Zoek
Sluit dit zoekvak.
human design determination eten

5 adviezen over eten die tegen je Human Design in kunnen gaan

Misschien wel het meest gezochte onderwerp in Human Design: wat zegt Human Design over hoe we moeten eten? Waar velen hopen een gouden formule te krijgen voor hoe je kunt afvallen, of wat je moet eten, gaat het in Human Design vooral over hoe je lichaam het beste informatie & voeding verwerkt. Zodat je optimaal kunt functioneren volgens je design.  Vandaag bespreek ik adviezen, ideeën en overtuigingen over eten die misschien niet bij jouw design passen.

Let op: voor deze informatie moet je zeker zijn over je geboortetijd.

In onze samenleving worden er best wel wat overtuigingen gecreëerd over eten. Sommige komen uit onze cultuur: boterham voor de lunch, kuiltje voor de jus, en avondeten doe je gezamenlijk aan tafel als een gezin. Maar het kan zijn dat je gedurende je leven nog meer conditioneringen of oordelen oppikt. Misschien heb je meegekregen dat het niet oke is om op de bank te eten, of met de televisie aan. Of misschien heeft je yogaopleiding je geleerd om mindful te eten in stilte en voor elke hap de tijd te nemen.

Disclaimer: je determination is géén dieet!

Voordat je jezelf in een nieuw eetregime gooit, realiseer je dat Human Design een tool is om bewustzijn te creëren. Het is in geen zins een quick fix, en ook geen dieetvoorschrift. Het is slechts een guideline die je kan helpen dichterbij jezelf te komen. Deze elementen van Human Design gaan niet over afvallen. Het gaat over je lichaam op de juiste manier voeden zodat je optimaal kan functioneren. Dat je de voedingsstoffen opneemt die je lijf nodig heeft. Zodat jij kunt doen waarvoor je hier bent en je design kunt uitleven.

Ja, het kán betekenen dat dat ook iets doet met hoe je lichaam is samengesteld, dus je lichaam kan veranderen hierdoor. Maar dat mag niet de insteek zijn. Gebruik deze informatie dus bedachtzaam en experimenteer ermee. Probeer wat het voor je doet. VOEL wat jouw lichaam nodig heeft. Voel wat het jou wil vertellen. Uiteindelijk huist jouw lichaam de enige wijsheid en waarheid waar jij op kunt vertrouwen. Je Human Design is slechts een guideline.

Mythe 1: eet gezond, want het belangrijkste is wát je eet

Ik begin gelijk met eentje die tegen alles indruist wat we leren. We leren dat als je last hebt van je vertering dat het ligt aan de inhoud en kwaliteit van wát je eet. “natuurlijk kun je niet verwachten dat je een gezonde stoelgang hebt als je alleen maar pizza eet. Probeer eens groenten, fruit en vezels.”

Maar, in Human Design gaat het niet zozeer om wát je eet, maar hoe je eet. 🤯

Er zijn meer elementen die van invloed zijn, maar vandaag bespreek ik er twee.

Beslis wat je eet met je lijf

Als we het hebben over wat je in je mond stopt is jouw lijf, je design, de enige die kan bepalen wat voor jou goed is om te eten. Als je goed afgestemd bent op je lichaam kun je goed ervaren wat voor jou werkt. En ja, dat kan dus óók betekenen dat het voor jouw lichaam energetisch correct kan zijn dat je junkfood eet. Het belangrijkste is dat bij die beslissingen je naar jouw autoriteit luistert. Die stuurt je naar hetgeen wat je lichaam nodig heeft.

Kleine sidenote: hou er rekening mee dat je misschien minder ingetuned bent op je lichaam dan je zou hopen of denken. Als er een plek is waar de mind haar controle uitoefent dan is het wel met betrekking tot wat we eten. Daarnaast zijn veel van onze gedragingen conditioneringen. Aangeleerd gedrag omdat het coping mechanismen zijn om ons veilig te houden van iets anders. Dus verwar je mind of een coping mechanisme (ik heb een sterke behoefte aan koekjes want ik heb net een aanvaring gehad met mijn vriend) niet met je autoriteit of wat je lichaam met je communiceert. Experimenteer hiermee. Leer het verschil.

Hoe je eet: volgens je determination

Het tweede element wat relevant is, is HOE je eet. Dit is waar je determination bij komt kijken. Er zijn 12 verschillende opties. Jouw design is afgestemd op een van deze opties, en is dus het energetisch correct voor jou.

De helft van deze opties gaat over de omgeving als je informatie of voeding tot je neemt. En de andere helft gaat over hoe je de informatie of voeding tot je neemt (condities).

Mythe 2: Je moet niet meer eten na 20u ‘s avonds

Niet handig voor: indirect light

De gedachte hierachter is dat je de energie die je eet niet meer kunt verbruiken omdat je dan gaat slapen. Echter is er nuance aan te brengen vanuit het perspectief van Human Design.

Zo is er een klein percentage van de samenleving die het heel goed doet op eten als de zon onder is. Dus als je een indirect determination hebt kan het zijn dat je juist pas trek krijgt als de zon onder is. Of dat je juist ‘s ochtends voor de zonsondergang eet. Het gaat erom dat je lichaam beter dingen kan verwerken (voeding, maar ook informatie, bijvoorbeeld als je aan het studeren bent) als je lichaam in indirect licht is. Dus als je overdag eet, zorg dat je niet in direct licht zit. Richt je lampen op de muur, en zit lekker in de schaduw in de zomer.

Ik ben hierdoor wel heel nieuwsgierig of er mensen zijn met een indirect determination die heel goed gaan op de ramadan, omdat er dan enkel gegeten wordt tussen zonsondergang en zonsopgang.

Mythe 3: Het is goed om mindful en in stilte eten

Niet handig voor: nervous touch & high sounds

Misschien heb je het bij een meditatie retraite opgepikt, of heb je het uit huis meegekregen. Stilzitten als je eet. Geen TV aan. Bewust je maaltijd opeten. 10x kauwen voordat je het doorslikt. Mindfulness. Geen muziek aan. Geen mensen. Rustig eten. De tijd nemen. Als je determination low sounds of calm is, kan dit goed voor je werken. Maar guess what? Er zijn dus echt mensen waar dit niet voor is weggelegd.

Nervous touch

Als je een nervous touch determination hebt dan ga je juist goed op het tegenovergestelde van mindful eten. Waarschijnlijk was je als kind tijdens het eten ondertussen aan het rondlopen. Ging je na het eten direct bewegen. Eet je het liefst als er van alles gaande is; muziek, mensen, tv. Drukke omgevingen doen het goed voor jou.

Zelfs als baby kan dit al effect hebben. Bijvoorbeeld als je moeder in een stille kamer borstvoeding ging geven omdat dat iets was wat zij nodig had, maar dat jij daardoor minder goed ging eten of dat je veel darmkrampjes kreeg. Guess what; je had juist die onrust nodig in je omgeving. Allerlei dingen gaande om je heen. De juiste frequentie om je heen aan input. “nervousness”.

High sounds

Ook als je een high-sound determination hebt (ik heb dat), ben je niet gemaakt om in stilte te eten. Je lichaam kan letterlijk beter verwerken als er een juiste frequentie aan geluid binnenkomt. Dit kan zijn een gezellig restaurant met leuke gesprekken. (let op: dit is dus geen ongemakkelijk diner met een oude vriendin waar je nul connectie meer mee hebt). Maar het kan ook zijn dat je muziek aan hebt terwijl je eet. Of de televisie. Voedende input.

Als kind zat ik áltijd te kleppen aan tafel, en moest ik als laatste nog mijn bord leeg eten terwijl iedereen de tafel al had verlaten. Dit was energetisch correct voor mij, ik creëerde de omgeving die ik nodig had om op de juiste manier mijn eten te verwerken. Aan het einde in mijn eentje mijn bord nog leeg eten was dat niet. Te stil. Dan kan mijn lichaam de voedingsstoffen niet goed opnemen.

Mythe 4: Je moet gevarieerd eten

Niet handig voor: consecutive appetite

Het is ons aangeleerd om zo veel mogelijk variatie toe te voegen in je eetpatroon. Zo eet je van alles wat en krijg je dus alle voedingsstoffen binnen om je lijf mee te versterken. Top, voor de meeste mensen. Maar dit is alleen niet helemaal hoe de consecutive appetite werkt.

De consecutive appetite gaat juist heel goed op meer van hetzelfde. One thing at a time. Dit zijn de mensen die eerst hun aardappelen opeten, dan hun groenten en dan hun vlees. Maar het zijn ook de mensen die misschien een hele dag alleen maar noten eten omdat ze daar zin in hebben. Dit is correct voor ze. Deze mensen gaan ook beter op een maaltijd waar ze alleen pure ingrediënten los naast elkaar kan eten dan waar het is vermengd in een curry of met sauzen.

Mythe 5: Eet op consistente tijden ontbijt, lunch en diner

Niet handig voor: right brain

Als jouw pijl linksboven in jouw design naar links staat dan kan consistentie in je eetpatroon heel fijn zijn. Zorgen dat je altijd goed gevoed bent, en consistent en regelmatig eten kan goed helpen bij jouw functioneren. Je hebt een actief brein, en die verbruikt een boel energie. Maar….

Maar staat die pijl naar rechts?

Omcirkelde pijl naar rechts = Right brain

Dan is de kans groot dat jij qua timing juist beter je gevoel kunt volgen wanneer je wilt eten. Je hebt misschien geen behoefte aan een regelmatig en consistent ritme om te eten, omdat jouw lichaam dat ook niet van je vraagt. Jouw energie werkt anders. En dat is oke. Experimenteer ermee, ervaar wat het voor je doet.

Experimenteren met eten en je design

Zoals ik al aangaf, is deze informatie niet heiligmakend, en het staat ook niet op zichzelf. Er zijn altijd meerdere onderdelen van je design betrokken. Maar, het kan je wél helpen bij je bewustzijn om te ervaren wat er gaande is in je lichaam. Als je gaat experimenteren met je determination hou dan in de gaten wat je opvalt in je lijf. Misschien zit je sneller vol, voel je je minder opgeblazen of merk je dat je je beter kunt concentreren erna.

Het minst sexy advies in Human Design geldt ook nog steeds: je autoriteit en strategie helpen jou meer in lijn te komen met je design. Hoe meer je in de basis aligned bent, hoe beter je ook afgestemd bent op je lichaam en je ook subtielere signalen zult oppikken en begrijpen.

Wil je hulp om met je eigen experiment aan de slag te gaan? Kijk dan eens naar mijn readings of traject.

Ben jij een Generator
of Manifesting Generator?

Heb je weinig energie? Mis je flow in je leven?
Wil je weer in contact komen met dat vuurtje in jezelf?
Ga aan de slag met je strategie: waiting to respond.

Picture of Hiske

Hiske

1/3 Sacral Generator
Deel dit artikel:

Ontdek jouw design

Hulp nodig om je eigen design te ontcijferen? Of hulp om je design meer toe te passen in je leven? Boek een reading

Cursus
Sacral
Superpower

Leer als (manifesting) generator hoe jouw sacrale centrum werkt.

Kom in contact met jezelf. Leer hoe jouw persoonlijke energie centrale werkt.

De leukste manier om met je Human Design experiment aan de slag te blijven.

Schrijf je GRATIS in voor de semi-maandelijkse nieuwsbrief en ontvang
👉 opdrachtjes
👉 HD verhalen uit het dagelijks leven
👉 updates over nieuwe blogs, podcasts en events.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *