Zoek
Sluit dit zoekvak.
Channel of Judgment

Channel of Judgment (18 – 58): Ervaringen uit het dagelijks leven

Ik ben er van overtuigd dat we van elkaar kunnen leren door ervaringen te delen. Daarom start ik een reeks waarin ik verschillende mensen in hun Human Design experiment vraag hoe zij bepaalde elementen van hun chart ervaren. De eerste in de reeks die we bespreken is de channel of Judgment. 18 – 58. Heb jij deze channel ook gedefinieerd (ingekleurd)? Dan kun je hier lezen hoe deze energie in je leven zou kunnen terugkomen.

De channel of Judgment loopt van je root naar je spleen. Het is een projected channel, wat betekent dat je moet worden uitgenodigd om deze energie optimaal te kunnen gebruiken.

De channel of Judgment gaat over dat je goed kunt zien wat er anders moet. Wat er beter kan. Dit kanaal is bedoeld om de samenleving vooruit te helpen. Gate 18, aan de kant van de spleen, geeft aan wat er ‘verkeerd’ is, en dus beter kan. De spleen heeft als kernthema: overleven. De kritische blik vanuit gate 18 draait dus om verbeteren zodat we als samenleving kunnen overleven.

De kant van de root, gate 58, is de joyous energie die nodig is om er op een luchtige manier mee om te gaan. De drive om in actie te komen en die veranderingen ook daadwerkelijk te door te kunnen voeren, in plaats van passief aan te wijzen wat er anders zou moeten.

Ervaringen

Hiske (31) – @komorebi.hd – 1/3 pure generator

“Ik stond altijd al wel bekend als kritisch. Zo heb ik al snel op-of-aanmerkingen op alles wat ik zie of tegenkom. Ik zie heel snel wat er anders moet, wat er beter kan. Hoewel ik het bij sollicitaties vaak als positief punt aanhaalde, merkte ik dat ik er in mijn eigen leven vooral zelf aan onderdoor ging. Ik vond mezelf niet supportive, niet aardig, want ik had altijd ‘wat te klagen’ of ‘wat te veranderen’. Het voelde alsof ik nooit gewoon tevreden of blij kon zijn met wat ik of een ander had opgeleverd. Andersom vind ik dat ook niet leuk – om direct te horen wat er niet goed is. Dus ik leerde steeds vaker mijn goedbedoelde verbeteringen inslikken. Hoewel hij in mijn hoofd aanwezig bleef ging ik deze kant van mezelf steeds meer ontkennen en negeren.

Tot ik ontdekte dat deze channel gaat over het worden uitgenodigd om feedback te geven. Dat als je op uitnodiging verbeteringen aandraagt, dat het dan juist ontzéttend gewaardeerd wordt. Ik begon deze skill toen al als wat fijner te ervaren. Ik leerde dat deze energie niet bedoeld is om op mijzelf te richten maar echt voor de samenleving bedoeld is. Dat deze channel écht waardevol is. Het blijft voor mij nog wel een struggle om deze skill niet op mijzelf te richten. Ik ben wat dat betreft wel echt een recovering perfectionist. Ook vind ik het nog lastig om mijn ongefilterde feedback uit te durven spreken als iemand er wel naar vraagt. Maar ik ontken mijn skill steeds minder. Want dat is het. Het is echt een skill. Ik help goed naar beter naar best.”

Kate (29) – @the.lightlines – 1/3 pure generator

Met toestemming vertaald vanuit het Engels:
“Het eerste wat mij opvalt aan het hebben van dit kanaal is hoe moeilijk ik het vind om mensen GEEN advies te geven wanneer ze naar me toe komen met problemen. Als een vriend laat vallen dat hij verkouden is of ik merk dat hij zich niet lekker voelt, heb ik 10 verschillende natuurlijke middeltjes om te adviseren. Ik heb zelfs wel eens gewoon dingen toegezonden zoals een speciale oregano olie, en ik weet vrij zeker dat ze het nooit hebben geopend!

Met mijn channel of judgment heb ik het idee dat ik geen andere keus heb dan een activist te zijn en de schadelijke systemen en patronen uit te lichten die de meeste mensen negeren of niet eens van weten dat het speelt. Ik kan me helemaal verliezen in een bepaald doel, meestal gerelateerd aan het milieu. Ik heb geluk gehad om de energie uit dit kanaal in te zetten toen ik werkte voor een media bedrijf dat zich richtte op milieu en dierwelzijn.

Het was echt de perfecte outlet om te kunnen schrijven over alles wat me frustreerde en mensen aan te zetten om veranderingen door te voeren. Zowel op persoonlijk als op politiek vlak. Ik realiseer me eigenlijk nu pas hoe perfect die carriere paste bij mijn channel of judgment. Daarnaast deed ik ook redactiewerk, en gaf ik feedback aan andere schrijvers hoe zij hun artikelen konden verbeteren voor meer impact en een betere leesflow.

Ik denk dat de channel of judgment, hoewel het echt wel intimiderend klinkt, vooral een hele sterke energie is die echt systematische verandering teweeg kan brengen omdat het echt puur gedreven is door het doel om joy (58) en harmonie (18) te creëren. Om de integriteit te hebben om dingen aan te wijzen die de samenleving schaden is wel een uitdaging – maar echt heel belangrijk. Ik hoop dat ik mensen kan inspireren om meer veranderingen aan te brengen die zowel hen gelukkiger en gezonder maakt, maar ook de wereld verbetert waar we in leven.

Ik heb in elk geval zeker geleerd dat het wachten tot mensen me uitnodigen echt key is om duurzame veranderingen te zien. En dat scheelt mij een boel tijd en het gevoel dat ik een roepende ben in de woestijn.”

Marlies (33) – inspiratievanmarlies.nl – 1/3 splenic projector

“Met mijn taalgevoel vragen mensen mij al jaren of ik iets voor hen wil tegenlezen. Werkstukken, essays, scripties of sollicitatiebrieven: alles komt langs. Het is voor mij makkelijk en snel te doen en ik kan altijd een tip of twee meegeven. Ik ging ervan uit dat het aan m’n taalgevoel lag, maar na bij een Human Design reading van Hiske kwam ik erachter dat mijn Channel of Judgement gedefinieerd is. Dat betekent dat ik makkelijk zie wat er beter kan. Dat bracht een en al herkenbaarheid. Bij mijn werkgever word ik geregeld gevraagd om trajecten voor de doorontwikkeling van digitale middelen te trekken. Er bestaat al iets, maar het kan beter. Dat is wel aan mij besteed.”

Wacht op de uitnodiging om je feedback te geven

Omdat dit een projected channel is, wordt deze energie goed ontvangen als je wordt uitgenodigd. Zoals Kate aangeeft zorgt dat ervoor dat er ook echt duurzame veranderingen komen. Dan heeft jouw energie het meeste impact. Neem dat eens mee in je experiment.

Hoe voelt het als iemand je om feedback vraagt? Als je dan je ongezouten mening mag geven van hoe het beter kan? Word je dan gehoord en serieus genomen? En wat gebeurt er als je zelf verbeteringen ongevraagd aangeeft?

Als je je bewust bent van deze verschillen dan kun je gaan kijken hoe je je leven kunt inrichten om vaker uitgenodigd te worden om mee te denken en verbeteringen te doen. Het wordt interessant als je bijvoorbeeld in je werk een functie kunt bekleden waar je om feedback wordt gevraagd zoals Kate en Marlies. Dit zal jou een boel energie en frustratie schelen, en de wereld wordt er nog beter van ook!

Perfectionisme

Een van de valkuilen van deze channel is, zoals Hiske ook al aangaf: perfectionisme. Als jij deze channel ook gedefinieerd hebt, wees je er dan van bewust dat je deze ‘verbeter-energie’ niet op jezelf richt. Doe je dat wel, dan kan het zijn dat je jezelf helemaal vastdenkt, en eigenlijk niets meer produceert omdat je bij elke stap ziet wat er beter kan. Want ja, het kan áltijd beter. Maar dat betekent niet dat de stappen onderweg niet waardevol zijn, of gedeeld mogen worden. De energie van de channel of Judgment gaat over het proces verbeteren, niet over het eindresultaat. Dus zorg eerst dat je het met de wereld deelt voordat je er een verbeterslag overheen gooit.

Help de wereld vooruit

Hoewel er altijd valkuilen zijn, is de energie van dit kanaal heel belangrijk en super powerful als je hem goed weet in te zetten. Verandering is nodig om te kunnen overleven. Mensen met de channel of Judgment bouwen hier aan mee. Misschien help je mee aan grote politieke veranderingen, ga je de barakken op tegen systemen die niet meer voor ons werken, of heb je ideeën over hoe het onderwijs beter kan worden ingericht. Maar ook op kleine schaal kun je meehelpen aan verbeteringen. Binnen een bedrijf, binnen een community of zelfs binnen je gezin. Zodat wij er als mensheid uiteindelijk beter van worden. We need you, anders draaien we als samenleving in rondjes zonder upgrades.

Heb jij deze channel ook gedefinieerd? Ga dan bij jezelf eens na hoe deze energie in jouw leven voorkomt. Heb je iets gehad aan dit inkijkje hoe deze channel wordt ervaren door anderen die in hun experiment zitten? Deel jouw ervaringen met ons in de reacties!

Ben jij een Generator
of Manifesting Generator?

Heb je weinig energie? Mis je flow in je leven?
Wil je weer in contact komen met dat vuurtje in jezelf?
Ga aan de slag met je strategie: waiting to respond.

Picture of Hiske

Hiske

1/3 Sacral Generator
Deel dit artikel:

Ontdek jouw design

Hulp nodig om je eigen design te ontcijferen? Of hulp om je design meer toe te passen in je leven? Boek een reading

Cursus
Sacral
Superpower

Leer als (manifesting) generator hoe jouw sacrale centrum werkt.

Kom in contact met jezelf. Leer hoe jouw persoonlijke energie centrale werkt.

De leukste manier om met je Human Design experiment aan de slag te blijven.

Schrijf je GRATIS in voor de semi-maandelijkse nieuwsbrief en ontvang
👉 opdrachtjes
👉 HD verhalen uit het dagelijks leven
👉 updates over nieuwe blogs, podcasts en events.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *