Search
Close this search box.
Human Design verward onzin

5 redenen waarom jij je niet herkent in je Human Design

Ik spreek regelmatig mensen die zeggen dat hun Human Design niet klopt. Ze staan op het punt staan om Human Design als systeem af te wijzen omdat ze zich niet in hun design herkennen. Ze snappen niet waar de ophef over is, en dat iedereen er zo lyrisch over is omdat het lijkt alsof het systeem jou kent. Denk jij nu; ‘hmm, ja idd not for me’. Je bent zéker niet de eerste. Hell, even I got it toen ik er mee begon. Ik neem je mee waarom jij je (nog) niet in je Human Design herkent.

Disclaimer: je Human Design ís, ook als het voor je gevoel niet klopt

Je Human Design staat vast bij de geboorte. Deze verandert niet gedurende je leven. Het is een representatie van hoe jouw lichaam met energie omgaat. En daarmee is Human Design een tool om jezelf beter te leren kennen. Iets wat we met ons hoofd, onze mind, kunnen begrijpen. Dit begrijpen staat echter los van de mechanische werking van de energie in je lichaam. Je hoeft je Human Design niet te begrijpen om volgens je design te leven. Je lijf weet glashelder wat het moet doen. Sterker nog, je hoofd staat vaak juist tussen jou en je lichaamswijsheid.

In die zin is inzicht in je Human Design netals met ademhalen. Om te kunnen ademhalen hoef je niet met je hoofd te begrijpen hoe dat biologisch gezien werkt met drukverschil en het aanspannen van je middenrif. Dit doet je lijf gewoon voor je. Maar op het moment dat je de dágen de hik hebt en er niet vanaf komt, is het wél heel handig om te begrijpen hoe het mechanisch werkt zodat je er achterkomt wat je kunt aanpassen om weer de gezonde balans terug te vinden in ontspannen ademhalen.

Dus als jij gaat onderzoeken hoe jouw design werkt, dan kun je uit de onbewuste zelf-sabotage stappen, en je lijf laten leiden zodat jouw energie optimaal tot uiting kan komen, met alle voordelen van dien. En dat is waar ik de magie van Human Design zie.

Reden #1 – Je gebruikt geen specifieke (correcte) geboortetijd

Je Human Design is volledig afhankelijk van je geboortetijd, en já dit komt echt best wel nauw. Hoewel bij het ene design een verschil van 30 minuten op hoog niveau niet zoveel veranderingen met zich meebrengt, maakt bij een ander 3 minuten verschil een totaal ander energietype. Big impact dus.

Dubbelcheck of jouw geboortetijd een ‘ongeveertijd’ is uit je moeders geheugen, of echt op de minuut specifiek. Duikel je geboortekaartje op, of vraag je geboorteakte op bij de gemeente. Hier kun je meer lezen over hoe je jouw specifieke geboortetijd kunt achterhalen.

checkbox jovian archive

Een andere mogelijkheid is dat er bij het opvragen van jouw Human Design chart iets mis is gegaan met de tijdzone berekening. Als jij bijvoorbeeld je chart hebt opgevraagd op Jovian Archive, dan is het belangrijk dat je het checkboxje NIET aanvinkt.

Het systeem berekent het design op basis van UTC tijd. Bij de meeste systemen geef je jouw tijd in volgens jouw tijdszone (vandaar ook dat je je locatie van geboorte opgeeft). Nederland heeft dus UTC +1 of +2 afhankelijk van de winter- of zomertijd.

Je kunt dit controleren bij de geboortegegevens. Je ziet dan de lokale tijd, en de UTC tijd. Deze kunnen niet hetzelfde zijn als je in Nederland geboren bent.

Reden #2 – De Human Design kennis mag nog dieper indalen

Zo heb ik het van dichtbij meegemaakt. Iemand in mijn naaste omgeving had het Nederlandse boek gelezen over Human Design, en bleek na het opzoeken van haar design een Manifestor te zijn. “Neehoor, ik herken me daar niet in.” hoorde ik haar zeggen. Mijn ogen werden groot. Het was voor mij juist zó duidelijk! Ik vroeg waarom ze zich niet herkende. “Nou, ik ben geen starter. Ik loop echt niet zo vooruit op dingen.”

Ik haalde gelijk een aantal voorbeelden uit haar loopbaan aan waar zij hele programma’s had opgezet op haar initiatief. En toen ze uit dienst ging dat ze haar eigen afscheidsfeest had georganiseerd omdat ze het op haar manier wilde. Ik zag de kwartjes bij haar vallen. “Oooh, tellen dat soort dingen ook mee?”

Veel van de informatie die beschikbaar is over Human Design, is weinig praktisch en toepasbaar. Toen ik met Human Design begon merkte ik dat er amper voorbeelden te vinden waren. Bij bijna alles wat ik las vroeg ik mij constant af; maar wat betekent dat dan? Hoe ziet dat er dan uit in het échte leven? Geef eens een voorbeeld?

Dit is ook waar mijn bedrijf uit ontstaan is. Ik ben antwoorden gaan zoeken op de vragen die ik had, en hier blogs over gaan schrijven. Mijn trademark is ondertussen dat ik die Human Design expert ben die véél praktische voorbeelden geeft zodat de informatie echt voor je gaat leven. Dit maakt het makkelijker om de inzichten uit je design ook te gaan herkennen in je eigen leven.

In een reading doe ik dit ook, ik maak de vertaalslag van je design naar jouw leven. Ik beloof je dat je na een reading met nieuwe ogen naar jezelf kijkt ;).

Reden #3 – Je bent je nog niet zo bewust van je eigen patronen en gedrag door de lens van Human Design

Met sommige elementen in je Human Design is het lastig om dit van jezelf te zien omdat je er nog onbewust van bent. Als je nog vrij nieuw bent in de zelfontwikkelingswereld, kan het zijn dat je nog niet zoveel aan zelfreflectie hebt gedaan. Het kan heel helpend zijn om eens stil te staan bij waarom je doet wat je doet, hoe je op andere mensen reageert, en waar dat vandaan komt.

Dit geldt voor zowel handige als onhandige gedragingen. Zo kan het zijn dat je nog niet zo bewust bent van je talenten omdat je altijd hebt gericht op alles wat je béter zou kunnen doen. Misschien heb je wel eens van je omgeving gehoord dat je ergens súper goed in bent, waarop je zelf verbaasd reageerde: “Welnee, dat kan toch iedereen?”. Soms zitten we er zó dicht met onze neus erop, dat we niet meer herkennen wat de waarde van onze talenten is.

Maar ook andersom is waar. Soms zitten we zó lang in een patroon wat ons ooit beschermd heeft, dat we niet eens bewust zijn dat dit helemaal niet bij ons hoort maar dat we dit hebben aangeleerd. Misschien heb jij als projector wel geleerd dat je hard moet werken, en hecht jij heel veel waarde aan deze identiteit. In reden #4 ga ik hier verder op in.

Reden #4 –  Je hebt overtuigingen die je uit alignment met je Human Design halen

Ik denk dat dit de meest voorkomende reden is waarom iemand zich (nog) niet in zijn of haar Human Design herkent. Je bent zó gewend om bepaald gedrag te vertonen wat misschien volledig tegen je design in gaat, dat je niet ziet dat het overtuigingen zijn die je daar houden.

Als generator dacht ik dat ik een projector was

Toen ik net in aanraking kwam met Human Design geloofde ik écht niet dat ik een generator was. Ik herkende me véél meer in de projector. ‘Generators zijn gemaakt om te werken’ schoot me volledig in het verkeerde keelgat. Daarnaast hoorde ik over projectors dat zij minder energie hadden én niet gemaakt waren om lange dagen te werken. Ze waren ‘zieners’, konden meer zien dan er gezegd werd en konden mensen goed guiden. Daar herkende ik mij in. Dat leek mij het meest logisch. Ik was er heilig van overtuigd dat ik een projector zou zijn.

Maar nee, ik ben toch echt een generator.

In retrospect snap ik waarom. Het stuk waar ik het meest conditionering op heb/had, is mijn relatie met werk. Ik vond werken niet leuk. Het was voor mij een noodzakelijk kwaad, vermoeiend, en een ‘moetje’. Ik heb nooit echt begrepen hoe mensen met plezier naar hun werk gingen, want ik ervaarde dat zeer zelden. Ook heb ik nooit het gevoel gehad dat ik in de 9-17 werk routines paste. Ik zat op kantoor altijd mijn uren af te tellen tot ik naar huis mocht. Ik voelde me daardoor zó anders dan anderen. Een verhaal wat ik kon bevestigen toen ik las over de projector.

Ik leefde niet volgens de kracht van mijn design

Doordat ik overtuigingen had over werk en wat het wel of niet moest zijn, had ik situaties gecreëerd waar de energie uit mijn design niet optimaal tot uiting kon komen. Belemmerende overtuigingen hielden mij weg van mijn authentieke energie: “Werk is niet leuk, daarom word je er voor betaald. Voor geld moet je hard werken.” Hiermee programmeerde ik mezelf in een baan die ik niet leuk vond, en als ik ergens geld voor zou krijgen moest ik daar eerst hard voor werken (lees: heel hard iets doen wat ik niet leuk vond).

Setting myself up for a miserable life basically.

Want het doel van de energie in mijn design is juist om mijn energie kwijt te kunnen in werk wat mij energie geeft. Mijn kracht als Generator ligt bij doen wat ik leuk vind. Dán heb ik eindeloze energie. Aan mij dus de taak om te ontdekken welk werk voor mij niet als ‘werk’ voelt. En nog beter: mijn overtuigingen over werk te shiften.

No shit sherlock, dat ik weinig energie had, en amper mijn werkdagen doorkwam als ik niet wist  hoe in te tappen op die sacrale energie.

Onderzoek voor jezelf: welke elementen herken je niet, en waarom niet?

Als je het pad van zelfonderzoek op gaat met Human Design, is het de moeite waard om niet te zeggen ‘ik herken me niet’, maar echt even te duiken in wát herken je niet, en waarom niet. Dit zorgt ervoor dat je uit het gemak stapt. Je daagt jezelf dan uit om te reflecteren of er misschien overtuigingen onder zitten die je als waarheid hebt aangenomen in je leven maar die wellicht niet helpend voor je zijn.

Ongemakkelijk? For sure. Je hoofd wil namelijk niets liever dan die oude patronen in stand houden. Dat is vaak waar die heftige weerstand vandaan komt, want welke gek gaat daar aan tornen ;)?

Nou, wij dus. Human Design gekkies. Maar met goede reden; zodat je meer jezelf kunt worden, en in lijn kunt gaan leven met het leven wat voor jou is bedoeld.

Reden #5- Je bent nog niet zo lang bezig met Human Design

Ze zeggen binnen Human Design dat het 7 jaar duurt om te deconditioneren. Dit betekent dat het 7 jaar duurt om los te komen van de verhalen en aangeleerde gedragingen die jou weerhouden van het volledig leven als je ware zelf.

Als je nog vrij nieuw bent in dit proces, dan zul je een boel elementen nog niet herkennen. En dat is helemaal oke. Zo is bijvoorbeeld digestion / hoe je moet eten, vaak een element wat voor mensen een ver-van-hun-bedshow is. Dit is iets wat wellicht naarmate je langer met je Human Design experiment bezig bent, meer gaat klikken. Soms moeten er eerst nog wat laagjes afgepeld worden voordat je bij deze stukken kunt komen. Weet dat het volgen van je Strategie en Autoriteit hier het beste voor werkt.

Daarnaast kan het erg helpend zijn om te onderzoeken waar je sterke weerstand voelt. Hier zitten vaak dikke overtuigingen die veel invloed hebben op het in alignment leven met je design. En wat je weet, daar kun je mee werken.

Geef niet op

Ik denk dat het belangrijkste is wat ik je wil meegeven: laat het jezelf niet herkennen in je Human Design je niet weerhouden om meer onderzoek te doen naar hoe je werkt. Als je geen zin hebt om alles van Human Design uit te zoeken, maar wél open staat voor zelfreflectie, dan is een reading heel interessant. Je krijgt dan handvatten om met je eigen Human Design aan de slag te gaan. Ik vertaal jouw chart voor je naar jouw leven zodat je begint te begrijpen wat de vlakken zijn waar je jezelf nog meer mag omarmen (en mag gaan shinen met jouw talenten), en waar je mag opletten op gedrag wat tegen jouw design in gaat.

Lijkt je dat wel wat? More than happy to help!

Ben jij een Generator
of Manifesting Generator?

Heb je weinig energie? Mis je flow in je leven?
Wil je weer in contact komen met dat vuurtje in jezelf?
Ga aan de slag met je strategie: waiting to respond.

Picture of Hiske

Hiske

1/3 Sacral Generator
Deel dit artikel:

Ontdek jouw design

Hulp nodig om je eigen design te ontcijferen? Of hulp om je design meer toe te passen in je leven? Boek een reading

Cursus
Sacral
Superpower

Leer als (manifesting) generator hoe jouw sacrale centrum werkt.

Kom in contact met jezelf. Leer hoe jouw persoonlijke energie centrale werkt.

De leukste manier om met je Human Design experiment aan de slag te blijven.

Schrijf je GRATIS in voor de semi-maandelijkse nieuwsbrief en ontvang
👉 opdrachtjes
👉 HD verhalen uit het dagelijks leven
👉 updates over nieuwe blogs, podcasts en events.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *