Advies Human Design

5 adviezen die misschien niet bij jouw Human Design passen

In de hoek van zelfontwikkeling zijn er duizenden adviezen van mensen die ‘het geheim’ hebben ontdekt. Mensen die er heilig van overtuigd zijn dat als jij dingen op hun manier doet, dat het dan allemaal goedkomt. Maar heb je er wel eens bij stilgestaan dat de meestvoorkomende adviezen misschien helemaal niet bij jouw Human Design passen? Ik bespreek vijf adviezen die je sowieso wel eens voorbij hebt zien komen, en voor welk design het meer of minder geschikt is.

Just do it

De slagzin van Nike. Eentje die ook in de ondernemerswereld steeds meer grond is gaan winnen. Hoewel de gedachte erachter misschien meer gericht is op: laat angst je niet weerhouden, is deze ‘just do it’ mentaliteit niet voor iedereen geschikt. Het pro-actieve initiëren is alleen geschikt voor manifestors, zo’n krappe 10% van de samenleving.

Voor generators en manifesting generators is het belangrijk dat ze eerst ergens op reageren, en als hun sacrale centrum een positieve reactie geeft; dan kunnen zij ‘just do it’. Hun design geeft dan aan er energie voor te hebben.

Projectors kunnen lekker aan de slag met hun eigen ding in hun eigen bubbel, en hun etalage vullen met alles wat ze kunnen (bijv laten zien op insta). Maar zodra het gaat over hun skills toepassen in situaties met anderen zullen ze eerst moeten wachten tot ze worden erkend en uitgenodigd. Daar zit hun kracht. Zonder die uitnodiging zal het heel veel weerstand opleveren.

Just luister naar je lijf & design dus.

Eat that frog

Een uitspraak die beschrijft dat je je dag begint met hetgeen waar je het meest tegenop ziet. Want dan kan de dag alleen nog maar beter worden. Is wat voor te zeggen. Voor veel mensen kan dit inderdaad werken, omdat je geen onnodige mentale energie meer verliest aan dat ding dat in je achterhoofd zit, wat je continu probeert uit te stellen.

Alleen, voor generators en manifesting generators is het niet per se de beste optie. Als je iets gaat doen waar je veel weerstand tegen hebt omdat je sacrale centrum een ‘nope’ aangeeft, dan kost dat energie als je het dan tóch gaat doen. Je hebt dan geen support vanuit je sacrale centrum. Terwijl als je eerst je tijd besteed aan iets wat je leuk vindt, waar je sacrale centrum ‘AAN’ van gaat en dus energie van krijgt, dan is je sacrale centrum aangeslingerd en je batterijtje opgeladen. Grote kans dat die ‘stomme taak’ dan veel soepeler gaat omdat je systeem is gevuld met energie van de leuke dingen. Dat scheelt je een boel tijd en energie.

Als jij een generator of manifesting generator bent, en je wil hier meer over leren, check dan zeker even de Sacral Superpower cursus.

Slaap er een nachtje over

Misschien heb je dat wel eens gehoord als je een besluit hebt genomen. Een besluit dat ’te snel’ was volgens de ander. “Joh, slaap er een nachtje over, misschien denk je er morgen anders over.” Dit advies is vooral gericht op de groep mensen die een emotionele autoriteit hebben. Dat is ongeveer 50% van de samenleving. Als je een emotionele autoriteit hebt, is het inderdaad belangrijk om er minimaal 24u overheen te laten gaan bij de wat grotere beslissingen zodat je je emotionele wave kan uitzitten. Afhankelijk van jouw emotionele wave kan het namelijk zijn dat als je impulsief direct een beslissing neemt, dat deze niet energetisch correct voor jou is. Voor een reflector is het ook belangrijk om de tijd te nemen voor een beslissing. Waar het bij een emotionele autoriteit een dag, week, of langer kan zijn. Heeft een reflector 28 dagen nodig: een maancyclus.

voorbeeld emotionele autoriteit
Voorbeeld emotionele autoriteit

Maar voor een sacrale of splenic autoriteit is het wachten niet altijd nodig, en kan het zelfs de ruimte geven voor je hoofd om er tussenin te komen als je te lang wacht. De splenic (intuïtie) en sacral (onderbuikgevoel) autoriteit werken allebei in het moment. Zo kan on the spot je autoriteit doorgeven; deze baan is niet goed voor mij. Maar als je er langer over na gaat denken komt je hoofd met allerlei voordelen waarom deze baan ‘veilig’ is voor jou om te nemen. Goede voorwaarden, je wordt beter betaald, ze hebben een vrij-mi-bo, dat wilde je toch? Je hoofd is heel goed in het ompraten van wat je in je lichaam voelt en niet kunt verklaren. Op zo’n moment kan ‘een nachtje erover slapen’ jouw proces in de weg zitten.

Hoewel een splenic of sacrale autoriteit kan weten wat er bij je past in het nu, kan een beetje afstand van andermans invloeden en energieën ook helpen om je eigen innerlijke autoriteit beter te voelen en horen.

Eigen voorbeeld: Ik heb een sacrale autoriteit en ik kan best wel snel beïnvloed raken door anderen in gesprek. Dit komt waarschijnlijk door mijn ongedefinieerde emotionele centrum. Ik durf dan niet hardop te zeggen dat ik iets bijvoorbeeld niet wil (confrontatie vermijden). Mijn hoofd vindt dan dat ik het een kans moet geven, etc. Als ik vervolgens een stapje terugneem en uit de situatie ga en weer in mijn eigen energie ben, voel ik vrij snel wat mijn onderbuik mij vertelt. Zo hoef ik er dus geen nachtje over te slapen, maar kan een stap uit de situatie mij wel helpen om beter in te voelen op mijn innerlijke autoriteit.

Bottom line: ga eens experimenteren met jouw autoriteit. Heb jij bij een beslissing even tijd nodig om in te tunen op je innerlijke autoriteit? En hoe lang duurt dat bij jou?

Je moet een niche kiezen

Dit is een van de meest gegeven adviezen in de wereld van ondernemerschap. De gedachte erachter is dat je niet iedereen kunt aanspreken, en dat als je een niche kiest je een expert-status kunt verwerven. Zo krijgt een pizzeria sneller de verwachting dat ze hele lekkere pizza’s maken (dat is tenslotte hun corebusiness) dan een restaurant dat eigenlijk alles wel een beetje verkoopt. Dit kan ook helpen met marketing en het aanspreken van je ‘ideale klant’.

Dit advies is alleen niet voor iedereen weggelegd. Dit advies werkt goed voor generators en voor projectors. Generators en projectors zijn goed in het masteren van een skill. Projectors hebben vaak een bepaald veld van interne interesse waar ze veel over weten en waar ze continu naartoe getrokken worden. Hier is het dus logisch om een niche te kiezen rondom dit interessegebied.

Generators zijn heel goed om zich sterk te ontwikkelen in een bepaald veld en hier een master in te worden. Zij zijn typische ambachtlieden of experts. Ze houden ervan om ergens in te duiken en daar heel goed in te worden, hun skills te ontwikkelen op meestal één gebied. Het kan een generator dus helpen dat interesseveld als niche aan te wijzen, en hier helemaal in te duiken. Overigens geloof ik er meer in dat de niche jou vindt dan dat jij er bewust een kiest. Zolang je je interesse volgt, zit je in mijn optiek altijd goed en voor je het weet heb je zomaar je niche te pakken.

Manifestors en manifesting generators komen echter niet tot hun recht als zij een niche kiezen. Manifestors krijgen creatieve urges waarin ze iets in de wereld willen zetten, iets creëren. Maar dit komt niet altijd binnen een bepaalde niche. Vaak is er wel een overkoepelend thema te vinden zoals; gezondheid, zelfontwikkeling, beauty maar zit er véél variatie in wat ze in de wereld zetten. That’s ok. Als het vanuit de juiste manifestor energie is gecreëerd dan vindt het product/idee vanzelf haar publiek.

Manifesting generators hebben gigantisch veel verschillende interesses en ideeën. Dat is onderdeel van hun kracht. Zolang ze vanuit hun eigen strategie werken (reageren op de wereld om hen heen), dan zullen zij het juiste publiek aantrekken dat hier op aansluit. Als je een manifesting generator een niche laat kiezen, kan het zomaar zijn dat je haar limiteert en gevangenzet en daardoor creatief blokkeert. Zonde!

Voor al deze richtlijnen geldt; probeer het zelf uit en neem mee wat voor jou werkt.

Weet je wat jij moet hebben: een ochtendritueel

We worden ermee doodgegooid. De 5AM club, de best habits van alle succesvolle miljonairs en ze hebben allemaal één ding gemeen: een magisch en heilig ochtendritueel.

Heel eerlijk: iedereen heeft sowieso wel een vorm van een ‘ochtendritueel’. Een ritueel is namelijk iets wat regelmatig terugkomt, en iedereen heeft wel elementen die terugkomen in zijn of haar ochtend. Of dat nou wakker worden en opstaan is (of juist snoozen), plassen, instagrammen, of je pil nemen. Maar hetgeen waar ik op wil richten vandaag is het stukje waar veel mensen de kriebels, of een laag zelfbeeld van krijgen.

Laat ik vooropstellen dat ik het er mee eens ben dat het voordelen heeft om je dag op een positieve manier te beginnen, en daar bewust aandacht aan te besteden. Maar, hier komt ie: ik ben het niet eens met de lading die het heilige ochtendritueel soms krijgt. Er gaat vaak een vibe rond dat als jij niet om 5u naast je bed staat en om 6u gesport hebt dat je dan blijkbaar ‘niet uit het juiste hout gesneden bent voor succes’. Of dat je ‘niet hard genoeg wil werken’. ‘Je wil het niet graag genoeg’.

De adviezen die uit deze hoek komen draaien vaak om dat je elke dag precies hetzelfde doet. Het heeft een grinding, hustle & doorzetten mannelijke energie. Je doet elke dag hetzelfde want dat scheelt beslistijd en processingpower, en er moet ritme in, want dat werkt, dan wordt het een habit. Ook als je het niet wil.

En precies daar is where I call: bullshit!

Vanuit een Human Design perspectief is hier van alles op aan te merken. Sowieso werkt niet iedereen even goed op gestructureerde routines en rituelen. Dit kun je zien aan het pijltje linksboven in je chart. Staat deze naar links: dan ga je goed op routine, rituelen en ritme. En staat deze naar rechts dan ga je juist beter op voelen op de flow wat je nodig hebt. Geen is beter dan de ander, het werkt alleen anders. En het kan een boel schelen als je dat van jezelf weet.

left brain

Zo kun je als je pijltje naar links staat heel veel baat hebben bij een routine. Elke ochtend de wekker op dezelfde tijd. Als je wakker wordt in bed nog even journalen. Dan naar de wc en in pyjama een meditatie doen. Douchen & ontbijten met een kop thee en dan je dag beginnen met het doornemen van je agenda en takenlijstje.

Voor iemand met een pijltje naar rechts kan het juist fijn zijn dat je zonder wekker wakker wordt, en vervolgens tot 10 uur ruimte voor jezelf hebt ingepland. De ene keer ga je dan yoga doen, de andere keer een tekenen of lezen in een fijn boek. Net waar je op dat moment zin in hebt of behoefte aan voelt.

Ik ben dus niet per se tegen het hebben van een ochtendritueel, zeker niet, maar wel hoe er mee wordt omgegaan. Als je namelijk jouw ochtendritueel tegen je design invult, kan het heel geforceerd worden. Als je het dan niet volhoudt, kan het voelen alsof je faalt. Gedachten als: als ik dit al niet eens kan, dan ben ik ook niet geschikt voor … insert jouw droom. Zonde! Als dat niet lukt betekent niet dat jij mislukt bent, maar dat je gewoon anders in elkaar steekt.

Er zijn zoveel verschillende elementen die meespelen over hoe jouw ochtend het beste voor jou werkt. Je energytype, welke centra je hebt gedefinieerd, hoe de variabele (pijltje) linksboven staat.. etc.

Als jij gemaakt bent om meer dingen op de flow te doen (pijltje naar rechts), dan kan het zijn dat een vast ochtendritueel je een heel benauwd gevoel geeft. Het kan zijn dat jij een niet gedefinieerd hartcentrum hebt en je dus ook niet gemaakt bent om het vervolgens ‘op wilskracht’ door te zetten tot het een habit is. En een habit kan voor jou misschien ook helemaal niet zoveel energie vrijmaken als bij anderen. Je werkt dan tegen je design in. Daar heeft niemand wat aan.

Maar ook andere elementen en situaties spelen mee. Zo kan het zijn dat uitslapen voor jou juist goed en herstellend werkt. Bijvoorbeeld omdat je een projector bent en die laatste 3 uur ’s ochtends belangrijk zijn omdat je generator-partner dan al naar zijn werk is. Die uurtjes kun je even zonder invloed van andere energieën beter herstellen. Het is dus veel complexer dan: ‘je moet om 5u opstaan en een ochtendritueel doen, want dat is een millionaire’s habit.’

Wat ik zou adviseren is dat je vooral gaat voelen wat voor jou werkt. Waar krijg jij een goed gevoel van, wat geeft jou energie en wat gaat jou gemakkelijk af. Laat je vooral niet gekmaken en ga ervaren wat voor JOU werkt. Als dat om 5u opstaan is, sporten, journalen en lezen. TOP! Als dat wakker worden zonder wekker is, en tussen 9 en 10 een uurtje voor jezelf nemen waarin jij doet waar je op dat moment zin in hebt. Óók TOP. Experimenteer met verschillende elementen: wel of geen schermen, wel of niet mediteren, wel of niet sporten, etc. Jouw lijf geeft je vanzelf terug wat voor jou een fijn momentum voor de rest van je dag brengt.

En voel je alsjeblieft niet minderwaardig als jij jouw ochtend anders indeelt. Jouw leven, jouw regels.

Nawoord over goedbedoelde adviezen

Hoe lief we het ook bedoelen om elkaar op weg te helpen met onze adviezen, het is niet altijd voor iedereen geschikt. Dit geldt overigens ook voor Human Design! Het resoneert niet met iedereen. Ook kunnen de adviezen die ‘bij jouw design’ passen niet echt bij jou aansluiten. Dit komt ook omdat de adviezen vaak gericht zijn op 1 element in je chart, en niet perse rekening houden met het geheel van jouw chart. Mocht je interesse hebben om dit verder uit te pluizen kan ik je het laten doen van een reading aanbevelen.

Dus voor al het advies dat je krijgt; ga ermee experimenteren en ontdek wat met jou resoneert. Jij bent de enige die kan bepalen wat voor jou werkt.

Ben jij een Generator
of Manifesting Generator?

Heb je weinig energie? Mis je flow in je leven?
Wil je weer in contact komen met dat vuurtje in jezelf?
Ga aan de slag met je strategie: waiting to respond.

Hiske

Hiske

1/3 Sacral Generator
Deel dit artikel:

Ontdek jouw design

Hulp nodig om je eigen design te ontcijferen? Of hulp om je design meer toe te passen in je leven? Boek een reading

Cursus
Sacral
Superpower

Leer als (manifesting) generator hoe jouw sacrale centrum werkt.

Kom in contact met jezelf. Leer hoe jouw persoonlijke energie centrale werkt.

2 gedachten over “5 adviezen die misschien niet bij jouw Human Design passen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *