Zoek
Sluit dit zoekvak.
differentiatie homogenisatie human design

Wat betekent homogenisatie en differentiatie in Human Design

Als je met Human Design bezig bent, is de kans aanwezig dat je deze woorden regelmatig tegenkomt. Differentiatie en homogenisatie. Wat betekent het, en wat kun je er mee? Ik leg het je uit.

Human Design: the science of differentiation

science of differentiationHuman Design wordt ook wel de wetenschap van de differentiatie genoemd. Wat in de basis beschrijft dat ieder organisme uniek is, en zijn eigen specifieke ‘functie’ heeft te vervullen in de wereld op zijn/haar eigen manier. We zijn als het ware een uniek puzzelstukje in het grote geheel.

De Human Design chart bevat veel verschillende variabelen die kunnen veranderen, afhankelijk van de geboortetijd, -plaats en -datum. Er zijn 64 potentiële gates, waarvan er een variatie van 26 stuks worden aangezet door 13 verschillende planeten. Die 26 gates kunnen 36 potentiële kanalen vormen (of geen), kunnen 9 centra activeren. Kan een van de 12 potentiële profielen vastleggen. En ga zo maar door.

Point is: er zijn statistisch gezien zóveel variaties mogelijk. Dit betekent dat jouw Human Design chart écht uniek is. Natuurlijk kan iemand geboren worden op hetzelfde tijdstip als jij in misschien zelfs hetzelfde ziekenhuis. Dan zullen jullie dezelfde chart hebben en gaat jullie true self op eenzelfde manier om met energie. Maar gezien jullie in andere situaties zijn opgegroeid, met eigen interesses (iets wat niet vastligt in je chart), en eigen uitdagingen, zullen jullie toch totaal andere personen zijn. Netals met tweelingen. Het DNA is wellicht hetzelfde, de uiting kan anders zijn.

Waar het bij Human Design om draait als we zeggen: het is de science of differentiation, is om te gaan omarmen hoe uniek je bent, en echt je leven te leiden volgens jouw unieke blauwdruk.

Wat betekent homogenisatie in Human Design?

homogenisatie human designAls we het hebben over homogenisatie gaan we eigenlijk aan de andere kant van het spectrum kijken. De ‘eenheidsworst’. Het tegenovergestelde van differentiatie.

Het basis van homogenisatie is dat alles gelijk wordt gemaakt. Je niet opvalt. Dat je eigenlijk oplost in de massa. Als je het in extremen doortrekt dan gaat het over je identiteit afnemen, je eigen denken en je uniekheid omvormen/bijsturen.

Hoewel het misschien erg extreem klinkt, als iets wat in dictaturen zou gebeuren, kom je er vaker mee in aanraking dan je denkt. Zo worden we bijvoorbeeld op school al getraind in bepaald gewenst gedrag. Stilzitten in de klas, mond dicht als de juf praat, doen wat je wordt opgedragen. Terwijl dit wellicht tegen je design in gaat.

Misschien wil jouw lichaam bewegen, en springen en rennen. Heeft jouw lichaam op dit moment geen energie om rekenen te leren, en wil het liever prutsen met technisch lego. Misschien werkt het voor jou niet om gefocust aan een taak te werken, en leer jij op een andere manier. Het is niet voor niks dat het onderwijssysteem continu onder druk staat om te veranderen, omdat het voor weinig kinderen écht werkt. Het systeem is niet ingericht om zich aan te passen naar de variëteit van de behoeften van verschillende kinderen. We zijn allemaal zo anders en uniek in wat we nodig hebben en hoe we leren.

Homogenisatie in het dagelijks leven

Hoewel het schoolsysteem een bekende is waar we worden gehomogeniseerd, gebeurt dit op veel meer plekken. De hele dag door zelfs.

Het nieuws brengt ons bepaalde ideeën en gedachtegoed bij. We worden om de oren geslagen met de nieuwste trends via instagram en tik-tok. Ondernemers die beweren dat zij ‘de marketing waarheid’ in pacht hebben, en jou een gemakkelijke 10K omzet per maand beloven. We worden de hele dag door beïnvloed. Niet erg, mits je dit altijd langs je strategie & autoriteit legt.

Hoe vaak heb je wel niet gehoord toen je ergens nieuw kwam werken: “wat fijn, een frisse blik! Laat ons vooral weten wat je denkt en ziet.” Wat je collega hier eigenlijk mee wil zeggen is dat iedereen al teveel is vastgeroest in een gehomogeniseerd bedrijf waardoor er continu hetzelfde wordt gedaan zonder vernieuwing. Iedereen gaat met de stroom mee, want dat is blijkbaar ‘hoe we het hier doen’. Ze hebben behoefte aan iemand die nog niet is gehomogeniseerd naar de bedrijfsstandaard. Jouw unieke kijk.

Ook kan het zijn dat je homogeniseert om mee te kunnen gaan met de rest. Aanpassingsgedrag. Vaak bedoeld om jezelf veilig te houden, maar op de langer termijn richt je er juist schade mee aan bij jezelf omdat je niet je design leeft.

“Ik temper mijn enthousiasme wel, want anders word ik misschien gepest.”
“Ik gedraag me anders bij die klant, want anders ben ik niet professioneel.”
“Ik kan niet afzeggen want dat kan ik niet maken ze heeft het al zo zwaar. Dat zou me een slechte vriendin maken.”

Allemaal voorbeelden waar je tegen je eigen ware zelf ingaat. Situaties waar je gaat people pleasen of jezelf dempt. Je zet een masker op, je past je aan. Oftewel: je wijkt af van jouw ware eigenlijke zelf.

Doen wat er van ons verwacht wordt

Het is niet gek als je van jezelf bent afgedreven, of steeds minder in contact staat met die ware zelf. Jarenlang worden we dag in dag uit geconditioneerd door onze omgeving. We worden opgevoed met ideeën, overtuigingen, verwachtingen. Je leert hoe je je moet gedragen, wat wel sociaal of maatschappelijk gewenst is en wat niet.

De minder gewaardeerde delen in onszelf drukken we weg. We werken keihard om nieuwe skills bij te leren die aansluiten bij de verwachtingen en we spelen mooi-weer als we niet zo lekker in ons vel zitten. Even doorbikkelen.

We streven met zijn allen zo ontzettend naar standaarden en levens van wat we om ons heen zien. We zijn zo bezig met ‘doen wat er van ons verwacht wordt’ dat we steeds verder verwijderd raken van onze kern. Van wat ONS nou zo bijzonder maakt. Afgedreven van de modus waar het leven veel meer moeiteloos gaat, omdat het in lijn ligt met jouw ware zelf.

Homogenisatie vs differentiatie

Loesje: wees jezelf, er zijn al zoveel anderen

Hoewel heus niet alle vormen van homogenisatie een slechte oorsprong hebben, neemt het wel een boel weg van onze persoonlijke magie als je je hierdoor laat beïnvloeden. Het dempt de prachtige levenskracht en uniekheid die jij in je hebt.

We zijn niet bedoeld om allemaal in hetzelfde malletje te passen. Dezelfde dingen te doen, en dezelfde dromen te hebben. We zijn bedoeld om allemaal onze unieke zelf te leven, en op die manier onze bijdrage te leveren in de wereld.

Juist de afwijkende stemmen zijn degenen die onze interesse trekken. Niet afwijken om het afwijken. Maar afwijken omdat dat je ware zelf is, en je deze durft te laten zien. En ja, soms is deze afwijkend van de rest. Soms ook niet. Ook oké.

Zien wie je daadwerkelijk bent

Een van de redenen waarom Human Design me zo aanspreekt is omdat het je tools geeft om te zien wie je daadwerkelijk bent. Het schijnt licht op die stukken die jou uniek maken. Precies zoals je bent. We zien door al het gefocus op de buitenwereld niet meer wat onze unieke bijdrage is, en hetgeen wat we wel zien cijferen we weg en bagatelliseren we: “Dat kan toch iedereen?” “Ja, maar daar hoef ik niks voor te doen. Dat gebeurt gewoon zo” Maar juist daar is waar jouw energie mag stromen. Die moeiteloosheid is de plek waar je hoort, waar het leven voor je flowt. Het leven mág makkelijk en leuk zijn.

Inzicht in je Human Design geeft je haarfijn aan in welke delen van jezelf je nog onderdrukt, of afwijst. En welke delen je mag gaan omarmen. Het geeft je praktische handvatten om je te laten ondersteunen door jouw design. Dat je achterover mag hangen, in vertrouwen. Surrendering to yourself. Want die combinatie van elementen die jou uniek maken, wil uitgeleefd worden. Of jij nou krachtig bent in je fluiditeit en je flexibiliteit, of juist krachtig in je routines en ritmes. Of je hier bent om te bouwen, of om te guiden.

Het een is niet beter dan het ander. Het is ánders.
Ergens onderweg zijn we vergeten in te zien dat die verschillen ons juist zo prachtig maken. Dat we op die manier sámen een groot en harmonieus geheel vormen dat het leven heet.

Ontdek jouw ware zelf met Human Design

Dus gooi overboord wat je denkt dat moet. Ga op zoek naar die delen in jou die voelen als jouw kern. Omarm ze, vier ze!
We hebben JOU nodig. Op jouw manier. Human Design kan je daarbij helpen.

Wil jij hulp om je ware zelf te ontdekken, en dit meer de ruimte te geven? In een reading laat ik jouw grotere verhaal zien door de lens van Human Design. Je talenten, wat jou uniek maakt, je valkuilen. Ik vertaal het voor je naar praktische handvatten, zodat jij stap voor stap terug naar jezelf kunt komen, en het authentieke leven kunt leiden waar jouw systeem voor gemaakt is. Met meer energie, meer flow, en meer vertrouwen in jezelf.

 

Ben jij een Generator
of Manifesting Generator?

Heb je weinig energie? Mis je flow in je leven?
Wil je weer in contact komen met dat vuurtje in jezelf?
Ga aan de slag met je strategie: waiting to respond.

Picture of Hiske

Hiske

1/3 Sacral Generator
Deel dit artikel:

Ontdek jouw design

Hulp nodig om je eigen design te ontcijferen? Of hulp om je design meer toe te passen in je leven? Boek een reading

Cursus
Sacral
Superpower

Leer als (manifesting) generator hoe jouw sacrale centrum werkt.

Kom in contact met jezelf. Leer hoe jouw persoonlijke energie centrale werkt.

De leukste manier om met je Human Design experiment aan de slag te blijven.

Schrijf je GRATIS in voor de semi-maandelijkse nieuwsbrief en ontvang
👉 opdrachtjes
👉 HD verhalen uit het dagelijks leven
👉 updates over nieuwe blogs, podcasts en events.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *