Zoek
Sluit dit zoekvak.
human design boeken

Human Design boekentips

Ik krijg vaak de vraag van mensen die enthousiast Human Design in willen duiken: welke boeken kan ik lezen? Waar kan ik hier meer over leren?

Om die reden heb ik een boekenblog geschreven met minireviews over een aantal verschillende boeken zodat jij weet welke boeken het beste bij jou passen om je te ondersteunen in je Human Design experiment.

LAATSTE UPDATE: november 2023

Nederlandstalige Human Design boeken

Tegenwoordig zijn er iets meer boeken over Human Design in het Nederlands te vinden. Ik bespreek er hier een aantal.

Grote mensen doen alsof door Barbara Le Noble

Grote Mensen Doen Alsof is het tweede Nederlandstalige boek dat is uitgekomen op de markt. Het is een prachtige tegenhanger van het boek van Guido & Sarah. Barbara is een 6/2 emotionele Manifesting Generator.

Recensie – 4/5

Het boek van Barbara is persoonlijk, warm geschreven en menselijk. Let op: het boek gaat niet enkel over Human Design. Er zijn verschillende hoofdstukken met verschillende elementen. Zo deelt Barbara een groot stuk van haar eigen verhaal, haar visie op onderwijs(vernieuwing), en Human Design. Hoewel ze Human Design vermengt in haar autobiografische stukken, is er ook een hoofdstuk gericht op de verschillende elementen van Human Design zodat je zelf je eigen chart er naast kunt leggen en dit kunt doornemen.

Het boek is dik, en gedrukt met een klein lettertype.
Niet het goedkoopste boek, maar wel waar voor je geld, wat mij betreft.


Voor wie is het geschikt?
Iedereen die graag over Human Design leert in het Nederlands in een meer verhalende vorm. Barbara heeft met haar boek Human Design wat meer naar ‘deze tijd’ getrokken, waardoor het minder abstract wordt. Het is een boek dat je chronologisch kunt lezen, maar waar je ook prima niet-lineair in kunt bladeren.

 

Human Design, de blauwdruk van je leven door Guido Wernink

Waarschijnlijk het meest verkochte boek in Nederland over Human Design is het boek van Guido Wernink (manifestor) en Sarah Leers (projector).
Ik zou dit boek alleen aanraden als je moeite hebt met Engels. Het is prima voor basis informatie over Human Design, maar écht inspirerend vond ik het niet.

Toen ik begon met Human Design ben ik bij dit boek begonnen, omdat het me toegankelijker leek om in het Nederlands te beginnen. Toen ik begon met Human Design was dit het enige Nederlandstalige boek dat beschikbaar was. Ondertussen zijn ze niet meer de enige in de markt.

Recensie – 2/5
Het boek van Guido Wernink is verhalend geschreven. Op zich prima, maar het komt niet supergoed uit de verf. Het is een beetje rommelig, ik kon er niet goed inkomen, en ik vond het niet consistent of duidelijk wat hij nou precies wil vertellen. Het verhaal wisselt af met informatie en kennis over de verschillende Human Design basiselementen. Ik merkte dat ik zijn verhaal weinig interessant vond omdat het voor mij weinig kern bevatte, en ik las vrij snel door naar de inhoudelijke stukken waar mijn vuurtje wél aanging.

Daarnaast vond ik het boek niet erg inspirerend. Het is vrij koud en statisch geschreven. Ik ben een generator, en ik vond de manier hoe er bijvoorbeeld over generators gesproken wordt niet bepaald motiverend of empowerend. Laat dat nou net dé reden zijn waarom ik mijn Human Design platform ben begonnen. Om Human Design toepasbaar te maken, mensen er de magie van in te laten zien, en gewicht te geven aan het empowerende element van Human Design.

Ik ging rap door dit boek heen omdat ik de materie zo razend interessant vond, maar ik merkte ook dat toen ik overstapte naar Engelse boeken dat ik toen pas de kern en de magie van het systeem begon te voelen en ervaren. Dus daar was dit boek (voor mij) geen succes voor.

Voor wie is het geschikt?
Prima om mee te starten als je overwhelmed bent door alle verschillende informatie en moeite hebt met Engels. Als je graag dicht bij de bron met de originele woorden wil blijven van Human Design, en je liever Nederlands leest, dan is dit boek geschikt voor jou. Een groot deel van het boek is het eigen verhaal van de schrijver. Verwacht weinig toepasbare tips of voorbeelden. Het is vrij droog.

 

Engelstalige Human Design boeken

De wereld van Human Design is groot in het Engels. De source material (de originele werken van de grondlegger Ra Uru Hu) is allemaal in het Engels.
Dus mocht je geen problemen hebben met het lezen en begrijpen van Engels, dan zijn de volgende boeken misschien een optie voor jou om je verder in Human Design te verdiepen.

Human Design door Chetan Parkyn

Dit boek is een van mijn favorieten als je net begint. Chetan Parkyn is vroeger in de leer geweest bij Ra Uru Hu (de grondlegger van Human Design) en heeft dit prachtig en overzichtelijk boek geschreven over de basis elementen van het systeem.

Recensie – 5/5
Dit Human Design boek is als je net begint met Human Design een hele fijne entree. Het is een fijne introductie in Human Design omdat het toegankelijk is geschreven. Ik vind het een krachtig boek, waarin je veel meer van de magie van Human Design meekrijgt waar ik sterk in geloof. De magie die de schrijver ziet in het systeem kun je al teruglezen in de inleiding. Chetan benadrukt alle empowering kanten van de verschillende Human Design elementen. Ik had in dit boek veel minder het gevoel dat ‘het ene type beter is dan het ander’. In basis is dat namelijk ook niet zo, maar in sommige werken komt dat niet altijd even goed over door het gekozen woordgebruik.

Ik voelde me erg gezien en gehoord door dit boek. Het haalde elementen aan waar ik tegenaanloop en het weerlegde eventuele (negatieve) gedachten die ik had over mijn eigen chart op een heel gracieuze manier.

Het is een boek voor als je meer wil leren over Human Design, geïnspireerd wil raken om te zien dat iedereen uniek en prachtig is, maar ook gelijk een heel fijn naslagwerk om fysiek te hebben. Hoewel er soms wat moeilijkere woorden worden gebruikt, vond ik het wel goed leesbaar.

Het allerbelangrijkste wat ik aan dit boek vind, is dat er real-life voorbeelden worden gebruikt, wat het een stuk beter begrijpbaar maakt en de Human Design elementen context geeft. Ook worden er achterin het boek enkele bekende charts uitgeplozen waardoor je het systeem ‘in actie’ kunt zien. Overigens is dit niet iets wat je zelf zomaar kunt na het lezen van dit boek. Om op deze manier links te kunnen leggen moet je wat meer diepgang van het systeem hebben ervaren dan dit boek kan omschrijven. Maar voor het begrijpen van de basis is dit een heel mooi boek om mee te beginnen, en later op terug te komen als naslagwerk.

Voor wie is het geschikt?
Voor de beginner in Human Design die geen moeite heeeft met de Engelse taal. Het is een toegankelijk boek die de basis uitlegt op een inspirerende en motiverende manier. Gestructureerd opgebouwd, daardoor ook fijn als naslagwerk.

 

The definitive book of Human Design – door Lynda Bunnell & Ra Uru Hu

Dit boek is uitgebracht samen met de grondlegger van Human Design: Ra Uru Hu. Van dit boek weet je dus zeker dat het dicht bij de originele ‘source material’ staat, zoals we dit zeggen, wat het een heel betrouwbaar boek maakt.

Recensie – 5/5
Dit boek is een van mijn favorieten sinds ik professioneel ben gaan werken met Human Design. Het is een geweldig diepgaand boek. Het staat dicht bij source-materiaal en is dus betrouwbaar. Het is uitgebreid, erg volledig en de kennis is profound. Ik vind het een fijn naslagwerk om te hebben. Het zoekt niet per se heel makkelijk, maar ik pak dit boek er vaak even bij als ik een workshop geef over 1 thema, om mijn kennis weer even op te frissen. Je leest elke keer weer wat nieuws. Dit is geen boek voor beginners, en het kan erg overwhelming zijn als je niet al een stevige basis in Human Design hebt.

Het nadeel is dat dit boek moeilijk verkrijgbaar is fysiek. Ik heb een link naar Amazon bijgevoegd, scheelt je nogal wat googlewerk.
De digitale versie is vrij makkelijk verkrijgbaar als je zoekt op de naam van het boek + pdf.

Hou er rekening mee dat het boek kan wel complexe engelse zinnen kan bevatten. Als je geen fan bent van de manier van vertellen van Ra Uru Hu, is dit boek niet het boek voor jou.

Voor wie is het geschikt?
Dit boek is vooral geschikt voor mensen die al langer met Human Design bezig zijn, en graag wat meer naar de kern van het systeem willen. De informatie komt vanuit de source, wat het heel betrouwbaar maakt. Het is niet aan te raden als je Engels niet zo goed is, omdat het boek niet in makkelijk of toegankelijk Engels geschreven is. Het is een gestructureerd, opbouwend boek. Fijn als naslagwerk voor HD professionals.

 

Understanding Human Design door Karen Curry Parker

Karen Curry Parker heeft ook direct gewerkt met Ra Uru Hu, maar heeft de afgelopen jaren haar eigen systeem ontwikkeld waar Human Design een onderdeel van is: het Quantum Alignment System. Haar boeken bevatten bijvoorbeeld andere woorden en omschrijvingen omdat zij de specifieke taal van Ra Uru Hu niet toereikend vond. Is wat voor te zeggen.

Recensie – 3/5
Hoewel ik Karen Curry Parker een hele fijne vrouw vind, en haar content interessant (op bijvoorbeeld instagram), kan het soms verwarrend werken door de termen die zij gebruikt en omdat ze nét een andere kijk heeft op dingen dan de meesten binnen Human Design.

Het boek leest lekker weg, het is toegankelijk, maar is hier en daar soms wel een beetje oppervlakkig. Ik vind het mooi hoe ze de hoofdelementen van de chart uitlegt en de onderlinge verbanden. Ze helpt je stap voor stap door de kennis heen.

Karen gebruikt af en toe voorbeelden hoe je bepaalde energieën kunt herkennen, zodat je iets meer context hebt hoe zo’n energie terugkomt in het dagelijkse leven. Ook vind ik het leuk dat ze affirmaties en schrijfopdrachten toevoegt zodat je met deze energie aan de slag kunt.

Toen ik dit boek kocht had ik al redelijke basis van Human Design. Ik merkte dat ik daarom sommige informatie soms iets kort door de bocht vond. Zo is bijvoorbeeld de informatie over de channels best wel summier en kon ik het niet goed doorgronden met gemiddeld een halve bladzijde aan informatie. Maar goed. Het is bewust de basis. Human Design is natuurlijk een studie op zich, dat past niet in een boek. Je moet ergens beginnen haha!

Ik denk dat het te maken heeft met waar je mee resoneert. Het kan zijn dat jij heel goed gaat op de energie van Karen, dan is dit boek heel toegankelijk om je Human Design experiment mee te starten.

Voor wie is het geschikt?
Het boek is in toegankelijk Engels geschreven en het leest lekker weg. Het bevat een prima basis van Human Design het neemt je stap voor stap door de elementen heen, en heeft hier en daar wat opdrachtjes. Het is soms wat kort door de bocht, maar als je net nieuw bent is dit een heel toegankelijk boek om mee te beginnen.

Understanding Your Clients through Human Design door Robin Winn

Ik heb dit boek nog niet gelezen, dus ik kan je niet vertellen wat ik er van vind. Maar de reden dat ik dit boek erbij heb gezet is omdat het een boek is wat echt gericht is op coaches en therapeuten. De schrijfster Robin Winn is in de leer geweest bij Karen Curry Parker, en heeft een achtergrond als psychotherapeut. Ze is dus de uitgelezen persoon om de link te leggen tussen Human Design en traditionelere therapie en coaching.

Voor wie is het geschikt?
Coaches of therapeuten die Human Design willen gebruiken als ondersteuning voor het begeleiden van hun klanten. Je hoeft nog geen kennis te hebben van Human Design. Dit boek begint bij het begin en leert je wat je nodig hebt om gebruik te maken van de inzichten uit Human Design in je klantgesprekken. Volgens de reviews is het een lekker leesbaar boek.

The Gene Keys, embracing your higher purpose door Richard Rudd

Richard Rudd vind ik echt een geweldige man. Zijn energie voelt kalm en wijs, en hij weet dingen heel mooi uit te leggen. Hij is Engels, en heel misschien heb ik ook een stiekeme crush op Engelse accenten. Richard Rudd was een senior teacher van Ra Uru Hu (grondlegger Human Design) en heeft Human Design naar Engeland gebracht. Na een aantal jaar samenwerking channelde hij een systeem dat gelinkt is met je DNA: de Gene Keys. Dit is dus een ánder systeem dan Human Design.

In principe is de Gene Keys een systeem apart waar je je volledig in kunt verliezen. Vanwege mijn focus op Human Design leg ik uit hoe je het kunt gebruiken in je Human Design experiment.

Recensie – 3/5
De Gene Keys is een prachtig Engels boek, en is bijna poëtisch geschreven. Dit maakt het gelijk ook niet super toegankelijk leesbaar. Het boek beschrijft de 64 gene keys, die gerelateerd zijn aan de 64 gates in Human Design en direct gerelateerd zijn aan je DNA. In elke gene key beschrijft het drie verschillende niveaus: de shadow (lage expressie), de gift en de siddhi (verlichte, hoge expressie). De woorden die zijn gekozen zijn niet altijd even makkelijk te behappen.

Dit is ook deels bewust gedaan. De schrijver geeft aan dat dit boek niet is om direct te begrijpen, maar het een soort van laat marineren. Contempleren noemt hij het.

“Contemplation is something of a forgotten spiritual path. Unlike meditation, it does not completely bypass the mind, rather it uses the mind in a playful way to open new inner pathways inside our brain and body. (…) The Gene Keys are designed to be contemplated and digested over time. Each Key contains a unique message, and each message takes time to absorb before you feel a change occurring in your life.” – Richard Rudd in The Gene Keys

Dit boek kan helpen als je wat dieper inzicht wil krijgen in thema’s van de gates van Human Design en de verschillende uitingen in verschillende staten. Het kan je inzicht geven in de lage expressie (shadow) om te herkennen wanneer je uit balans bent en hoe je naar een hogere frequentie kunt gaan. Maar ook kun je het hele Gene Keys systeem gebruiken als ondersteuning in je Human Design experiment. Zo kun je je eigen chart opvragen van de Gene Keys en daar je journey mee voortzetten.

 

Voor wie is het geschikt?
Dit boek is geschikt als je al wat meer bekend bent met Human Design en je eigen experiment. Het kan je helpen als je dieper inzicht wil in de gates, of je experiment wil aanvullen met het systeem van de Gene Keys. Je moet wel Engels goed beheersen om de poëtische beschrijvingen met soms lastige woorden te kunnen snappen. Het is niet geschikt als je ongeduldig bent, omdat de informatie in het boek moet indalen en marineren voordat je er iets mee kunt.

Extra Tips over de Gene Keys:
Op Spotify kun je zoeken op Gene Keys. Hier worden de eerste 5 Gene Keys beschreven in een soort motivational talk met muziek eronder. Heel inspirerend en tof om naar te luisteren.

Luister je liever? Als je een abonnement hebt op Storytel kun je daar naar de Gene Keys luisteren. Dit helpt mij soms als het lastig Engels is. Als ik het boek lees kan ik gaan haperen om elke zin te begrijpen. Met een audioboek gaat de verteller gewoon door en haak ik dus niet af. Nog niet bekend met audioboeken? Je kunt bij Storytel de eerste 14 dagen gratis proberen.

Er een Nederlandse vertaling in de maak van de Gene Keys. Deze zou in 2023 uitkomen, maar ik ben hem zelf nog niet tegengekomen.

Human Design boeken en je eigen experiment

Er zijn ondertussen veel verschillende mogelijkheden om je Human Design informatie te vergaren. Zowel online, als in de benoemde boeken. Wees je ervan bewust dat het lezen van een Human Design boek maar één stap is in je experiment. Het geeft je inzicht in je design, maar vervolgens moet je er wel wat mee gaan doen. Het toepassen zorgt ervoor dat je de kennis op een dieper level kunt gaan beheersen. Lees zo’n boek dus gerust vaker, of skip naar de hoofdstukken of elementen die voor jouw chart relevant zijn. Je hoeft niet alles van Human Design te weten om het voor jezelf in je eigen leven toe te passen. Als jij een Generator bent, hoef je niet van binnen en buiten te snappen hoe een Reflector werkt. Begin bij jezelf, hier kun je ook het beste mee experimenteren.

Wil je hulp bij het lezen van jouw eigen Human Design chart, en handvatten wilt zodat jij je eigen experiment kunt starten?
Boek dan een reading. Hierin ga ik samen met jou door je Human Design, koppelen we het aan jouw dagelijks leven, en ontstaat er jouw unieke verhaal wat jij hier komt brengen en leren.

Ben jij een Generator
of Manifesting Generator?

Heb je weinig energie? Mis je flow in je leven?
Wil je weer in contact komen met dat vuurtje in jezelf?
Ga aan de slag met je strategie: waiting to respond.

Picture of Hiske

Hiske

1/3 Sacral Generator
Deel dit artikel:

Ontdek jouw design

Hulp nodig om je eigen design te ontcijferen? Of hulp om je design meer toe te passen in je leven? Boek een reading

Cursus
Sacral
Superpower

Leer als (manifesting) generator hoe jouw sacrale centrum werkt.

Kom in contact met jezelf. Leer hoe jouw persoonlijke energie centrale werkt.

De leukste manier om met je Human Design experiment aan de slag te blijven.

Schrijf je GRATIS in voor de semi-maandelijkse nieuwsbrief en ontvang
👉 opdrachtjes
👉 HD verhalen uit het dagelijks leven
👉 updates over nieuwe blogs, podcasts en events.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *