verbeteren, en competitie. Iets waar slechts 37% van de samenleving goed op gaat (op eigen voorwaarden).

Not-self: proberen jezelf te bewijzen

Het ongedefinieerde hartcentrum voelt zich minderwaardig dan anderen, en proberen dit te compenseren door hun waarde continu te bewijzen. Het gaan commitments aan om te bewijzen dat ze een goede dochter, werknemer, vriendin of moeder zijn. Dingen die niet vanuit hun strategie en autoriteit komen, om maar te kunnen bewijzen dat ook zij van waarde zijn. Dit werkt echter niet, omdat dit niet is hoe zij zijn gebouwd.

Op deze manier kun je dus zien dat dat het ongedefinieerde hartcentrum gaat people pleasen omdat ze denken dat ze moeten bewijzen dat ze een goede *insert rol * zijn.

Zo heb je misschien geen energie om schoon te maken in huis, en vind je dit ook totaal niet leuk, maar vind je dat een ‘goede vriendin’ het huis zélf moet kunnen schoonhouden en neem je daarom geen schoonmaakster aan. Je vertoont gedrag waarvan je dénkt dat de ander dit verwacht (people pleasen), om te proberen te bewijzen dat je een goede vriendin bent voor je partner.

Dit is daarmee een vraag die je aan jezelf kunt stellen als je tegen je eigen autoriteit en strategie in gaat: probeer ik iets te bewijzen?

Weet dat als je meer in je design leeft (strategie & autoriteit), je veel sterker staat in je zelfvertrouwen, en je minder geneigd bent jezelf te hoeven bewijzen.

Kanaal 50-27, zorgen voor de tribe
kanaal 50-27 human design

Kanaal 50-27 loopt van de spleen naar het sacrale centrum. Als je deze hele connectie hebt ingekleurd, dan heb je consistent toegang tot deze energie, kun je hier op vertrouwen, en is dit dus onderdeel van jouw ‘talentenpakket’.

Dit kanaal gaat over het zorgen en beschermen van de tribe. Het weet intuïtief wie er hulp behoeft. Het wordt echter een valkuil op het moment dat deze persoon niet goed is afgestemd op zijn/haar sacrale respons. Want já, je weet wie er hulp behoeft, en hebt de capaciteit om te zorgen, maar je sacrale respons geeft aan of je daadwerkelijk de energie hebt om deze hulp te bieden.

Als jij kanaal 27-50 gedefinieerd hebt, is het dus zéér belangrijk dat jij je sacrale respons volgt en honoreert. Anders ga je hier nat op. Je zult ‘for granted’ worden genomen en gaat er energetisch aan onderdoor. Daarnaast ontvang je niet de voldoening die je ervaart als je vanuit een sacrale respons voor de tribe zorgt.

Als je wilt leren hoe je jouw eigen sacrale respons kunt leren kennen en trainen, heb ik daar een cursus voor: Sacral Superpower. Waar je aan de slag gaat met het versterken van jouw band met je sacrale respons.

Gate 19 – poort van behoeften

 

gate 19 human design
Als jij gate 19 hebt geactiveerd in je chart, dan heb jij voelsprieten voor wat anderen nodig hebben. Je kunt hierbij ook de druk ervaren dat je hier naar moet handelen, om aan die behoeften te voldoen. Je gaat dan people pleasen en zet een ander zijn/haar behoeften boven die van jouzelf.

Het feit dat jij voelt wat een ander nodig heeft, maakt het niet jouw verantwoordelijkheid om hier iets mee te doen. Het volgen van je strategie en autoriteit zorgen ervoor dat jij je energie uitgeeft aan hetgeen wat voor jou correct is.

Conditioneringen op je definitie

Alles wat ingekleurd is, dat is wat jouw definitie is. De kanalen en centra die gedefinieerd zijn, is de plek waar je kan vertrouwen op jouw energie. Dit is jouw ware zelf. Maar: ook hier kun je conditionering oppikken.

Dit is vaak waar we ons teveel hebben gevoeld. En daarmee waar je klein kan zijn gehouden. Dit heeft veel impact op hoe jij je design leeft. Je bent als het ware nog niet in je ware kracht gestapt.

Zo worden bijvoorbeeld mensen met veel individuele kanalen vaak klein gehouden. Omdat ze dingen op hun eigen manier doen, op hun eigen voorwaarden. Netals manifestors. Deze energie is vooruitstrevend. Als je angstige ouders hebt waar je mee opgroeit, kun je dit stuk van jezelf zijn gaan afsluiten.

Zo kan een gedefinieerd hartcentrum of sacraal centrum voor mensen die dit centrum wit hebben als ‘heel aanwezig’ voelen. En kan een gedefinieerd emotioneel centrum als ‘veel’ worden ervaren.

Je kunt eens bij jezelf nagaan: op welke gebieden heb jij jezelf ‘teveel’ gevoeld? Waar ben je de authentieke expressie van jezelf gaan ‘downtunen’. Net wat minder enthousiast, net wat minder je eigen ding, net wat minder je wilskracht gebruiken.

Let op: het is lastig om zonder achtergrondkennis van je gehele chart en de samenwerking van de verschillende elementen dit soort aannames te doen. Het kan zijn dat je hierbij jezelf weer in een nieuwe overtuiging vastzet. Als je écht wilt inzien hoe dit voor jouw persoonlijke chart werkt, met je gehele chart daarin meegenomen, overweeg dan een reading of traject. Dan gaan we in op jouw unieke situatie en Human Design.

Stoppen met people please gedrag met behulp van Human Design

Omdat in de basis het people pleasen not-self gedrag is, kun je hiervan los komen door te deconditioneren. Dit doe je door het volgen van je strategie en autoriteit. Door kleine stapjes te zetten, en steeds meer naar je eigen design te gaan leven, zul je merken dat je sterker in je schoenen komt te staan en dat er eigenlijk maar 1 weg is voor jou die écht krachtig en natuurlijk voelt. Het leven van jouw design.

Wil jij ook in lijn leren leven met jouw Human Design?

In een Human Design – in real life integratietraject duiken we in 10 weken samen jouw chart in. Ik leer je over jouw design, en geef je handvatten om het in jouw dagelijks leven te gaan toepassen. Daarnaast krijg je een specifiek op jouw design afgestemd werkboek, zodat je echt aan de slag kunt met jouw Human Design experiment.

Je zult meer flow ervaren, meer kracht in je eigen energie, en je zult lekkerder in je vel zitten. Het helpt je om leiderschap te nemen over je eigen leven. Te doen wat JIJ hier te doen hebt.

Ja! Ik wil in alignment leren leven met mijn Human Design

Ben jij een Generator
of Manifesting Generator?

Heb je weinig energie? Mis je flow in je leven?
Wil je weer in contact komen met dat vuurtje in jezelf?
Ga aan de slag met je strategie: waiting to respond.

Picture of Hiske

Hiske

1/3 Sacral Generator
Deel dit artikel:

Ontdek jouw design

Hulp nodig om je eigen design te ontcijferen? Of hulp om je design meer toe te passen in je leven? Boek een reading

Cursus
Sacral
Superpower

Leer als (manifesting) generator hoe jouw sacrale centrum werkt.

Kom in contact met jezelf. Leer hoe jouw persoonlijke energie centrale werkt.

De leukste manier om met je Human Design experiment aan de slag te blijven.

Schrijf je GRATIS in voor de semi-maandelijkse nieuwsbrief en ontvang
👉 opdrachtjes
👉 HD verhalen uit het dagelijks leven
👉 updates over nieuwe blogs, podcasts en events.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *