Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoe kan ik mijn Human Design chart lezen?

Oke, je hebt je Human Design chart opgevraagd. En nu? Hoe kun je nu je Human Design chart lezen? Als je net in Human Design begint te verdiepen kan het best wel overweldigend zijn wat je allemaal tegenkomt. Er is maar beperkte uitleg over Human Design in het Nederlands, wat het niet altijd makkelijk maakt. Het kan gebeuren dat je de termen door elkaar haalt, dat je even niet meer weet wat-nou-wat is. In dit blog leg ik je alle losse elementen uit zodat je weet waar je naar kijkt als je je chart voor je hebt of als je informatie-snippets op bijvoorbeeld instagram leest.

voorbeeld human design berekenen

Uitleg van je Human Design chart

Als je je chart hebt opgevraagd krijg je een stuk met tekst en info: je chartproperties, en een visueel plaatje van een bodychart. Allereerst is het handig om naar het informatieveld te kijken. Als je nog niet zo geoefend bent in het lezen van een chart, kun je hier veel informatie vinden. Afhankelijk van waar je je chart hebt opgevraagd kun je hier in vinden:

Type: Dit is de basis van hoe jij met energie omgaat. Hier is veel informatie over te vinden online. Er zijn 4 typen: de Generator, de Manifestor, de Reflector en de Projector. De Manifesting Generator wordt vaak als apart type gezien, maar deze is in basis een Generator.

Strategie (strategy): Je strategie is hoe jij het beste energie uitwisselt met de wereld. Deze is gelinkt aan je type. De verschillende strategieen zijn: informeren (manifestor), wachten op de uitnodiging (projector), reageren (generator & manifesting generator) en 28 dagen wachten (reflector).

Autoriteit (authority): Dit is naast je strategie een van de belangrijkste elementen van je chart. Je autoriteit is hoe jij beslissingen neemt. Hint: het is niet met je hoofd denken en analytisch afwegen. Het is met je lijf. De meest voorkomende autoriteiten zijn: emotionele autoriteit, sacrale autoriteit (onderbuikgevoel, komt alleen voor bij generators en manifesting generators) en splenic autoriteit (intuïtie).

Profiel (profile): Dit is hoe jij in de wereld staat, hoe jij dingen aanvliegt en hoe je het beste leert. Het profiel bestaat uit 2 cijfers, bijvoorbeeld: 1/4 of 6/2. Het eerste getal beschrijft hoe jij jezelf ziet, waar je bewust van bent, het tweede getal is onbewust en is dus iets wat anderen vooral in jou zien. Een zo’n getal noemen we een profiel-lijn. Er zijn 6 lijnen en 12 verschillende combinaties. In het blog over de profiellijnen kun je meer leren over de archetypen van jouw profiel.

Not-self thema: Het not-self thema hoort bij je type. Hieraan kun je zien wanneer je niet helemaal in lijn met jouw design leeft. Je kunt het zien als een rood lampje dat gaat knipperen en je aandacht vraagt om bij te sturen. Als je je not-self thema sterk ervaart, zegt dat meestal iets over dat je je strategie of autoriteit niet goed hebt gevolgd. No worries there. Je kunt altijd bijsturen. Elke situatie kun je opnieuw kiezen. Zie het als een handige hint die je er aan herinnert om terug bij jezelf te komen.

Signature: Je signature is eigenlijk het tegenovergestelde van je not-self thema. Je signature beschrijft het gevoel dat je krijgt als jij juist heel goed in je design leeft. Het is dus een groen lampje dat met vlaggetjes zwaait: whoohoo je bent goed bezig! Het is vaak een positief gevoel van rust, tevredenheid of succes. Je kunt voor jezelf al eens nagaan wanneer je dit zelf hebt ervaren en hoe dit voor jou voelt.

Definition: Dit beschrijft hoe de energie in jouw centers is verdeeld. Als je een single definition bent, betekent dat dat alle geactiveerde energie in jouw chart met elkaar verbonden is door channels en het dus van het ene centrum naar het andere kan stromen. Als je een split bent, betekent dit dat er ergens een brug mist en je dus twee eilandjes hebt waar de energie stroomt. Zo heb je ook een triple split (3 eilandjes) en quadruple split (4 eilandjes).

Incarnation cross: Dit beschrijft je purpose in het leven. Dit is overigens niet iets wat je ‘achterna gaat’ maar iets wat zich als automatisch ontvouwt als je volgens je autoriteit en strategie leeft: als je dus goed in je design leeft. RAX betekent: right angle cross en LAX betekent: left angle cross. Het incarnation cross dat bij jouw design hoort, wordt bepaald door de gates die je in je bewuste zon & aarde hebt (rechtsbovenin de twee zwarte vakjes) en de twee gates in de onbewuste zon&aarde. (linksboven de rode twee vakjes)

Uitleg van de visuele Human Design chart

uitleg human design chart, wat betekenen de cijfertjes

 

De centra: er zijn 9 centra in je chart. Dat zijn de vierkantjes en driehoekjes in het plaatje. Deze centra zijn plekken waar je energie uitzendt of opneemt. Elk centrum heeft haar eigen thema. Zo gaat het hoofdcentrum (bovenste driehoekje) bijvoorbeeld over inspiratie. En het driehoekje rechtsonder in de chart over emoties.

Gedefinieerd centrum: als een centrum is ingekleurd. Dit noemen we een ‘geactiveerd centrum’. Dit houdt in dat je altijd toegang hebt tot deze energie. Dit is een plek waar jij energie uitzendt, en wat andere mensen kunnen oppikken. Dit is een stabiel stuk in jouw design waar je altijd op kunt vertrouwen.

Ongedefinieerd centrum: als een centrum wit is. Een ongedefinieerd centrum betekent dat je daar energie kunt opnemen van andere mensen. Je bent een ontvanger op dat gebied. Het betekent dat je zelf geen constante toegang hebt tot de energie van dit centrum, en je dus anderen (of een transit: de stand van de planeten) nodig hebt om gebruik te maken van die energie. Dit zijn de centra waar je kunt leren, door de energie van anderen te voelen en ervaren. Dit is ook de plek waar je de meeste conditionering oppikt. Er is daarbij nog een verschil tussen een ongedefinieerd en totaal open centrum.

Gate: alle nummertjes zijn gate nummers. Deze geven een bepaald ‘smaakje’ mee aan de energie van het centrum waar het in zit. Elke gate heeft een lage en een hoge expressie. Een valkuil en een gift. Als een gate los is maar geen channel vormt, van het ene gedefinieerde centrum naar het andere, dan noemen ze dit een hanging gate. Een hanging gate is altijd op zoek naar iemand die de andere kant van de channel heeft om mee te connecten.

Channel: twee gates die samen een kanaal vormen. Dit is een sterke energie in je chart. Je zou dit kunnen zien als een van je gifts of je talenten. Aan de uiteindes van een geactiveerd kanaal zitten altijd gedefinieerde centra. Via een channel stroomt de energie van het ene centrum naar het andere centrum.

Circuit: elk kanaal maakt onderdeel uit van een energiestroom: een circuit. Het circuit draagt een onderliggend thema voor de kanalen. Inzicht in je circuitry in jouw design, geeft inzicht in welke thema’s dominant zijn in jouw Human Design.

Planeten: de planeten geven een thema mee aan de energie van een gate. Elke planeet heeft zijn eigen thema’s. De bovenste twee links en rechts in de lijst zijn de zon en de aarde, en hebben een grote invloed op je hele design.

Lijnen: Elke gate heeft een decimaal achter zijn gate nummer staan. Dit is een lijn. Er zijn 6 lijnen en deze geven ook weer een smaakje mee aan de energie van de gate.

Rood & Zwart: Je design is opgebouwd uit een rood deel en een zwart deel. Het rode is je onbewuste kant (design), de zwarte is je bewuste kant (personality). Lees de blog over het verschil tussen rood en zwart als je hier meer over wilt weten.

Pijltjes: Dit zijn je variabelen. Dit is een diepgaander stuk in je design en deze variabelen kunnen je bijvoorbeeld meer vertellen over hoe jij informatie verwerkt, en in wat voor omgeving jij goed tot je recht komt. Kort door de bocht zou je kunnen stellen dat de pijlen naar links staan voor een meer masculine-strategische-energie, en als de pijl naar rechts staat een meer feminine on-the-flow energie.

Wat is het belangrijkste als ik net nieuw ben in Human Design?

Het belangrijkste is om jouw Human Design experiment te starten. Want dat is het, het is een experiment. Je gaat de dingen die je leert ook echt toepassen en uitproberen in je leven. Hoe doe je dingen nu, en probeer daar eens mee te experimenteren. Wat werkt voor jou?

Het belangrijkste om je op te richten is je type, je strategie en autoriteit. Dit is misschien een veelgehoord en niet altijd even sexy advies, maar hier zit de grootste kracht. Je hoeft eigenlijk verder niks over je design te weten, maar als jij je strategie en autoriteit volgt, trek je de rest automatisch mee in lijn. Dit is de aandrijving van de rest van je design.

Door te leren hoe jij als type werkt, geeft het je veel inzicht in hoe jij met energie omgaat. Het kan je antwoorden geven over waarom jij soms vermoeid bent, of hoe mensen jou ervaren of op jou kunnen reageren. Je strategie helpt je om beter gebruik te maken van die energie die jij hebt. Als je goed je strategie volgt, heb je veel minder weerstand in je leven en lijkt alles veel makkelijker te vloeien.

Je autoriteit is heel belangrijk omdat dit jouw beslismechanisme is. Dus het helpt je om te beslissen wat voor jou juist is. Als je tegen je autoriteit ingaat zul je dit ook ervaren als weerstand, dingen lopen moeizamer en je kunt daar ook je not-self thema tegenkomen. Bijvoorbeeld frustratie als (Manifesting) Generator, of bitterheid als Projector. Dit kun je gebruiken als een richtingaanwijzer om bij te sturen.

Dus mochten er dingen in jouw leven ‘altijd fout gaan’, ben je veel vermoeid, of stroomt het niet lekker in je leven? Dan zijn autoriteit en strategie écht de plek om te starten.

Vind je het fijn om wat begeleiding te krijgen hierbij? Dan kan een Human Design reading je helpen om inzicht te krijgen in hoe jouw energie werkt, en hoe je meer in alignment kunt leven. Ik bied ook 6 weekse trajecten aan die jou kunnen ondersteunen in je Human Design experiment.

Ben jij een Generator
of Manifesting Generator?

Heb je weinig energie? Mis je flow in je leven?
Wil je weer in contact komen met dat vuurtje in jezelf?
Ga aan de slag met je strategie: waiting to respond.

Picture of Hiske

Hiske

1/3 Sacral Generator
Deel dit artikel:

Ontdek jouw design

Hulp nodig om je eigen design te ontcijferen? Of hulp om je design meer toe te passen in je leven? Boek een reading

Cursus
Sacral
Superpower

Leer als (manifesting) generator hoe jouw sacrale centrum werkt.

Kom in contact met jezelf. Leer hoe jouw persoonlijke energie centrale werkt.

De leukste manier om met je Human Design experiment aan de slag te blijven.

Schrijf je GRATIS in voor de semi-maandelijkse nieuwsbrief en ontvang
👉 opdrachtjes
👉 HD verhalen uit het dagelijks leven
👉 updates over nieuwe blogs, podcasts en events.

6 gedachten over “Hoe kan ik mijn Human Design chart lezen?”

 1. Hallo Hiske, net als jij ben ik sacral- Generator. Ik zou graag willen waar de getallen voor staan bij Right Angle cross of Maya nl 62/61 en 42/43. En ook de betekenis van right angle cross of Maya ?
  Zou je dat voor mij kunnen verduidelijken?

  1. Hi Elleke,
   Dat is een heel specifiek stuk in je design. Het gaat vrij diep en er is meer dat relevant is binnen je chart om daar een goede uitleg over te geven. Er zijn zo’n 700 variaties van incarnation crosses (als ik het goed zeg). Je kunt er op Googlen als je er wat meer over wilt weten. Of lezen in the book of destinies.

  2. Hi Elleke, nog een toevoeging op je vraag.
   De 62/61 en 42/43 verwijzen naar de zon&aarde in je bewuste en onbewuste kant. Dus het verwijst naar gates.
   Die 4 gates bepalen welke incarnation cross je ‘hebt’. Dus die combinatie die jij aangeeft worden samen Cross of Maya.
   Je kunt deze gates in je chart terugvinden rechtsbovenin, de eerste twee. En linksbovenin, de eerste twee.

   Hopelijk geeft dit antwoord op je vraag
   Groetjes Hiske

  1. Hi Ymke,
   wat bedoel je met de 9 plaatsen?
   De kleuren van de centra die staan vast, dus die hebben verder geen aparte invloed. (Behalve het verschil tussen gedefinieerd-ingekleurd, of ongedefinieerd-wit)
   Verder hebben de kleuren van je activaties (zwart/rood) te maken of het bewust of onbewust geactiveerd is.
   Hopelijk geeft dit antwoord op je vraag!

   Groetjes Hiske

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *