Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wat jouw Human Design circuit over je energie zegt

Een van de belangrijkste basislagen in je Human Design chart is de circuits. Het geeft je inzicht in het thema van de onderstroom die in jouw design aanwezig is. In deze blog leg ik je de verschillende circuits uit, en kun je aan de slag met je eigen chart om te kijken welke energie jouw Human Design chart draagt.

Human Design circuit: de fundering onder de kanalen

Circuitry is de fundering van de kanalen. Het circuit waar een kanaal bij hoort geeft inzicht in hoe de energie stroomt tussen de centers, en welke thema’s die onderstroom draagt. Zo kan geactiveerde circuitry inzicht geven in hoe je je tot anderen verhoudt, en op welke manier je impact op ze hebt.

Binnen Human Design heb je 3 groepen van circuits en een groep van kanalen die ze de integration channel noemen. Op deze manier vallen alle kanalen binnen een van deze circuits die allemaal hun eigen onderliggende thema hebben. Dit thema geeft inzicht in de dieperliggende energie in je chart. Volgens Richard Rudd zou je met inzicht in de circuitry al een diepe reading kunnen geven van een Human Design chart, zonder verdere inhoudelijke kennis van de kanalen en gates.

Richard Rudd heeft overigens een heel mooi en uitgebreid boek over circuitry, waar hij de verschillende kanalen beschrijft binnen elk circuit. Dit boek is in het Engels.

Je hebt de individuele circuit groep, de collective circuit groep, en de tribal circuit groep.

Dominante circuits in je Human Design chart

Als je kijkt naar wat voor type energie overheerst in jouw design, kun je kijken naar de kanalen. Welke kanalen heb je geactiveerd, en in welke circuits horen die? Als we kijken naar actieve circuitry in je chart, kijken we dus niet naar de losse gates, maar echt de verbindingen tussen de centra. Dit betekent dus ook dat een reflector geen geactiveerde circuits heeft, want alle centra zijn ongedefinieerd (wit).

De kans is groot dat je in jouw Human Design kanalen uit verschillende circuits hebt geactiveerd. Maar ook kan het voorkomen dat al jouw kanalen uit 1 circuitgroep komen. Dit is interessant om te onderzoeken. Stel dat alle 3 jouw kanalen in de individuele circuitgroep behoren, dan noemen we je een ‘pure individual’. Oftewel: je hebt enkel en daarmee puur individuele circuitry. Dit kan ook met de andere groepen, dat je bijvoorbeeld een pure tribal bent, of een pure collective. Dit geldt automatisch als je maar 1 kanaal gedefinieerd hebt.

Het is interessant om te weten welk circuit of welke circuitgroep jouw design domineert, omdat dit thema dan overheerst in jouw chart en dus energie.

De verschillende Human Design circuits en circuit groepen

Je hebt zes circuits, die vallen binnen 3 groepen.

Individual circuit groep:

  • Knowing circuit
  • Centering circuit

Collective circuit groep:

  • Sensing circuit
  • Understanding circuit

Tribal circuit groep:

  • Ego circuit
  • Defense circuit

Los van de circuits staan de Integration channels.

 

Individuele circuit groep

Thema: empowerment

De individuele circuit groep beslaat een groot gedeelte van de bodygraph. De energie in het individuele circuit is mutatief: het brengt verandering.

Als je individuele energie in je chart hebt, pas je niet standaard in de maatschappij, en heb je je misschien altijd wel anders gevoeld. Je draagt een unieke energie bij je, en bent daardoor veelal een outsider. Dat is de bedoeling. Je bent niet hier om er bij te horen. Als je een pure individual bent heb je waarschijnlijk ook gemerkt dat het niet voor jou werkt om deel uit te maken van groepjes, clubs of communities en ben je meer op jezelf.

Binnen tribes wordt de individual niet zo snel ‘opgenomen’ in de groep. Want de tribe houdt van haar rituelen, en men voelt aan dat individuals mutatie en dus verandering brengen. Dat houden ze liever buiten de deur. Het is goed zoals het is. Vertrouwd, bekend, en daarmee veilig.

Maar zonder individuals zouden we als mensheid niet vooruitkomen omdat we niet zouden muteren en dus niet zouden evolueren. De verantwoordelijkheid die de individuele energie daarmee draagt is dan ook om de tribe en het collectief mutatie te brengen, zonder daarbij zelf verstoten te worden. Om dat te doen is het belangrijk dat je leert hoe je jezelf helder kunt uiten en uitleggen om te zorgen dat je de waarde en mutatie kunt overbrengen die je bij je draagt. Daarbij is akoestiek en (gesproken) geluid belangrijk.

Het zijn van een individual gaat over het volledig zijn van jezelf, ook als dat anders-dan-anders is. Hierdoor ben je een voorbeeld voor anderen. Op die manier inspireer en empower je anderen, en kun je iets in iemand in beweging zetten. Of je de ander ook daadwerkelijk empowert heb jij geen invloed op. Zolang jij je strategie & autoriteit volgt is hetgeen je doet en deelt correct voor jou. Maar het kan ook zo zijn dat je een ander wél hebt empowert, maar dit nooit te horen krijgt.

De individuele circuit groep is onderverdeeld in het knowing circuit, en het centering circuit.

Knowing circuit – individueel weten

Het knowing circuit gaat over het empoweren van anderen door een voorbeeld te zijn door je eigen uniekheid uit te leven. Je hebt een publiek nodig die je observeert en erkent voor jouw unieke zijn. Dit is hoe je mutatie in de wereld brengt. De energie in het knowing circuit gaat over weten. Het heeft niet te maken met informatie, maar met geïnspireerd en intuïtief weten. Deze beweegt zich volgens een aan/uit-pulse die niet beïnvloedbaar is. Of dat individuele weten vervolgens ook het antwoord is voor iedereen, is iets wat getest moet worden. Ook wordt zichtbaar na verloop van tijd of die individuele mutatie ook mutatief is voor de omgeving.

Individualiteit gaat over iets totaals nieuws neerzetten, met de potentie om zowel het individu als de wereld om haar heen te transformeren.

Centering circuit – zelfliefde en je eigen pad lopen

Het centering circuit gaat om zelfliefde en je eigen pad lopen. Je eigen richting bepalen. Het kan anderen empoweren om gezond en authentiek te leven. Dit doe je door een levend voorbeeld te zijn. Door jouw eigen pad te lopen, inspireer en empower je automatisch anderen hetzelfde te doen.

 

Collective Circuit groep

Thema: sharing (delen)

Als je collectief circuitry activatie hebt, wil je graag delen wat je hebt ervaren, geleerd en ontdekt. Anders dan het individuele circuit, gaat het collectieve circuit over wat goed is voor ‘iedereen’, het collectief. Deze energie is daarmee vrij onpersoonlijk en gaat op zoek naar patronen en ervaringen die voor iedereen gelden. Dit is ook waar systemen zoals het schoolsysteem, geldsysteem en overheidsinstanties vandaan komen. Patronen, afspraken of systemen die voor het grote geheel van toepassing zijn. Collectieve circuitry houdt van de status quo en is best conservatief. Niet sleutelen aan dat wat niet kapot is. Daardoor houdt het collectief niet zo van mensen die afwijken en hun eigen ding doen (individuele circuit).

Collectieve energie beweegt zich tussen toekomst en verleden in, maar gaat eigenlijk niet over het nu. Het leert van ervaringen uit het verleden (sensing), en probeert de toekomst te ‘voorspellen’ met experimenten en vanuit logica beredeneerd (understanding).

Understanding (logic) circuit – patronen en logica herkennen

Het understanding circuit is een energie die veelal wordt gewaardeerd in deze samenleving. Dit gaat over logica, en patronen herkennen. Het analytische en methodische denken die in de wetenschap worden gebruikt. Met deze energie breng je een bepaalde stabiliteit en betrouwbaarheid omdat je verwachtingen voor de toekomst gebaseerd zijn op logica en feiten. Zoals bij wiskunde, natuurkunde en scheikunde. Door het patroon te kennen, kun je voorspellen wat er gebeurt als je twee stofjes bij elkaar gooit.

Dit vraagt wel tijd en discipline, om patronen vast te stellen en hypothesen te kunnen bevestigen. Als de logica van het understanding circuit standhoudt, kan het heel satisfying zijn. Alsof je het laatste stukje van de puzzel legt. Het ‘klikt’ en klopt dan. Makes sense!

Sensing (abstract) circuit – ervaren

Tegenover het logische, staat de ervaring. Als je activatie in het sensing circuit hebt, ben je van het ervaren en leren van ervaringen uit het verleden. Het sensing circuit is gericht op het hebben van experiences, die bijdragen aan je (zelf)ontwikkeling en groei. Als jij deze energie geactiveerd hebt ben je misschien snel verveeld, en wil je avonturen aangaan, nieuwe dingen ervaren. Deze energie is op zoek naar de volledige Human Experience. All of it: the good, the bad and the ugly.

Deze energie werkt cyclisch, en pas na een cyclus van een ervaring, komt er de reflectie. Wat heb je ervaren, en wat heb je uit deze ervaring geleerd? Dit kun je nog niet zien als je in de ervaring zit. Het vervolgens delen van deze inzichten en ervaringen zorgt ervoor dat het collectief bewustzijn groeit, en deze ervaringen worden doorgegeven op generaties zodat het spreekwoordelijke wiel niet opnieuw hoeft worden uitgevonden.

 

Tribal circuit groep

 

Thema: support

Waar het bij het collectief gaat om het grote geheel, gaat het in tribe om de kleinere groepen. Dit kun je nog heel helder terugzien bij inheemse tribes, maar ook in ons Hollandse leven is het terug te zien. Familie, buurten, dorpen, woongemeenschappen, eigenlijk communities in alle vormen. In de tribal circuitry draait het om een balans tussen geven en ontvangen. Ik doe dit voor jou, dan doe jij dat voor mij. De tribe support elkaar met de basis. Onderdak, eten, kleding, scholing. De essentials. Tradities zijn hierbij ook belangrijk.

“It takes a village to raise a child” komt voort uit tribale energie. Deze vorm van samenleven zorgt voor een veilig omgeving voor de kinderen om op te groeien, die op hun beurt weer zorgen voor nieuwe nakomelingen. Zodat de tribe voort blijft bestaan.

De thema’s die belangrijk zijn binnen de tribale energie is loyaliteit en het gedeelde hart voor de gemeenschap. Denk aan een buurttuin die met de buurt wordt onderhouden en waar ieder zich voor inzet, of het voor elkaar zorgen (bijvoorbeeld een maaltijd brengen bij je buurvrouw die het moeilijk heeft sinds haar man is overleden) als iemand uit de tribe dat nodig heeft. Door te geven weet je dat jij het terugkrijgt op het moment dat jij het nodig hebt. Het is een sociaal vangnet, waar je op kunt vertrouwen als jij daarin jouw plek inneemt en ook jouw steentje bijdraagt.

Defense circuit – energieuitwisseling met de tribe

Het defense (verdedigings-) circuit is waar de maatschappij haar fundering op heeft gebouwd. Het defense circuit gaat over de tribe / community en haar regels. De afspraken en structuren die we onderling met elkaar hebben gemaakt om te kunnen samenleven. Het gaat over werken en het 3D leven. Dus niet het mentale, abstracte of spirituele. Maar echt het het tastbare materiële. Geld hoort hier ook bij.

Het defense circuit centreert zich rondom het hartcentrum: het hart van de community (niet het persoonlijke hart). Deze energie is gericht op dat het goed gaat met de tribe, en wil deze laten groeien.

Als je activatie hebt in het defense circuit, zul je soms ook jezelf opofferen voor de tribe. Daar tegenover staat wel iets. Het defense circuit heeft namelijk een voor-wat-hoort-wat mentaliteit. Je zet je in voor de tribe, maar dan wil je er wel iets voor terug. Geld, veiligheid, voedsel, onderdak, etc. Dit zie je bijvoorbeeld ook terug bij ondernemers; barterdeals. ‘Ik maak jouw logo en branding, dan krijg ik van jou x aantal coachsessies.’

Als je activatie in het defense circuit hebt, ben je continu op zoek naar de balans tussen werken en rusten, en werk je het lekkerst in groepen.

Ego circuit – waarden & voortzetten van de tribe

Het ego circuit is verantwoordelijk voor de normen en waarden van de tribe die zorgen voor (genetische) continuïteit van de community: oftewel dat er wordt voortgeplant. In dit circuit zit namelijk ook seksualiteit en voortplanting. Kanalen uit het ego circuit krijgen het voor elkaar om zelfs de meest afwijkende buitenstaander de tribe in brengen. De rol van dit circuit is om een omgeving te waarborgen waar mensen worden ondersteund (support) zodat zij zich kunnen voortplanten en de tribe blijft voortbestaan.

Integration channel

Thema: self-empowerment

Let op: de 34-10 en 57-20 zijn géén onderdeel van de integration channel.

Hoewel het officieel geen circuit is, besteed ik hier toch even aandacht aan. De integratie kanalen staan op zichzelf naast de drie grote circuit groepen die ik hierboven heb besproken.

De integration channel gaat over overleven, en het onszelf kunnen onderscheiden van anderen en onze voorouders. De energie in de integration channel is heel erg op zichzelf gefocust. Self-absorbed, zou je kunnen noemen. Mensen met integratie kanalen zijn niet bezig met hoe ze anderen beïnvloeden, maar zijn bezig met hun eigen pad en overleving. Het is een energie die leeft in het NU.

De super keynote, het overkoepelende thema, is; self-empowerment. De integration groep draait om zelfbehoud, en de drive om te overleven als een uniek en gedifferentieerd individu. Deze energie is essentieel voor het overleven van de andere drie circuitgroepen.

Mensen met een kanaal in de integration channel, willen graag zelfvoorzienend zijn, en dit is correct voor hen.

Aan de slag met jouw Human Design circuits

Als je je eigen Human Design chart erbij pakt, kun je gaan ontdekken in welke circuits jouw kanalen horen. Maak aantekeningen welke thematieken hier bij naar voren komen. Deze energie en thema’s zijn dus consistent bij jou aanwezig.

Het kan zijn dat de thema’s tegen elkaar lijken in te gaan. Bijvoorbeeld omdat je tribale energie (graag met groepen) én individuele energie hebt (graag je eigen ding doen).

Zo heb ik (Hiske) zowel tribale, als collectieve als een integratie channel.

Voor mij betekent dit dat ik het heel fijn vind om in een groep te werken, ergens bij te horen en te werken voor mijn tribe. Maar tegelijkertijd kan ik op zijn tijd heel erg op mezelf gericht zijn, en wil ik vooral mijn unieke zelf kunnen zijn. Het is voor mij dus een balans vinden tussen ‘mezelf wegcijferen voor de tribe’ als goed voor mezelf zorgen en mezelf op #1 zetten.

Wil jij ook zo’n beschrijving van jezelf, en handvatten om met jouw Human Design aan de slag te gaan? Boek dan een persoonlijke reading, waar we jouw Human Design gaan uitpluizen en dit over jouw huidige situatie in het leven leggen. Zo kunnen we gaan kijken waar en hoe je kunt bijsturen om dichter bij je design te gaan leven.

 

Ben jij een Generator
of Manifesting Generator?

Heb je weinig energie? Mis je flow in je leven?
Wil je weer in contact komen met dat vuurtje in jezelf?
Ga aan de slag met je strategie: waiting to respond.

Picture of Hiske

Hiske

1/3 Sacral Generator
Deel dit artikel:

Ontdek jouw design

Hulp nodig om je eigen design te ontcijferen? Of hulp om je design meer toe te passen in je leven? Boek een reading

Cursus
Sacral
Superpower

Leer als (manifesting) generator hoe jouw sacrale centrum werkt.

Kom in contact met jezelf. Leer hoe jouw persoonlijke energie centrale werkt.

De leukste manier om met je Human Design experiment aan de slag te blijven.

Schrijf je GRATIS in voor de semi-maandelijkse nieuwsbrief en ontvang
👉 opdrachtjes
👉 HD verhalen uit het dagelijks leven
👉 updates over nieuwe blogs, podcasts en events.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *