Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoe begin je je Human Design experiment?

Als je je in Human Design gaat verdiepen, kom je vanzelf de term ‘experiment’ tegen. Je hoort mij ook om de haverklap zeggen dat om écht profijt van Human Design te hebben, dat je je experiment aan mag gaan. Maar wat ís dat experiment nou, en hoe kun jij ermee starten? In deze blog leg ik het je uit.

Wat is het Human Design experiment?

Het Human Design experiment is de kern van Human Design. Het beschrijft het proces van uitproberen van de kennis, om te zien of het ook voor jou klopt. Hoe meer je er mee gaat experimenteren, hoe meer informatie je verzamelt waarin je leert wat voor jou werkt en wat niet. Dit helpt je om uiteindelijk dichter bij jouw ware kern te komen.

Het is dus niet de bedoeling dat je alle informatie die je over Human Design leest klakkeloos aanneemt. Het is vooral belangrijk dat je voor jezelf gaat onderzoeken of het voor jou waarheid draagt, in jouw lichaam. Het is een proces van uitproberen en neutraal observeren wat er gebeurt.

Ra Uru Hu, de grondlegger van Human Design, zei dit regelmatig in zijn teachings: “Don’t believe me, find out for yourself.”

Je Human Design experiment zorgt ervoor dat je mind langzaam de controle durft op te geven

In het begin is Human Design een heel mentaal proces. Er is súper veel informatie te vinden. Als je je begint te verdiepen in je eigen chart leer je van alles over jezelf. Sommige dingen zul je direct herkennen, andere dingen totáál niet. Het is heel normaal dat je in het begin je misschien niet in je chart herkent.

Wat er gebeurt is dat je mind, die gewend is om de controle te hebben, weerstand gaat bieden. “Nou, dit ben ik écht niet hoor.” “Jaaa zoo makkelijk is het allemaal niet, gewoon doen wat je leuk vindt. Je moet toch ook gewoon je hypotheek betalen?”

Binnen Human Design heeft de mind een observerende rol, geen leidende rol. Wat we met Human Design proberen te bereiken, is om zoveel mogelijk terug te komen naar onze ware zelf. En fun fact; die is dus niet dat judgmental stemmetje in je hoofd met al zijn bezwaren en redenen.

Zet je mind lekker achterin om het proces te observeren

In alignment leven volgens je Human Design betekent dat we weer op ons lichaam gaan vertrouwen en onze autoriteit achter het stuur zetten. De mind, die nu vaak achter het stuur zit en de controle wil houden, zetten we achterin en die mag lekker naar buiten kijken tijdens de reis. Observeren dus ;).

Door te gaan experimenteren, ga je eigenlijk oefenen om je hoofd achterin te zetten. Te laten observeren. Zodat je datapunten verzamelt, die je mind doen ontspannen; ohja, het is toch eigenlijk wel goed zo. Waardoor het makkelijker is om je over te geven aan je design, in plaats van dat je hoofd aan de knoppen zit.

En laten we eerlijk wezen; als jij iets nieuws wilt gaan implementeren in je leven. Wat voelt dan lichter: “Ik ga nooit meer laat naar bed” of “ik ga experimenteren met vroeger slapen”?

Ok, maar waar start je dan met je Human Design experiment?

Er zijn twee routes die je kunt lopen. Je begint bij de basis, of je begint bij wat je aandacht trekt. Ieder persoon is uniek met haar eigen ervaring. Toen ik nieuw was in Human Design ben ik begonnen bij wat mijn aandacht trok. Achteraf gezien was het niet per se heel handig, maar dit was nu eenmaal hoe mijn proces liep, en wat ik op dat moment nodig had. No judgment needed. Na een tijdje kwam ik er achter hoe belangrijk de basis was, en dat dáár veel meer te halen viel. Niet totaal onverwacht, gezien iedereen dit zegt. Maargoed, iets met mijn eigenwijze 3 in mijn profiel. Eerst zelf ervaren.

Wat het meeste impact heeft, is het starten met experimenteren met je Type, Strategie en/of Autoriteit. Lees je erover in, en ga ontdekken wat het voor jou betekent. Het kan helpen om te horen wat de ervaringen van andere mensen zijn, hoe zij hun experiment beleven en wat het voor hen betekent. Ik deel bijvoorbeeld veel over mijn ervaring als Sacrale Generator op instagram en ik heb een podcast waar ik in gesprek ga met verschillende mensen in hun Human Design experiment om ervaringen uit te wisselen.

Gebruik dit als inspiratie, maar ga vooral op zoek naar hoe het bij JOU voelt. Experimenteren dus ;).

Voorbeeld: hoe ziet experimenteren met je Human Design eruit?

Stel je gaat experimenteren met je strategie. Wachten op de respons bijvoorbeeld (als Generator of Manifesting Generator). Wat dat betekent, is dat je (for the sake of the experimen) níet gaat initiëren, en wacht tot je een respons op iets hebt. Je gaat observeren wat er gebeurt als je initieert, en wat er gebeurt als je écht wacht tot je die energieflow voelt voor iets.

Je gaat op zoek bij jezelf: wat zijn voorbeelden van responsen die je al kunt merken. En wat gebeurt er als je die volgt, en wat gebeurt er als je die niet volgt? Je gaat op onderzoek uit wat ‘wachten op de respons’ voor jou betekent. Ik heb hier een hele cursus over met oefeningen hoe je dit voor jezelf kunt ontdekken.

Neutraal observeren is het belangrijkste bij je Human Design experiment

Observeer wat je nu al doet in je leven, en kijk hoe dat voor je uitpakt. Wanneer ervaar je bijvoorbeeld frustratie of satisfaction (als Generator of Manifesting Generator). Of als je een ander energietype hebt, kijk hoe jouw not-self thema naar voren komt.

Probeer zoveel mogelijk weg te blijven uit judgment en oordelen. Hou een nieuwsgierige mindset. “Hee wat interessant, ik merk dat ik best wel geneigd ben snel ja te zeggen tegen dingen.” Je hoeft hier geen oordeel aan te hangen dat dit goed of slecht zou zijn (dat is dan de mind weer). Deze observatie is interessant als je bijvoorbeeld een emotionele autoriteit hebt, en je dus eigenlijk meer tijd nodig zou hebben voor een beslissing. Vervolgens kun je eens gaan experimenteren om voortaan niet direct ja te zeggen, maar een beetje tijd in te bouwen. Ontdekken hoe dat voor je voelt en wat dat doet.

Maak het allemaal niet te zwaar, je mag proberen, falen, en je kunt je experiment helemaal niet fout doen. Enjoy the ride.

Wil je meer voorbeelden? Luister mijn podcast; Het Experiment

Vind je mijn blogs leuk met voorbeelden? Luister dan zeker ook mijn podcast; “Het Experiment, Human Design in het dagelijks leven”. Deze zit bomvol ervaringen, voorbeelden uit het dagelijks leven. Ik deel niet alleen over mijn eigen ervaringen, maar ga ook in gesprek met verschillende gasten die in hun eigen experiment zitten – met hun eigen unieke design. Mijn podcast is mijn speeltuin en ik volg daarin echt mijn nieuwsgierigheid in de gesprekken. Het zijn dus heel persoonlijke en open gesprekken, die je kunnen helpen om de theorie te laten leven wat als inspiratie en herkenning kan werken voor jouw eigen experiment.

Luister hier de laatste aflevering:

Psst: als je iets aan de podcast hebt, zou ik het heel tof vinden als je me dat laat weten, bijvoorbeeld met een review, of met een tag in je stories op instagram: @allesoverhumandesign.

Ben jij een Generator
of Manifesting Generator?

Heb je weinig energie? Mis je flow in je leven?
Wil je weer in contact komen met dat vuurtje in jezelf?
Ga aan de slag met je strategie: waiting to respond.

Picture of Hiske

Hiske

1/3 Sacral Generator
Deel dit artikel:

Ontdek jouw design

Hulp nodig om je eigen design te ontcijferen? Of hulp om je design meer toe te passen in je leven? Boek een reading

Cursus
Sacral
Superpower

Leer als (manifesting) generator hoe jouw sacrale centrum werkt.

Kom in contact met jezelf. Leer hoe jouw persoonlijke energie centrale werkt.

De leukste manier om met je Human Design experiment aan de slag te blijven.

Schrijf je GRATIS in voor de semi-maandelijkse nieuwsbrief en ontvang
👉 opdrachtjes
👉 HD verhalen uit het dagelijks leven
👉 updates over nieuwe blogs, podcasts en events.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *