Search
Close this search box.
Human Design waar begin je

Human Design, waar begin je?

Ik krijg vrij regelmatig de vraag in mijn DM op instagram: “Ik vind Human Design écht superinteressant, het trekt me echt. Maar wáár moet ik beginnen?” Ben jij ook een Human Design beginner of newbie, en raak je overspoeld door alle informatie? Don’t worry. I got you!

Precies daarom heb ik voor jou deze guide gemaakt zodat jij stap voor stap kunt beginnen met je verdiepen in (jouw eigen) Human Design.

Stap 1: Bereken jouw eigen Human Design chart (gratis)

De allereerste en meest belangrijkste stap is om je eigen Human Design chart op te zoeken. De Human Design chart is het plaatje dat je krijgt die je laat zien hoe jouw Human Design is. Dit is een visuele representatie van hoe jij energie met de wereld uitwisselt. Deze chart blijft altijd hetzelfde. Ook als je ouder wordt, groeit, nieuwe dingen leert, oude dingen loslaat. Jouw kern blijft het zelfde. Je hoeft je Human Design chart dus maar 1 keer op te vragen.

Het is belangrijk je eigen chart te berekenen, omdat je vanuit hier een soort kapstok krijgt om door die bergen Human Design informatie te gaan filteren wat relevant is voor jou, en jouw design. Er is namelijk véél informatie beschikbaar, maar lang niet alles is relevant.

Het opvragen van je Human Design chart is gratis. Dit kun je op verschillende plekken doen, maar ik raad je aan het te doen bij Genetic Matrix.

Om je chart op te vragen heb je nodig:

  • Je geboortedatum
  • Je geboortetijd (zo specifiek mogelijk)
  • Je geboorteplaats

Het is het beste als je je geboortetijd op de minuut precies weet, omdat dit invloed kan hebben op je chart. Hier kun je meer lezen over hoe je achter je precieze geboortetijd kunt komen.

Als je vervolgens deze gegevens invoert in Genetic Matrix krijg je een plaatje dat er ongeveer zo uitziet:

voorbeeld human design berekenen

Stap 2: Breathe, je hoeft niet álles te snappen uit je Human Design chart

Ik snap dat het overwhelming kan zijn als je voor het eerst je Human Design chart ziet. Al die kleurtjes, die lijntjes, die symbolen. Wat betekent alles?

De eerste keer dat ik mijn Human Design chart zag dacht ik: ‘ehh… que? Wat moet ik hier mee?’

Ondertussen ben ik jaren verder en kan ik beter inschatten wat wel en niet nodig is. Je hoeft dus lang niet álles in jouw chart te snappen, want trust me, dat is écht niet relevant om baat te hebben bij Human Design.

Dus haal even lekker diep adem, en laat alle spanning los.
Ik help je de komende stappen op weg zodat jij weet waar je mee bezig kunt.

Stap 3: Ontdek hoe jouw energie werkt door je in te lezen over je Human Design type

Naast het visuele plaatje van je Human Design chart, staat er ook een kopje met ‘Chart Properties’. Dit beschrijft in woorden wat er ook in je Human Design chart te lezen is. Hier vind je een paar van de belangrijkste onderwerpen om mee aan de slag te gaan.

Allereerst zou ik altijd beginnen bij type. Type beschrijft jouw energieveld, jouw aura. Het geeft je inzicht in wat (hoogover) jouw rol is in de wereld. Het beschrijft jouw energetische uitwisseling met de wereld.

Er zijn 4 verschillende typen: Manifestors, Generators (en Manifesting Generators), Projectors, en Reflectors.

De Manifesting Generator is in basis een Generator. Hoewel dit type dezelfde basis heeft, zijn er toch ook écht verschillen te vinden. Dus mocht jij een Manifesting Generator zijn, dan het zijn dat je informatie vindt online waarin jouw type samen wordt genomen met de Generators. Dit herken je aan: (Manifesting) Generators. Als het op deze manier wordt benoemd, geldt het dus voor beide typen!

Stap 4: Ontdek hoe je je energie beschermt met je Human Design strategie

Je strategie is als het ware als een safety-palletje op jouw energie. Het zorgt ervoor dat je jouw energie beschermt en alleen uitgeeft op een manier die voor jou gezond is. Zo kun jij beter je plek in de wereld innemen, doen wat je hier bedoeld bent om te doen, en kan de energie voor en door jou gaan stromen. Hoe meer je volgens je strategie leeft, hoe meer je in flow zult komen en merkt dat alles makkelijker wordt. Je energie wordt dan optimaal gebruikt in jouw systeem.

Je strategie is gekoppeld aan je type. De verschillende strategieën zijn:
Manifestor – Inform (informeren)
Generator & Manifesting Generator – Wait to respond (wachten tot je een respons hebt)
Projectors – Wait for the invitation (wacht op de uitnodiging)
Reflectors – Wait 28 days (28 dagen wachten)

Stap 5: Ontdek hoe je het beste beslissingen neemt met jouw Human Design autoriteit

Binnen Human Design neem je je beslissingen met je lichaam. Het lichaam draagt veel meer wijsheid dan we ons bewust van (kunnen) zijn, en is daarmee ook veel geschikter om beslissingen te nemen. Hoewel de samenleving een grote nadruk legt op het denken, overwegen en analyseren, heeft de mind en het denken binnen Human Design een veel kleinere ondersteunende rol.

Je beslist binnen Human Design daarom niet met je hoofd, en met het denken. Maar met je lijf. De precieze vorm hiervan ligt aan jouw Human Design autoriteit (dit kun je vinden bij de chart properties: authority).

Als je vanuit je Human Design autoriteit gaat beslissen, kom je op het pad dat voor jou bedoeld is. Dit brengt je in alignment met jouw eigen energie, waardoor alles meer gaat stromen.

Bij elke beslissing zou je kunnen zeggen dat je twee opties hebt: Je beslist volgens je autoriteit = je beweegt met je energie mee, of je gaat tegen je energie in. Als je vaak tegen je eigen energie in beslist, raak je steeds verder van jezelf verwijderd. Met als resultaat dat je minder sterk in je schoenen staat, veel vermoeider bent, en dat je energie niet stroomt. Dit kan je het gevoel geven dat er toch meer moet zijn (want je leeft je potentieel niet), je voelt je uitgeblust, slaapt slecht, ervaart frustratie of ontevredenheid, staat met tegenzin op etc.

Naast je strategie volgen, heeft volgens je autoriteit beslissen een grote impact op jouw energie en daarmee de flow in je leven.

Je autoriteit kan zijn:

Solar Plexus / Emotional authority – beslissen na emotionele helderheid (nachtje over slapen)
Sacral authority – onderbuikgevoel beslist
Splenic authority – instinct & intuïtie beslist
Ego authority – beslist op basis van wat je wilt
G-center / selfprojected authority – klankborden, hetgeen wat bij jou past beslist
Mental / outer authority: ontdekt de beslissing door te klankborden met anderen
Lunar authority – beslist op basis van maancyclus van 28 dagen

Stap 6: Experimenteer met je Human Design

Het is natuurlijk heerlijk om je lekker in te lezen over allerlei onderwerpen die iets over jou vertellen. Maar de meest impactvolle stap die veel mensen overslaan, is ermee te gaan experimenteren. Maar de grondlegger Ra Uru Hu noemde het niet voor niks het Human Design Experiment.

De verandering, de transformatie, de groei die je kunt maken met Human Design zit hem niet in het verzamelen van de informatie, maar wat je er mee doet.

Als jij altijd impulsief en in het moment beslist, terwijl jij een emotionele autoriteit hebt. Dan is dat een mooie om eens mee aan de slag te gaan. Hoe voelt het als je er een paar dagen overheen laat gaan voordat je beslist. Hoe voelt dat in je lijf? Wat ontdek je over jezelf.

Dit is waar het experiment om draait. Kleine stapjes zetten, en jezelf onderzoeken mét die informatie over je eigen Human Design chart. Wat betekent die informatie voor jou? Kun je er mee gaan spelen, en ontdekken of het voor jou ook zo werkt?

Laat Human Design niet je nieuwe harde waarheid worden, maar heb een nieuwsgierige houding en ga de informatie toetsen bij jezelf.

Disclaimer: misschien herken je je niet direct in je Human Design – keep going

Wees je er bewust van dat als je net met Human Design begint, dat je misschien bepaalde dingen totáál niet herkent over jezelf. Dit heeft te maken met dat je in je leven een bepaald beeld hebt gecreëerd over jezelf. We noemen dit conditioneringen. Aangeleerd gedrag, wat je van je ouders of op school hebt aangeleerd maar wat eigenlijk niet zo goed bij je past.

Zo denk je misschien dat jij van snoeiharde HIIT sportlessen houdt, maar… als je héél eerlijk bent: vindt je lijf dat ook fijn? Of is het vooral je hoofd die vindt dat dat heel goed voor je is?

Human Design geeft je een bril om door een andere lens naar jezelf te kijken, en te gaan ontdekken wat jouw kern is. Jouw ware zelf. Je zult ook merken dat hoe langer je met Human Design bezig bent, hoe ook andere puzzelstukjes meer op hun plek gaan vallen.

Mijn vuistregel is; hoe meer weerstand je tegen iets hebt, hoe interessanter het is om dat eens te onderzoeken. Vaak zit daar iets waar je een grote slag mee kunt maken.

Ik dacht bijvoorbeeld dat ik écht geen Generator kon zijn, ik was altijd zóoo moe. Ik geloofde er niks van. Nu jaren later dat ik verder ben in mijn experiment, nu ik mijn energie weer heb hervonden, snap ik hoe overduidelijk ik een Generator ben. Maar dat heeft even wat tijd nodig gehad dat ik met mijn experiment aan de slag ging.

Dus keep going. Ga er mee experimenteren, want het is écht de moeite waard. Je kunt je experiment niet fout doen (blog).

Heb je liever dat ik je vertel over jouw design en alle losse linkjes aan elkaar knoop in combinatie met wat er nu in je leven speelt? Dan kun je een reading bij me boeken.

In een reading vertel ik je over jouw design, geef ik je handvatten mee waar je mee kunt gaan experimenteren, en onderzoeken we hoe en waar jij nog meer in lijn met je design kunt gaan leven.

Ben jij een Generator
of Manifesting Generator?

Heb je weinig energie? Mis je flow in je leven?
Wil je weer in contact komen met dat vuurtje in jezelf?
Ga aan de slag met je strategie: waiting to respond.

Picture of Hiske

Hiske

1/3 Sacral Generator
Deel dit artikel:

Ontdek jouw design

Hulp nodig om je eigen design te ontcijferen? Of hulp om je design meer toe te passen in je leven? Boek een reading

Cursus
Sacral
Superpower

Leer als (manifesting) generator hoe jouw sacrale centrum werkt.

Kom in contact met jezelf. Leer hoe jouw persoonlijke energie centrale werkt.

De leukste manier om met je Human Design experiment aan de slag te blijven.

Schrijf je GRATIS in voor de semi-maandelijkse nieuwsbrief en ontvang
👉 opdrachtjes
👉 HD verhalen uit het dagelijks leven
👉 updates over nieuwe blogs, podcasts en events.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *